De nye megabyene

Det er i dag 19 megacities - eller megabyer - i verden. Innen 2025 vil det være 27. Paris er en av de nye.

Publisert
Sist oppdatert

Hvert andre år kommer FN med rapporter om utviklingen av verdens rurale og urbane befolkning, fra 1950 og frem til 2050. Den nylig publiserte rapporten avslører at 2008 vil bli et vendepunkt for verdensbefolkningen; da vil verdens urbane befolkning tangere verdens rurale befolkning, og derfra vil den urbane befolkningen forbli den største gruppen, og etterhvert øke forspranget.

Dette er en konsekvens av den store urbaniseringen i løpet av de siste årtiene, spesielt i de mindre utviklede områdene. Likevel, sier rapporten, vil overvekten av befolkningen i store deler av verden forbli rurale; i Afrika og Asia bor fremdeles seks av ti i rurale områder. Men hele verdens befolkning sett under ett, vil altså bli i overvekt byboere.

Økt trykk i byene

I dag finnes det som tidligere nevnt, 19 megacities - eller megabyer. Megabyer er byer med mer enn 10 millioner innbyggere. Antallet megabyer vil ifølge FN-rapporten øke til 27 frem mot 2050, men likevel vil mer enn halvparten av verdens urbane befolkning bo - og fortsette å bo - i mindre urbane byer med færre enn 500.000 innbyggere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer