De største helligdommene

Vi nærmer oss høytiden der flest besøker kirken. Sjekk ut hvilke kirker, katedraler og helligdommer i verden som har flest besøk.

Publisert
Sist oppdatert

Julen er "høysesong" for kirker verden over. For mange er kirkebesøket på julaften årets eneste, men mange millioner andre er langt ivrigere.

Kristne helligdommer er store turistmål. Hvert år besøker millioner av turister de største helligdommene i den kristne verden. Trodde du Peterskirken troner øverst på listen? Nei, mest besøkt er faktisk en basilika i Mexico City.

Se listen over de 12 mest besøkte kristne helligdommene i verden:

De største helligdommene


Basilica de Nuestra Señora de Guadalupe, Mexico City, Mexico

Jomfru Maria skal ha vist seg for den fattige bonden Juan Diego i åssidene ved Tepeyac i 1531. I dag er Tepeyac en del av Mexico City, og det er bygget en basilika der. Ifølge sagnet skal Diegos kappe ha blitt merket med Jomfru Marias ansikt. I dag henger kappen over et alter i basilikaen. Hvert år kommer rundt 20 millioner for å se den.

På nett: Basilica de Nuestra Señora de Guadalupe

De største helligdommene


Vatikanet/Peterskirken, Roma, Italia

Vatikanet er det offisielle hjemmet til paven, og dermed flokker turistene hit. Det gjør de ikke minst for å se Peterskirken. Nå i jula er det spesielt populært å reise hit for å få med seg en av messene. Unescos verdensarvsenter regner Peterskirken for den største religiøse bygningen i verden. Hvert år besøker rundt 18 millioner Vatikanet.

På nett: Vatikanet

De største helligdommene


Notre Dame Cathedral, Paris, Frankrike

Dette gotiske landemerket ble bygget på 1100-tallet, etter ordre fra byens biskop. Katedralen er bygget til ære for Jomfru Maria. Hit kom korsfarerne for å be før de reiste ut i hellig krig, katedralen ble ransaket under den franske revolusjonen, og Napoleon kronet seg selv keiser her. Hvert år kommer 13 millioner mennesker for å se Notre Dame.

På nett: Notre Dame

De største helligdommene


Sacré Coeur Basilica, Montmartre, Paris, Frankrike

Sacré Coeur sto ferdig i 1914, og inneholder en av verdens største mosaikker, som viser Jesus med utstrakte armer. Den romersk-katolske basilikaen ligger vakkert til på en høyde i bydelen Montremartre, og har flott utsikt over byen. Hvert år kommer rundt 13 millioner hit for å se den og utsikten.

På nett: Sacré Coeur

De største helligdommene


Santuário Nacional de Aparecida, Brasil

Åtte millioner besøker helligdommen til ære for Jomfru Maria hvert år. Historien bak er at fiskere som ikke hadde fått en eneste fisk, dro opp en hodeløs statue av Jomfru Maria av elven. Ved neste kast fikk de opp hodet. Etter dette dro de inn masse fisk. Dermed måtte statuen være en helligdom, og i dag står den i kirken Santuário Nacional de Aparecida. Den ble bygget i 1955 og har plass til 45.000. Dermed er den verdens andre største, etter Peterskirken.

De største helligdommene

På nett: Santuário Nacional de Aparecida


Padre Pio helligdommen, San Giovanni Rotondo, Italia

Kapusinermunken Padre Pio begynte i 1918 å blø fra hender og føtter og i siden, som Jesus på korset. Sårene ville ikke gro, og han hadde dem i 50 år før de plutselig forsvant. Blodet fra sårene luktet blomster, og i denne perioden kunne Padre Pio gjøre syke friske ved håndspåleggelse. Han døde i 1968, og ble lagt i en grav i en kirke bygget til hans ære. Selv om kirken ligger avsides til i fjellene i Sør-Italia, finner hvert år 6-7 millioner mennesker veien hit. Den ble bygget opp helt ny og moderne i 2004.

De største helligdommene

På nett: Padre Pio


Kölnerdomen, Tyskland

Denne gotiske katedralen er en av verdens største. Her finnes relikvier fra de tre vise menn, og etter at erkebiskop Rainald von Dassel brakte dem til katedralen i 1164, ble den et viktig reisemål for pilgrimer. Hvert år kommer rundt seks millioner for å se katedralen.

På nett: Kölner Dom

De største helligdommene


Lourdes, Frankrike

I 1858 så 14 år gamle Bernadette Soubirous Jomfru Maria i en grotte utenfor landsbyen Lourdes i Sørvest-Frankrike. Totalt så hun Jomfru Maria 17 ganger. Vannet som bobler opp i grotten skal ha helbredende egenskaper, og i dag besøker rundt 5 millioner grotten årlig.

På nett: Lourdes

De største helligdommene


Assisi, Italia / St. Francis Basilika

Assisi var byen helgenen Frans, eller Francis kom fra. Vi kaller ham gjerne Frans av Assisi. Han regnes som helgene til jorda og økologien. Hvert år kommer 4-5 millioner for å besøke Assisi, som ligger i Umbria i Italia.

På nett: Umbria.org

De største helligdommene


Jasna Góra, Czestochowa, Polen

Dette paulinske klosteret i Sentral-Polen huser Den sorte madonna, et ikon som skal ha mirakuløs kraft. Jasna Gòra er et viktig pilgrimsmål, og mange velger å gå hit til fots. Hvert år tar 4-5 millioner turen hit.

På nett: Jasna Góra

De største helligdommene


Fatima, Portugal

I 1917 så tre barn som var ute og gjette buskapen, Jomfru Maria utenfor landsbyen Vila Nova de Ourém. Jomfru Maria delte tre hemmeligheter med dem: Hun viste dem hvordan helvete så ut, hun viste dem starten på andre verdenskrig, og en tredje hendelse som fortsatt er en hemmelighet. Hun ba også om at en kirke skulle bygges, og det ble selvsagt gjort. The Chapel of Apparitions står på stedet hvor Jomfru Maria viste seg, og besøkes årlig av 4-5 millioner pilegrimer.

På nett: Santuarío de Fatima

De største helligdommene


Jerusalem, Israel

Jerusalem er jødedommens helligste by, men også en viktig kristen og muslimsk by. Her ligger både Klagemuren, Klippedomen, Den hellige gravs kirke og Al Aqsa moskeen. Rundt 1,5 millioner besøker byen hvert år.

På nett: Jerusalem

Kilde: Forbes TravelerVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer