De norske riksregaliene

De ble laget av en svensk konge, forut for kroningen i Norge.

Publisert
Sist oppdatert
Nidarosdomen (her sett fra festningen) huser de norske riksregaliene.
Nidarosdomen (her sett fra festningen) huser de norske riksregaliene. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


De norske riksregaliene befinner seg i Trondheim, men kan for tiden ikke beundres av deg og meg. Når de igjen er klare for utstilling er ikke avgjort.

Svenske-import

I grunnloven stod det at kroningen skal foregå i Nidaros Domkirke. Den paragrafen ble for øvrig fjernet i 1908, og det siste kongeparet som ble kronet i Norge, er med andre ord kong Haakon og dronning Maud. De norske riksregaliene ble utført i Stockholm på bestilling av kong Karl III Johan forut for kroningen i 1818. I 1830 kom også dronningkrone, dronningens rikseple og septer til. Kronprinskronen er den eneste som er laget i Norge. Riksregaliene ble flyttet til Nidarosdomen i 1988.

Skroll ned for mer.

Kronene

Den norske kongekronen er en bøylekrone i gull, og veier hele 1,5 kilo. Den er toppet av en globe i blå emalje pyntet med små gullstjerner. En stor edelsten, en grønn turmalin, dominerer dekorasjonen, som for øvrig består av ametyster, krysopraser, en topas og en alexandritt. Purpur-rød fløyel dekker pullen, og den er dekorert med perler og små kroner brodert i ekte gulltråd. Dronningkronen er i gullforgylt sølv, og har også bøyler over pullen. Kronen er blant annet pyntet med mer enn 1.500 små perler. Kronprinskronen har åpne takker med dekor i presset gull toppet av store norske perler. Den ble laget i Oslo i 1846, og er pyntet med gule topaser, grønne oliviner, fiolette ametyster og små perler. Den har aldri vært brukt.

  • Fra kongehusets nettsider om de norske riksregaliene
  • Tilbake til innledningen

    Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer