De elsker Norge

Se hvor de fleste utenlandske turistene kommer fra, og hvilken gruppe som vokser mest.

Publisert
Sist oppdatert

Norge er verdens vakreste land. Det vet vi nordmenn godt.

Og det er det stadig flere utenlandske turister som har fått med seg, også.

Nye turisttall viser nemlig at vi fikk besøk av 4,3 millioner utenlandske turister i 2007. Disse sto for hele 29 millioner gjestedøgn på norske overnattingssteder. Dette er en økning på 6,8 prosent.

Velkommen, Svennson

Turistene kommer til Norge først og fremst på grunn av naturen. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge
Turistene kommer til Norge først og fremst på grunn av naturen. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge Vis mer

Hvilke turister er det det kommer flest av? Våre kjære naboer i øst,
svenskene. Ifølge Transportøkonomisk Institutt (TØI), fikk vi besøk av 759.000 svenkser i 2007. Det er litt færre enn året før, men likevel den største turistgruppen vår.

På andreplass ligger, ikke overraskende, tyskerne. 547.000 tok turen til Norge i fjor, en økning på fire prosent. Innovasjon Norge mener det er bedre fergetilbud og flere direktefly som er årsaken til dette.

Danskene er den tredje største gruppen som besøker oss her i nord. 429.000 besøk sto de for, en knapp tilbakegang på én prosent fra året før.

Deretter kommer britene med 246.000 besøk, og så finnene med 216.000 besøk.

Stor vekst hos nederlendere

Nederlendere ligger på sjetteplass, men er den gruppen som vokser sterkest. Vi fikk hele 19 prosent flere besøkende fra Nederland i 2007 sammenlignet med 2006. Og nederlendere blir gjerne lenge når de først reiser hit. Naturferier med fiske, fjellturer osv er populært. Vi vet jo også at mange nederlendere kommer hit for å bosette seg, og da gjerne i kommuner som ikke er så folkerike. Vi har jo definitivt bedre plass her i Norge enn de har i Nederland!

117.000 amerikanere tok turen hit i fjor, og det er en økning på 5,4 prosent, noe som er ganske bra tatt i betraktning at dollaren er veldig svak, og Norge er et dyrt ferieland.

Andre nasjonaliteter som vi sannsynligvis vil få flere besøk av fremover, er russere, franskmenn, polakker, spanjoler og italienere. Alle disse gruppene har vokst mellom 12,6 til 36,5 prosent. At det kommer så mange polakker kan jo ha noe med at det er mange som reiser hit for å se om det er noen jobber til dem. Og det er det jo som regel.

Færre japanere

Besøk fra Japan sank imidlertid med 7,4 prosent fra 2006 til 2007. Ifølge Innovasjon Norge har dette sammenheng med er mangelen på ledige flyseter, og kronglete reiseruter. Det gjøres det noe med i år, for nå settes det opp charterfly som tar japanerne direkte til Bergen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer