
Enhver med ønske om å bruke fritiden på de stadig ekspanderende arealer av kortklippet, grønt gress og lokkende hull, må skaffe seg et grønt kort. For å få dette må du ta kurs og være medlem av en golfklubb. Og er du litt forsiktig i pengeveien, gjelder det å velge riktig klubb - prisene varierer fra 500 kroner til 8.200 kroner i årsavgift. I tillegg må du i de mest ekstreme tilfellene betale fem- og sekssifrede beløp for aksjer eller lignende som gir medlemskap og spillerett. Hos eksklusive Oustøen CC utenfor Oslo omsettes for eksempel de sjeldne familieandelene for drøye 200.000 kroner. I tillegg kommer kostbar innmelding og høy årsavgift.
For de med mer ordinær økonomi kan det derfor være lurt å sjekke prisene før klubb velges. Merk også at greenfeepris varierer stort, fra like under 1.000 kroner, ned i 50 kroner, og selvsagt gratis for medlemmer.
Skroll ned for mer.
Nesten 150 klubber
Golfbanene er ikke likelig fordelt i vårt langstrakte land. Konsentrasjonen på det sentrale østlandsområdet er stor, og Oslo/Akershus har desidert flest klubber. Kystområdene i sør og vest kommer sterkt, mens det i nord kun er et fåtall klubber å velge i. Men stort utvalg betyr ikke nødvendigvis lave priser. Vi har studert prisinformasjonen fra nær 150 klubber landet rundt, og de billigste ligger ikke på det sentrale Østlandet - det gjør imidlertid de dyreste.
Rabatter
Du kan spare store beløp på å velge klubb etter pris, men sjekk om klubben kan utstede grønt kort - det kan ikke alle. Det finnes også klubber som er dannet i forkant av planlagt baneutbygging, slik at du må vente noen år før det blir mulig å spille på hjemmebane.
Det finnes et stort antall klubber med lav årsavgift og gratis innmelding. De fleste har klubbene har rabatter for juniorspillere, og noen har også rabatter for familiemedlemskap og fjernmedlemmer. I noen klubber betaler du litt høyere årsavgift for fritt spill hele året, og får da rabattert avgift om du betaler for hver runde.
Er du medlem og har betalt for spillerett gjennom medlemsavgiftene, slipper du vanligvis å betale for runden på "egen" bane. Det er vanlig å få rabatt på greenfee om du går runden sammen med et klubbmedlem. Øvrige gjester må betale greenfee, større og mindre summer alt etter alder, når på dagen og når i uka de spiller. Spiller du lite, kan det betale seg å være b-medlem eller greenfeemedlem der dette tilbudet finnes (som for eksempel hos Meland GK). Da betaler du en egen årsavgift, og i tillegg greenfee for hvert spill. Er du fersk, og usikker på hvor mye du vil spille, har flere klubber tilbud om rimelige prøvemedlemskap.

Eksklusiv, eller for alle?
Oustøen CC i Oslo er kun tilgjengelig for medlemmer, og deg som spiller sammen med medlemmer. Andre steder, som Miklagard på Kløfta som har landets høyeste årsavgift, har begrensede tider for ikke-medlemmer. Altså gir de fortrinnsrett til egne medlemmer.
- Målet vårt er å ha en bane med høy kvalitet som er tilgjengelig for medlemmene når de har tid til å spille, sier Thor Hellenæs, sportsjef hos Miklagard.
Noen klubber har baner som er såkalte pay and play, som for eksempel Askim GK. Det betyr at hvem som helst kan spille her, uten å ha medlemskap i en golfklubb, og i enkelte tilfeller også som trening - uten grønt kort. Da betaler du greenfee og ferdig med det.
Medlemslån
Det er kostbart å bygge og drive golfbaner. For å finansiere dette, tar flere klubber medlemslån fra sine medlemmer. Dette får du da tilbakebetalt om du forlater klubben, eller det kan omsettes - altså selges til nye medlemmer. Det samme kan aksjer, andeler og obligasjoner. Innmeldingsavgiftene varierer med mange tusen kroner, og vil som regel ikke tilbakebetales når du slutter.
Mer om golf
Verktøy for reiselyst
Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.