Flyreiser:

De sju verste setene i flyet

Og slik skal du unngå dem.

VELG RETT SETE: Å velge riktig sete på flyet bør du ikke overlate til tilfeldighetene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
VELG RETT SETE: Å velge riktig sete på flyet bør du ikke overlate til tilfeldighetene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er noen seter i flyet som er bedre enn andre. Selv om de fleste tilsynelatende ser ganske like ut, og så har du noen du bør unngå.

Her har du en oversikt over seter du bør prøve å komme unna enten du går om bord i et charterfly til Gran Canaria eller rutefly til eller fra Tromsø og Bergen.

Og for ikke å snakke om langturen til Thailand, USA eller Karibia. Her er det ekstra viktig å ha gjort hjemmeleksa før du går om bord.

Sikkerhet

Det er mange som lurer på hva som er det sikreste setet om bord i et fly.
Men sannsynligheten for omkomme i en flystyrt er faktisk så liten som 1:11 millioner, ifølge en amerikansk undersøkelse.
Det betyr at du, ifølge statistikken må fly døgnet rundt sammenhengende i 86 år for at det skal skje noe så dramatisk under flyturen. Altså, så handler setevalget om komfort.
Visste du forresten hva du kan stjele med deg fra flyet.
Og her skal du få noen tips for seter du bør unngå.

Første sete på ny seksjon

Uflaks: Havner du rett bak gardina så har du skikkelig uflaks. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Uflaks: Havner du rett bak gardina så har du skikkelig uflaks. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dersom du ikke liker å ha en gardin hengende rett foran ansiktet ditt så bør du komme deg unna denne seteraden.
Her snakker vi om seteraden mellom ulike seksjoner, altså mellom de ulike «klassene», hvor det er det ofte henger en gardin - som du altså får «rett i fanget» hvis du havner her.
Gardinene er heldigvis fjernet på innenriksflyene i Norge.

Setet ved nødutgang

Forbudt: Her får du ikke ha håndbagasje eller løse klær/tepper under avgang og landing. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Forbudt: Her får du ikke ha håndbagasje eller løse klær/tepper under avgang og landing. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dette kommer kanskje som en overraskelse siden dette er et sete som koster ekstra.
Og noen elsker disse seteradene.
Men: Med mindre du er veldig opptatt av god beinplass, så bør du heller finne et annet sete. Her får du nemlig ikke ha noe håndbagasje i fanget eller under stolsetet foran deg verken under avgang og landing. Alt må opp i hyllen over seteraden din (og her er det kanskje allerede stappfullt).
Sitter du ved vindusplass ved nødutgangsrekka blir det alltid styr hvis du skal ha tak i noe oppe i hylla etter avgang og før landing.

TIPS: Kokken Mathias Herseth Spieler deler et tips du kanskje ikke visste om fra før. Video: The Flying Culinary Circus. Vis mer

Setet nærmest toalettene

Her er det alltid masse trafikk, køståing og ekstra bråk. Har du midtgangssetet må du regne med at folk dulter borti deg jevnt og trutt. Glem soving, med mindre du har ekstraordinært godt sovehjerte.

Bråk og trafikk: Havner du på en seterad nær toalettene så må du forberede deg på mye trafikk. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Bråk og trafikk: Havner du på en seterad nær toalettene så må du forberede deg på mye trafikk. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Siste seterad på flyet

Her er det ofte umulig å slå ned seteryggen, og på toppen av dette kommer støy fra toalettet.
I tillegg er du garantert sistemann ut av flyet dersom du bare kan bruke utgangen foran.

Setet foran nødutgangen

Dersom du liker å slå ned seteryggen er dette et håpløst setevalg. For her kan du - av sikkerhetsgrunner - ikke slå ned seteryggen. Hvis det i det hele tatt er mulig så er det veldig lite regulering på seteryggen.

Vindusplass uten vindu

Noen ganger jubler du over vindusplass, men glemte å sjekke om det faktisk er vindu der.
Noen seter er plassert midt mellom to vinduer - og dermed ser du rett i veggen.

Skuffelse: Vindusplass uten utsikt, en skikkelig nedtur. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Skuffelse: Vindusplass uten utsikt, en skikkelig nedtur. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Vindusplass med amputert vindusplass

Noen steder er det bare to seter, der vindussetet er tatt bort.
Bra for beinplassen for den som har vindusplassen på raden bak det, men for deg er det ikke noe vindusutsikt og heller ikke noen yttervegg å lene deg mot hvis du vil sove.

Uflaks igjen: Noen ganger er man riktig uheldig - som de gangene man havner bak disse passasjerene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Uflaks igjen: Noen ganger er man riktig uheldig - som de gangene man havner bak disse passasjerene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Men hvordan kan du unngå disse setene?

Bruk alltid noen få kroner på å bestille et ønsket sete. Det koster lite i forhold til gevinsten.

Nettstedet Seatguru hjelper deg dessuten til å finne det riktige og beste setet på det flyet du skal reise med. Sjekk på billetten hvilken flytype du skal reise med, og søk deretter opp via nettsiden.
Husk å sjekke eventuelle endringer samme dag som du skal reise, så har du tid nok til å flytte sete dersom selskapet har byttet til en annen flytype.
Oppdager du at du har fått et dårlig sete så bør du møte opp tidlig ved gaten, og spør om hjelp til å få flyttet sete.
Det kan også være lurt å vente til alle andre passasjerer har gått om bord. Det kan nemlig være passasjerer som ikke har dukket opp til avgang, og da får du ofte overta denne passasjeren sitt sete - dersom det er bedre enn ditt.

Det kan også være greit å vite den beste dagene å bestille flybilletter på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer