De elsker Norge

Rundt 550.000 kommer hvert år, og det er fjordene, stillhet og ro de vil ha.

Publisert
Sist oppdatert

Det er Norges ekthet, gjestfrie vertskap og ryddighet og ordentlighet som tiltrekker disse turistene. Hvem snakker vi om? Tyskerne, selvsagt.

Tyskerne er Norges viktigste turistgruppe. Det har de vært i mange år. I fjor besøkte cirka 548.000 tyskere Norge, ifølge tall fra Innovasjon Norge.

Tyskere kommer til Norge først og fremst for å se fjordlandskapet og stillheten og roen. Og de er turistgruppen som spanderer flest feriedager i landet vårt - gjennomsnittlig hele 10 dager.

Så flott er Norge

Sørlandet er verdt et besøk. Her fra Kristiansand. Foto: Anders Martinsen/Inspirasjon Sørlandet
Sørlandet er verdt et besøk. Her fra Kristiansand. Foto: Anders Martinsen/Inspirasjon Sørlandet Vis mer
Fjordene er et must, mener Bild. Her fra Geiranger. Foto: Innovasjon Norge
Fjordene er et must, mener Bild. Her fra Geiranger. Foto: Innovasjon Norge Vis mer
Svenner fyr ligger vakkert til utenfor Larvik og Stavern. Foto: Kystkulturlosen
Svenner fyr ligger vakkert til utenfor Larvik og Stavern. Foto: Kystkulturlosen Vis mer


Et bevis på hvor populært Norge er som reisemål for tyskere, fikk vi da Bild skrev saken "Skandinavia - et sommereventyr". Her lister det tyske magasinet 26 grunner til å besøke Norge, Sverige, Danmark eller Finland i sommer (de vet altså ikke at sistnevnte ikke er en del av Skandinavia) - og åtte av dem er norske.

Her blir det trengsel i Norge i sommer

"Til Norge reiser for eksempel badeturisten, fjellbestigeren, turgåeren og byturisten, til tross for de høye prisene. I sør lokker den vakre skjærgården, i vest de endeløse strendene, langs kysten i nord ligger drømmeøyer og i øst endeløse skoger. Og mellom disse: fjellkjeden Jotunheimen, som delvis er omkranset av en nasjonalpark. En tur til Oslo eller Bergen er en passende kontrast til stillheten i den imponerende naturen. Og så må man selvsagt nevne det verdensberømte fenomenet midnattssola - fantastisk vakker!"

Nye veier til norsk gourmetmat

Dette skriver Bild innledningsvis i artikkelen. Her er de norske destinasjonene og opplevelsene magasinet mener tyskere bør få med seg:

 • Skjærgården på Sørlandet- for de fine øyene og strendene
 • Nasjonalparkene - spesielt Jotunheimen. Tyskerne oppfordres til å legge ut på vandring.
 • Fjordene - spesielt Geiranger, mener Bild er verdt et besøk.
 • Den nøgne ø - en tur ut i havgapet, for eksempel til et fyr.
 • Oslo - selv om byen er en av verdens dyreste. Sola som skinner ned på Eidsvoll plass foran Stortinget er gratis, forteller Bild.
 • Slottet - tyskerne er jo veldig opptatt av det norske kongehuset, og Bild tipser om at kongefamilien ofte befinner seg på slottet.
 • Kristiansand - for den som liker småbyidyll. Her finner man de typiske norske fargerike trehusene.
 • Bergen - også en vakker by, og tyskere må selvsagt besøke den hanseatiske Bryggen.
 • Hvor i Norge er vi? Ta testen

  Foretrekker bilferie, hytteliv og camping

  Den tyske bobilturisten er et kjent fenomen i Norge. I Innovasjons undersøkelse blant tyske norgesturister, svarte 32 prosent av de som hadde vært i Norge de siste fire årene at de hadde vært på bilferie. Når det gjelder boform, bodde 31 prosent i leid hytte, mens 19 prosent bodde i campinghytte eller på camingplass.

  Det er en liten myte at alle tyskere som kommer til Norge kommer i egen bobil fullastet med hermetikk og besninkanner, og bor på campingplass eller aller helst parkerer den i veikanten, mener Christopher Rosenkilde, Innovasjon Norges markedssjef for Tyskland, Østerrike og Sveits.

  - Våre tall viser at 19 prosent av de tyske norgesturistene overnatter på campingplass, enten i campinghytte eller i bobil, mens syv prosent camper i det fri. Det betyr at 75 prosent av dem faktisk bor i hytter, rorbuer, hoteller eller lignende, sier Rosenkilde.

  De tyske turistene som ble spurt om sine norgesopphold, ble bedt om å fortelle hva slags opplevelser de hadde hatt i Norge. 30 prosent hadde feriert ved sjøen, mens 29 prosent hadde vært på byferie. 21 prosent hadde vært i fjellet, 17 prosent hadde vært på en såkalt vandreferie, mens 13 prosent hadde deltatt i kystfiske. Merk at mange av turistene antagelig har gjort flere av disse tingene i samme ferie.

  - Tyskerne er veldig trofaste, og mange kommer tilbake år etter år. Tyskerne reiser dessuten i hele Norge, de er ikke bare innom klassikerne som Bergen, fjordene og Nordkapp. Det betyr at tyske turister er viktige for bygdeturismen, for eksempel.

  Det har også vært en liten stigning i besøkstallene fra Tyskland. Det kan virke som om det er en liten trend mot det nordiske for tiden, sier Rosenkilde, som likevel understreker at selv om tyskerne er den viktigste turistgruppen for Norge, er Norge absolutt ikke noe stort turistmål for Tyskland.

  - Under èn prosent av tyskerne ferierer i Norge, men disse utgjør 24 prosent av de utenlandske overnattingene i landet i sommersesongen, og det er ganske betydelig.

  Bruker penger

  I fjor brukte tyskerne 3,7 milliarder kroner på sin ferie i Norge. Per dag brukte de tyske turistene i gjennomsnitt 830 kroner. Ikke alle disse kronene kommer oss til gode, for i dette tallet ligger også penger som er betalt til tyske turoperatører for eksempel. Likevel, fordi tyskerne blir så lenge, gjennomsnittlig ti dager, og fordi de gjerne besøker steder litt utenom turisttråkket, er de en veldig verdifull turistgruppe for Norge.

  - Er det noe som kan gjøres for at enda flere tyskerne skal komme på besøk til oss?

  - Generelt trives tyskere godt i Norge, og de føler at de blir godt mottatt. Men selv om de allerede utgjør den største turistgruppen vi har, er det mange i reiselivsbransjen som ikke er flinke nok til å tilrettelegge for dem. Mange har for eksempel nettsider på norsk og engelsk, men ikke på tysk. Det samme gjelder informasjon på museer. Selv om tyskere generelt forstår engelsk bra, hadde det vært enda bedre hvis de fikk informasjon på tysk, mener Rosenkilde.  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer