Turisters eiendeler verdt millioner av kroner får urettmessig nye eier hvert år. Og de fleste tyvtriks involverer to ingredienser:
En naiv og godtroende turist, og en øvet lurendreier.
Fattige unger, hjelpsomme bilister, fugledritt på klærne, pengehandlere på gata - se de ti vanligste svindeltriksene du kan støte på, verden over.
Mer lenger nede på siden.
Den fortvilte backpackeren
Et par gikk gjennom en by i Mexico, og møtte en slitent utseende kanadier. Han virket stresset, og glad for å se vestlig utseende mennesker spurte han om de snakket engelsk. Når de svarte ja, fortalte han at ryggsekken hans var blitt stjålet samme morgen, og at han trengte penger for å ringe sin mor i Canada. Paret syns synd på backpackeren, og ga ham et beløp tilsvarende en hundrelapp. En uke senere gikk de gjennom samme strøk, og møtte samme mann igjen. De hørte ham rope etter dem, og tenkte at han ville takke for hjelpen. Men, nei. Han kjente dem tydeligvis ikke igjen, og presenterte dem for den samme historien en gang til. Denne gangen ble det bomtur for den sleipe backpackeren.
Den humørsyke minibanken

En ung kvinne prøvde å ta ut penger av en minibank i Sør-Afrika, men den virket ikke som den skulle. En velkledd mann kom til unnsetning og fortalte vennlig at bankkortet måtte settes inn på en spesiell måte for at maskinen skulle virke. Han tok hånd om kortet, men etter litt måtte han beklaget melde at minibanken dessverre hadde slukt kortet. Kvinnen takket for hjelpen, og gikk til hotellet for å få hjelp med å ta kontakt med banken. Det viste seg selvsagt at den velkledde hadde lurt til seg kortet, og at minibanken aldri hadde slukt det. Han hadde også observert kvinnen på forhånd, og sett koden. Dermed var kontoen tom, når hun endelig fikk sperret kortet.
Ingenting er gratis
To amerikanere passerer en av de mange beryktede strippebulene i Soho i London. De blir lokket av tilbudet om gratis entré, og vel på innsiden er de klar for en heftig kveld. De bestiller en øl hver, og nyter etablissementets tilbud. Etter en time, ber de om regningen, og får en på 50 pund (nesten 600 kroner). De sender den tilbake, med beskjed om at det må være feil. Men det er det ikke ifølge servitrisen, og de amerikanske turistene forstår til sist at ingenting er gratis.
Samme triks med små variasjoner har vi hørt om fra flere byer verden over, for eksempel Aten.
De falske politifolkene
En turist i Nairobi ble stoppet av en tigger som kunne fortelle sin tåredryppende historie. Full av medynk, kjøper turisten en kopp kaffe til stakkaren. Like etter blir han stoppet av to politimenn som sier at han er observert sammen med en kjent kriminell. Politimennene kremer penger fra turisten, mot å ikke gå videre med saken. Politimennene er selvsagt falske.
Juvelsvindelen i Bangkok

Et vestlig par i Bangkok kommer i prat med en hyggelig thailender idet de er på vei til et reisebyrå. Mannen tilbyr seg å skaffe dem en tuk tuk (drosje). Sjåføren tilbyr dem sightseeing mot en liten godtgjørelse, og de godtar. Underveis snakker han om at dette er en spesiell tilbudsuke, der ingen templer krever inngangsbilletter av turister. Ved det første tempelet treffer de en velkledd amerikansk kvinne. Hun presenterer seg, og gjentar det tuk tuk sjåføren har sagt om tilbudsuken. Hun sier også at myndighetene i forbindelse med denne uken har lagt til rette for skattefrihet på salg av smykker til utenlandske tilreisende. Hun vinner parets tillit, og de begynner å fable om å gjøre fortjeneste på gode smykkekjøp. Tuk tuk sjåføren tar dem med til en smykkebutikk, hvor de igjen får høre den samme historien om skattefri handel, samt at de får levere tilbake varer om de ikke er fornøyde. De ender opp med å kjøpe to blå safirer for 20.000 kroner, men får ikke betale med kort. De må gå i en nabobutikk, kjøpe tilsvarende i gull, og så betale med dette i denne butikken. Juvelene skal sendes hjem til dem, og når de får dem i hus etter ferien, oppdager de selvsagt at de bare er juggel. Innen den tid hadde butikken allerede lagt ned all virksomhet, og alle spor etter svindlerne var borte. Mer enn 700 turister anmeldte lignende svindler i løpet av 2002 ifølge Thaivisa.com (Thailand Expat Forum)
Kilder: Thaivisa.com, USAs utenriksdepartements reiseråd, UK Travelshop Online, Travel Guardian, Travel Library, Fodors.
Verktøy for reiselyst
Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.