De ødelegger strendene

Maneter i store svermer gjør badelivet vanskelig på strender over hele verden.

Store svermer av maneter ødelegger for badelivet langs stadig flere av verdens populære strender. Foto: Colourbox.com
Store svermer av maneter ødelegger for badelivet langs stadig flere av verdens populære strender. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har selv skyld i at store hoper av maneter nå ødelegger for badelivet langs strendene ved mange av verdens populære sommerparadiser.

Både på Hawaii, i Mexicogulfen, i Middelhavet, i Svartehavet, i Japanhavet, utenfor Australia og østkysten av USA, samt i Nordsjøen, melder amerikanske forskere fra National Science Foundation (NSF) nå om stadig flere storinnrykk av mer eller mindre farlige maneter.

De opptrer ofte i store svermer, for eksempel bestående av dødelige, peanøttstore maneter i Australia eller flokker på millioner av kjøleskapstore "geleklumper" som flyter rundt i Japanhavet.

Les også: Verdens farligste strender

Rammer badelivet

150 millioner mennesker blir hvert år brent av maneter. For eksempel blir 10.000 mennesker hvert år brent av arten portugisisk krigsskip i Australia, sier rapporter fra National Science Foundation. Denne manetens gift er potensielt dødelig.

På Filippinene blir mellom 20 og 40 personer drept hvert eneste år av box jellyfish, også kjent som sjøveps.

- Hvis en svømmer blir viklet inn i tentaklene, kan han dø i løpet av minutter. På strendene i Australia er det sjøvepsvarsler, og badevaktene vil ha eddik tilgjengelig for å kunne nøytralisere skaden, forklarte reiselege Gunnar Hasle til DinSide i vår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer