De ekte pirates of the Caribbean

CARTAGENA/COLOMBIA: Her herjet grusomme pirater og grådige kolonialister. I dag, dermot, er det bare fare for at hjertet ditt blir stjålet. Bli med til gullbyen Cartagena.

Publisert
Sist oppdatert

- Østers, patrón? Det koster ingenting.

Strandselgerne kaster seg over alle som dufter av tilreisende og av penger. Kanskje ikke rart all den tid bruttonasjonalproduktet per hode er 6.100 dollar (2002, kilde: Caplex.no), tilsvarende 41.010 kroner (norsk bruttonasjonalprodukt per capita er på 37.700 dollar, p.t. 253.457 kroner).

Østersselgerne er berømte i hele Colombia, ikke for sine produkter, men for salgsmetodene; turisten får en smak, og selgerne som er utmerkede konversasjonspartnere, får den tilreisende til å fortelle. Underveis tilbys enda en prøvesmak, og etter at den tilreisende er mett på østers og lime, presenteres regningen.

- Men De sa det var gratis...- Vet de hvor mye dette koster? Se, De har spist 15 stykker, betal nå, ellers så kommer kollegaene mine.

Selgerne presenterer de tomme østersskallene, og har kanskje et par ekstra i lommene, som det også faktureres for.

Piratene kommer

Cartagena ble grunnlagt i 1533 på et sted som av den opprinnelige befolkningen ble kalt Calamarí. Grunnleggeren var Pedro de Heredia, som forlot Madrid etter en duell. Cartagena ble bygget i sten for å forhindre branner. Byens velstand vokste raskt, særlig etter at man oppdaget de mange skattene som fulgte med den lokale skikken der de døde ble gravlagt med alt de eide av materielle verdier. Med sin gunstige strategiske beliggenhet ble den vesle byen Spanias viktigste havn for transport av edelstener og gull, plyndret i den nye verden, og med destinasjon Spania. En annen vekstgenerator var slavehandelen: den spanske tronen forbød slavehandel med aboriginerne, men ettersom Cartagena var et handelssentrum ble byen brukt som marked for salg av slaver hentet fra Afrika. Plaza de los coches, sentralt i gamle Cartagena, var slavehandlernes salgskontor. Den dag i dag ser man sporene av den afrikanske kulturen som ble bragt over Atlanteren; de afrikanske skikkene - musikken, maten, dansen og religionen - lever side om side med den spanske kulturen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer