De snille og slemme byene

Noen steder er det plenty hjelp å få, andre steder kan du bare glemme enhver form for assistanse.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Den amerikanske forskeren Robert Levine, har sammen med sine studenter undersøkt menneskers hjelpsomhet i 23 storbyer verden rundt. Vennligst mottatt blir du i Rio, minst hjelp kan du regne med i New York og Kuala Lumpur.

Skroll ned for mer.

Forskeren og studentene gjorde tre forsøk i 23 forskjellige byer verden rundt.

1: Forskeren mister en penn på gaten – vil noen gi beskjed, eller eventuelt levere den tilbake?

2: Forskeren med "skadd ben" mister et magasin på gaten – vil noen hjelpe til med å plukke det opp?

3: Den "blinde" forskeren med hvit stav skal over et travelt kryss – vil noen hjelpe?

 • Hjelpsomme byer – rangert fra topp til bunn
 • Latinske byer best

  Frihetsstatuen vokter en by der innbyggerne ikke skårer høyt på hjelpsomhetstestene i denne undersøkelsen. Foto: (c)NYCVB
  Frihetsstatuen vokter en by der innbyggerne ikke skårer høyt på hjelpsomhetstestene i denne undersøkelsen. Foto: (c)NYCVB Vis mer


  Undersøkelsen tyder på at du kan forvente mest hjelp i latinske byer. Rio (Brasil) og San Jose (Costa Rica) ligger helt i topp. Dessuten virker det som om innbyggerne er mer hjelpsomme i byer og land der økonomisk produktivitet er lav. Levine fremhever også at det overveiende er minst hjelp å få i byer der tempoet er høyt og befolkningstettheten stor. Klassiske eksempler fra undersøkelsen er New York og Singapore som ligger nesten i bunn av hjelpsomhetsrangeringen.

  De skandinaviske byene København og Stockholm er også med i undersøkelsen, og her tar danskene en solid vennlighetsseier over søta bror.

 • Hjelpsomhetsrangering av 23 byer.
 • Selv om du kan få masse hjelp og assistanse, er ikke det ensbetydende med trygghet og sikkerhet for for eksempel ran og tyveri:

 • Få også med deg hvilke byer som er verdens tryggeste.
 • Kilde: Levines artikkel i American Scientist

  Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer