De beste påsketurene

Ti flotte turforslag for deg som vil til fjells i påsken.

Publisert
Sist oppdatert

Det er snart påske, og på tide å begynne å planlegge dersom du har tenkt deg til fjells.

Vet du ikke hvor du skal starte?

Vi har bedt Turistforeningen presentere sine beste påsketurer. Det resulterte i ti flotte forslag for alt fra garvede turgåere til barnefamiliene.

- Dette er bare et lite utvalg av turene du kan gjøre i fjellet i påsken, understreker Kari Merete Horne, markedssjef i DNT Oslo og Omegn.

Så lenge du har riktig utstyr, og kan bruke kart og kompass, kan du fint ta en langtur over fjellet. Foto: DNT Oslo og Omegn
Så lenge du har riktig utstyr, og kan bruke kart og kompass, kan du fint ta en langtur over fjellet. Foto: DNT Oslo og Omegn Vis mer


Mange vil til fjells

Sammen med kollegene er hun inne i en av årets travleste perioder, for det er mange som trenger tips og råd før de setter til fjells i påsken. Det er Turistforeningen selvsagt glade for.

Men er det egentlig bare å sette avgårde på en hytte-til-hytte-tur?

- Det er ikke slik at hvem som helst kan legge ut på tur, uten å forberede seg godt. Men hvis man er trenet, har gått litt på ski, og ikke minst har kunnskaper om bruk av kart og kompass, går det fint, sier Horne.

Det er ikke alltid like lett å finne frem til hyttene når været slår om, og du ikke ser meteren foran deg. Bedre blir det ikke dersom du har vært litt overambisiøs, og merker at kreftene begynner å ta slutt.

Faktisk er det et økende problem at Ola Nordmann må reddes ned fra fjellet av Røde Kors fordi de har gått over evne. Les mer om dette i saken om fjellvettregler.

- Vi arrangerer også fellesturer som man kan melde seg på. Da går man sammen med andre i følge med dyktige turledere, sier Horne.

- Det er en fantastisk opplevelse å være langt til fjells i påsken – noe jeg unner alle få oppleve! Vi ønsker derfor alle hjertelig velkommen til fjells. Men er man usikker på egne ferdigheter er det både sikrest og mest behagelig bo fast på en av hyttene innpå fjellet, og ta dagsturer derfra, sier Horne.

- Hvis man er en familie med to barn som har lyst til å gå i fjellet i påsken - hva anbefaler du da? Finnes det noen hytte-til-hytte-turer som egner seg?

- Det kommer an på hvor flinke ungene er til å gå på ski. Og man skal huske på at ungene må bære sin egen sekk. Huldreheimen er et snilt område, der hyttene ligger tett. Men det tryggeste er nok å bo på en og samme hytte og heller ta dagsturer, mener Horne.

Trenger du tips og råd om påsketuren, ta kontakt med DNTs Turinformasjon i Storgata 3 i Oslo, eller ring på telefon 22 82 28 22.

Ta testen: Er du et fjols til fjells?

DE BESTE PÅSKETURENE

Hardangervidda på langs, Finse-Haukeliseter


Fakta: Denne turen tar 7-8 dager, og går mellom stort sett betjente hytter, langs merkete ruter.

Dette er en klassisk langtur i lett til middels krevende terreng. Mye av Hardangervidda er flatt og lettgått, mens vest- og sørvidda er mer kupert. Dagsetappen fra Finse til Krækkja er en fin tur med utsyn mot Hardangerjøkulen. Etappen fra Krækkja til Sandhaug er lang, så her bør været være bra. Er det ikke det, kan du overnatte på Bjoreidalen Turisthytte. Fra Sandhaug går turen vestover til Litlos. Turen sørover fra Litlos tar deg til selvbetjeningshytta Hellevassbu. Siste dagsetappe går ned mot Haukeliseter. Her kan du avslutte med å myke opp stive muskler i badstu og badestamp, og få servert en bedre middag.

Transport: Til Finse kommer du med Bergensbanen, og fra Haukeli tar du Haukeliekspressen.

Lyst til å le? Les: Skrekkhistorier fra skisporet

Bjørnhollia ligger flott til i Rondane. Foto: DNT Oslo og Omegn
Bjørnhollia ligger flott til i Rondane. Foto: DNT Oslo og Omegn Vis mer


Rundtur blant ronder, Rondvassbu – Dørålseter – Bjørnhollia - Rondvassbu


Fakta: Denne turen tar 4-5 dager, og går mellom betjente hytter langs merkete ruter.

En klassiker som går i hjertet av Rondane. Turen starter på Mysuseter, og herfra er det ikke langt til Rondvassbu. Neste dag går turen nordover til Dørålseter. Deretter dreier du sørover gjennom Langglupdalen til Bjørnhollia. Siste dag tilbake til Rondvassbu og så Mysuseter. Den rundturen kan du gå når du vil, alle hyttene har selvbetjeningskvarter før den betjente delen åpner.

Transport: Ta toget til Otta, og buss derfra til Mysuseter.

Fondsbu ønsker alle påskegjester velkommen. Foto: Helle Andresen/DNT Oslo og Omegn
Fondsbu ønsker alle påskegjester velkommen. Foto: Helle Andresen/DNT Oslo og Omegn Vis mer


Jotunheimen på tvers, fra Beitostølen til Fondsbu eller Tyinstølen

Fakta: Denne turen tar 5-6 dager, og går mellom betjente og ubetjente hytter langs merkede ruter.

Flott, men ikke så trafikkert rute i Jotunheimen. Relativt lett terreng med flott utsikt til Jotunheimens topper. Fra Beitostølen følger du merket løype til Haugseter. Derfra går du til Bygdin Høyfjellshotell. Følg løypa til selvbetjeningshytta Yksendalsbu, og videre til Fondsbu, som er et viktig knutepunkt i Jotunheimen. Herfra kan du enten gå på ski eller ta beltebilen til Tyin, og bussen ned fra fjellet.

Transport: Valdresekspressen kjører forbi Beitostølen og Tyin på vei fra Oslo til Sogndal.

Nord i Heiane, fra Haukeliseter til Hovden og lengre sør i Setesdal

Fakta: Denne turen 4-7 dager, og går mellom betjente og ubetjente hytter langs merkede ruter.

Lett til middels krevende skitur gjennom Ryfylke-, Setesdals- og Austheiane. Flott og passe kupert terreng. På Haukeliseter kan du lade opp med bastu og badestamp før du setter i vei mot den selvbetjente Holmavatnhytta. Herfra fortsetter du til selvbetjente Sloaros, og ned til Hovden Fjellstoge. Vil du gå noen dager til, fortsetter du opp i Austheiane til Tjørnbrotbu og Berdalsbu som begge er selvbetjente. Fra Berdalsbu er det ikke langt til Berdalen og etter noen kilometer langs veien er du nede ved busstoppene i Setesdal.

Transport: Haukeliekspressen stopper ved Haukeliseter på veien mellom Oslo og Bergen. Setesdalsekspressen stopper ved Hovden og oppover i Setesdal.

Toppturfest ved Glitterheim

Fakta: 3-10 dager med overnatting på betjent hytte. Turene går langs merkete ruter, men til toppene går du på egen hånd.

Her bor du fast på Glittertind Turisthytte, og tar dagsturer herfra, enten bare i det flotte terrenget, eller til topper som Nautgardstinden, Glittertindmassivet, Veotindan og Memurutindan. Fantastisk utsikt og fine nedkjøringer venter. Husk å vurdere skredfaren for de enkelte rutene.

Transport: DNT setter opp busser til Gjendesheim/Veoli i påsken. Herfra kan du gå inn til Glitterheim, eller bestille plass på beltebilen som kjører inn.

Narvikfjellene

Fakta: Denne turen tar 4-5 dager, og går mellom ubetjente hytter langs umerkede løyper.

Denne turen er krevende. Start fra Skjomdalen og gå til til Sitashytta, Paurohytta og Røysvatnhytta før du ender i Sørfjord. Framme på Sitashytta første dag har du krysset riksgrensen fire ganger. Fra Sitas går du over turens høyeste punkt med fin utsikt nedover mot de store vassdragene. Vel framme på Pauro kan du fiske ettter storrøya på isen rett nedenfor hytta. Ruta videre går delvis i Sverige før du kommer til Røysvatnhytta med vedfyrt badstue. Kanskje det frister med en hviledag her? Rett ved troner landemerket Bjørntoppen på 1.520 meter, og Gihccejiekna, en av Ofotens drøye 100 isbreer. Siste dag går ned til Sørfjorden der turen ender med 800 høydemeter utforkjøring.

Transport: Info om hyttene og adkomst finner du på Narvik og Omegn Turistforenings nettsider.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Trekanten i Trollheimen

Fakta: Denne turen varer 3-4 dager, og går mellom betjente hytter langs merkete ruter.

Middels krevende tur. Trollheimen er et område med store variasjoner. Her er trange daler, åpne vidder, alpine og runde fjell, bjørkeskog og store mektige furuer. Turen starter fra Gjevilvassosen til Gjevilvasshytta. Neste dag går opp Gjørdøldalen, over Minnilla og langs Svarthøtta ned til Jøldalshytta. Vinterruta videre går på nordsida av Trollhetta til Trollheimshytta. Hytta ligger idyllisk til i skogen med utsikt mot Trollhetta og Snota. Med sine 1.669 meter er Snota den nest høyeste toppen i området og gir deg utrolig utsikt utover Trollheimen. Hit er det en fin dagstur. Fra Trollheimshytta går turen opp til Svarttjønnin og tilbake til Gjevilvasshytta.

Transport: Tog til Oppdal, og taxi til Gjevilvasshytta.

Fast opphold på Svukuriset i Femundsmarka

Fakta: Her bor du på samme betjente hytte, så du velger selv hvor mange dager.

Dette er et godt alternativ for barnefamilier. Svukuriset ligger nede i fjellskogen skjermet for vind og dårlig vær. Her er det muligheter for korte skogsturer og turer på snufjellet og til utsiktstopper som Stor-Svuku og Elgåhogna. Det går også an å ta en avstikker til selvbetjeningshytta Røvollen. Svukuriset når du lettest fra Elgå langs sommermerkingen som er grei å finne om vinteren.

Transport: Trysilekspressen til Trysil, og buss videre til Elgå. Herfra er det åtte kilometer skiløype inn til Svukuriset. Du kan også ta tog til Røros, og buss til Elgå derfra.

Spesielle påskearrangement i DNT-regi:

BaseCamp med DNT-ung i Jotunheimen og Hardangervidda

For dem i alderen 15-20 år, har DNT to BaseCamper i påsken, fra 15. til 19. mars. De foregår ved Tyin i Jotunheimen (400 kr for medl, 800 kr for ikke-medl), og ved Iungsdalen på Hardangervidda (1.200 kr for medl). Begge steder bor du i telt og tilbereder maten selv. På BaseCamp kan deltakerne være med på ulike aktiviteter hver dag. Det blir innslag av toppturer og garantert mye bra skikjøring! Det vil også bli skredlære, kiting, grave snøhule og igloo. Turdeltakere må ha varme klær, sovepose som tåler litt kulde og skierfaring!.

Mer info: Base-Camp Jotunheimen, Base-Camp Hardangervidda

Kom deg til fjells i påsken! Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge
Kom deg til fjells i påsken! Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge Vis mer


Skileik på Liomseter

Fakta: Her bor du fast på Liomseter, og blir så mange dager som passer.

Flott påskedestinasjon for barnefamilier. Her vil det organiseres skileik, turer, snøhulegraving, aking og annen moro for barn og voksne rundt hytta. Hytta egner seg også som utgangspunkt for hytte til hytte tur i Huldreheimen. Huldreheimen en et snøsikkert fjellområde som ligger godt skjermet for de fleste typer uvær. Terrenget er vidt og åpent med skog i de lavereliggende dalpartiene og flotte utsiktstopper i mellom. Her finner du trivelige helårsåpne selvbetjeningshytter med passe avstand mellom.

Transport: Ta tog eller buss til Lillehammer, så buss videre til Øvre Svatsum. Herfra er det 13 km inn til seteren. Vil du ha person- og bagasjetransport, må du avtale med Liomseter i god tid.

Flere turtips, hjelp til kartlesing og råd om hva du bør pakke med, finner du på Turistforeningens nettsider.


Deler av denne artikkelen er blitt publisert tidligere på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer