De fineste fjellturene

Sjekk ut de fineste turene for familien og de spreke, og den mest spektakulære opplevelsen fjellheimen kan by på.

Publisert
Sist oppdatert

Det er sommer, og fjellet venter på deg. Vi ba Den norske turistforeningen (DNT) om å tipse oss om de beste fjellturene. Vi ba om å få presentert helge- og ukesturer som passer for familier, for de spreke, og til sist ville vi ha forslag til en virkelig spektakulær fjelltur, som IKKE skulle være Besseggen.

Espen Opaker Moreite tok utfordringen, og satte sammen turene han mener er de fineste i disse kategoriene. Det er bare å finne frem fjellstøvlene og pakke ryggsekken!

>>Se turforslagene for sprekinger

Kom deg til fjells i sommer! Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge
Kom deg til fjells i sommer! Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge Vis mer

De fineste fjellturene

 1. Fjellturer for sprekinger
Cathrine I. Sletten og Geir Lyftingsmo er vertskap på Grimsdalshytta.
 Foto: Sverre A. Larssen
Cathrine I. Sletten og Geir Lyftingsmo er vertskap på Grimsdalshytta.
Foto: Sverre A. Larssen Vis mer
Mystiske Femundsmarka venter. Foto: Svukuriset
Mystiske Femundsmarka venter. Foto: Svukuriset Vis mer


MED FAMILIEN PÅ HELGETUR

Skal du på helgetur med familien, er det best for alle å bo samme sted begge netter. Ellers kan det fort bli mye stress for en relativt kort ferietur. Her er DNTs forslag:

Alternativ 1: Tur til Gjende og Valdresflya

For en familie som vil på en helgetur til fjellet, anbefaler DNT at dere reiser til Gjendesheim som ligger ved vannet Gjende på Valdresflya. For å komme hit, kan dere kjøre Valdressekspressen fra Oslo, eller kjøre egen bil. Fra Gjendesheim kan man ta mange fine dagsturer opp mot Sikkilsdalshøe (1.778 moh), eller noen av de mindre toppene, for eksempel Blessomfjellet (1.621 moh), Gjendehøe (1.257 moh) eller Nore og Søre Gåpåpiggen (1.398 moh og 1.433 moh). Gjendesheim ligger dessuten like ved Besseggen, en flott tur, men kanskje litt krevende for de minste.

Mer info: Gjendesheim

Alternativ 2: Tur til Rondane

Det andre alternativet for familien på helgetur, er en tur til Grimsdalshytta i Rondane. Grimsdalshytta ligger 1.000 moh, og kan skilte med Natursti, gamle fangstgroper, forskjellige kulturseverdigheter og dagsturer opp på Kattuglehøe (1.553 moh) eller Meseterhøe (1.425 moh). Området har også fine sykkelmuligheter.

Grimsdalshytta har overnatting for 54 personer, fordelt på 2- og 4-manns rom, større familierom og sovesal. For å komme dere til Grimsdalshytta, må dere kjøre bil, eller ta toget til Hjerkinn, og gå fem timer derfra. Alternativt avtaler dere at noen fra hytta henter dere på Dombås togstasjon.

På nett: Grimsdalshytta

Alternativ 3: Trolsk tur til Femundsmarka

Det siste tipset for helgetur med familien, er å reise til Svukuriset ved Femundsmarka nasjonalpark. Her er dere omringet av trolsk furuskog, kjempefint ørretfiske i stille innsjøer, eller bestigning av Stor-Svuku (1.416 moh).

Svukuriset har 43 sengeplasser. Det serveres lokal mat basert på lokale råvarer, lokale mattradisjoner og med mat levert fra lokale leverandører. Dessuten er hytta et Miljøfyrtårn, det betyr at den drives etter miljøvennlige prinsipper. For å komme dere til Svukuriset kjører dere buss eller bil til Elgå. Herfra er det åtte kilometer på merket sti / 11 kilometer på vei til hytta. Dere kan også ta båt fra Elgå til Revlingen, og fra Revlingen er det en time å gå til Svukuriset. Bagasjetransport kan ordnes. Alternativt kan man reise om Røros. Da tar dere buss eller bil til Sørvika, og båten MS Fæmund II til Revlingen.

På nett: Svukuriset

>>Se turforslagene for sprekinger

MED FAMILIEN PÅ UKESTUR

En ukestur med ungene krever mer planlegging, men det er verdt det. Hva husker du best av ferieminner fra da du var liten? Er det kanskje da du badet i det iskalde fjellvannet en varm sommerdag i Jotunheimen? Eller da du og faren din fisket etter ørret, som dere grillet på bålet etterpå? Fjellturer gir minner for livet, selv om det kan virke pesete å pakke opp for liten og stor og sette i vei med ryggsekk på ryggen. Her er DNTs tips:

Liomeseter ønsker alle fjellvandrere velkommen. Foto: Liomseter
Liomeseter ønsker alle fjellvandrere velkommen. Foto: Liomseter Vis mer

Medlemsskap i DNT

Et medlemsskap koster:
 • 465 kroner for hovedmedlemmet (voksen),
 • 210 kroner for tilleggsmedlem (må bo i samme husstand)
 • 265 kroner for unge 19-26 år
 • 150 kroner for ungdom 13-18 år
 • 90 kroner for barn under 13 år
 • de som er født før 1940 betaler 355 kroner


 • Tilleggsmedlemsprisen får alle som bor i samme husstand som en med hoved-, student- honnør- eller livsvarig medlemsskap.

  Du kan også bo på DNTs hytter uten å være medlem, men da er døgnprisen høyere. Skal du overnatte noen dager, lønner det seg å tegne medlemsskap.

  Merk at noen av turene har overnatting på selvbetjente hytter. Da MÅ man være DNT-medlem for å kunne låse seg inn i hytta.


  Alternativ 1: Liomseter-Gjendesheim

  Huldreheimen er et variert og spennende terreng som er lettgått og lite kupert, og området passer derfor bra for barn. Turen starter på den betjente DNT-hytta Liomseter i Huldreheimen. Fra Liomseter kan man gå mot Haldorbu for å starte litt rolig. Fra Haldorbu går man til Storkvelvbu og derfra til Storhøliseter. Neste dag videre mot Oskampbua under fjellet Oskampen (1.513 moh). Er formen på topp bestiges toppen lett fra vestsiden.

  Videre går turen til Sikkilsdalsseter i Sikkilsdalen. Turen videre til Gjendesheim kan man da enten ta via dalen, eller så anbefales turen over Sikkilsdalshøe (1.778 moh), hvor utsikten til Jotunheimen er fabelaktig. Dette er en tur på 6-7 timer, med ca 800 meter stigning, så her bør man ha litt krefter igjen. Turen ender med et forfriskende bad ved Gjendesheim og herfra tar man bussen hjem. Husk at det er mange selvbetjente hytter på veien, så man må ha med seg lakenpose og DNT-nøkkel.

  Oppsummering:

 • 1. dag: Liomseter (b)- Haldorbu (s)
 • 2. dag: Haldorbu (s) - Storkvelvbu (s)
 • 3. dag: Storkvelvbu (s) - Storhøliseter (s)
 • 4. dag: Storhøliseter (s) - Oskampbua (s)
 • 5. dag: Oskampbua (s) - Sikkilsdalsseter (b)
 • 6. dag: Sikkilsdalsseter (b) - Gjendesheim (b)
 • (b)= betjent hytte, (s)=selvetjent hytte
  Selvbetjente hytter har et matlager du forsyner deg av.

  Mer info om turen: Turistforeningens kart over området

  Alternativ 2: Geilo-Haugastøl

  Et alternativ til turen i Dovre, er turen mellom Geilo og Haugastøl. Perfekt for deg som ikke har bil, fordi du tar toget til og fra Geilo/Haugastøl. Dere starter fra Geilo og går en liten dagsmarsj opp til Hakkesetstølen. Deretter går turen videre mot Tuva og deretter Rauhelleren. Dagen etter går man mot Halnefjorden hvor båten Halnekongen tar deg over fjorden inn mot Halne Fjellstove. Videre til Krækkja, hvor man sover over til neste dag. Fra Krækkja går man til Haugastøl og tar derfra toget til Geilo eller ned mot Oslo.

  Oppsummering:

 • 1. dag: Geilo - Hakkesetstølen (b)
 • 2. dag: Hakkesetstølen (b) - Tuva (b)
 • 3. dag: Tuva (b) - Rauhelleren (b)
 • 4. dag: Rauhelleren (b) - Halne Fjellstove (b)
 • 5. dag: Halne Fjellstove (b) - Krækkja (b)
 • 6. dag: Krækkja (b) - Haugastøl (b)
 • Mer info om turen: Turistforeningens kart over området

  Gå inn på Turistforeningens hjemmeside for mer info om turene, og for tips om hva du skal pakke for turen. Vil du ha tips om andre turer, kan du ringe turinformasjonen på tlf: 22 82 28 22

  >>Se turforslagene for sprekinger


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer