De norske riksregaliene

De ble laget av en svensk konge, forut for kroningen i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

De norske riksregaliene befinner seg i Trondheim, men kan for tiden ikke beundres av deg og meg. Når de igjen er klare for utstilling er ikke avgjort.

Svenske-import

I grunnloven stod det at kroningen skal foregå i Nidaros Domkirke. Den paragrafen ble for øvrig fjernet i 1908, og det siste kongeparet som ble kronet i Norge, er med andre ord kong Haakon og dronning Maud. De norske riksregaliene ble utført i Stockholm på bestilling av kong Karl III Johan forut for kroningen i 1818. I 1830 kom også dronningkrone, dronningens rikseple og septer til. Kronprinskronen er den eneste som er laget i Norge. Riksregaliene ble flyttet til Nidarosdomen i 1988.

Skroll ned for mer.

Kronene

Den norske kongekronen er en bøylekrone i gull, og veier hele 1,5 kilo. Den er toppet av en globe i blå emalje pyntet med små gullstjerner. En stor edelsten, en grønn turmalin, dominerer dekorasjonen, som for øvrig består av ametyster, krysopraser, en topas og en alexandritt. Purpur-rød fløyel dekker pullen, og den er dekorert med perler og små kroner brodert i ekte gulltråd. Dronningkronen er i gullforgylt sølv, og har også bøyler over pullen. Kronen er blant annet pyntet med mer enn 1.500 små perler. Kronprinskronen har åpne takker med dekor i presset gull toppet av store norske perler. Den ble laget i Oslo i 1846, og er pyntet med gule topaser, grønne oliviner, fiolette ametyster og små perler. Den har aldri vært brukt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer