De største partystedene

Hit reiser norsk ungdom for å feste.

Bildene er hentet fra videklipp av fester på Magalluf, et populært reisemål for norske ungdommer. Foto: YouTube/montasje
Bildene er hentet fra videklipp av fester på Magalluf, et populært reisemål for norske ungdommer. Foto: YouTube/montasje Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De reiser gjerne i juli, og de reiser til steder det er billig og hvor det finnes andre ungdommer. Vi har spurt charterselskapene hvor norsk ungdom reiser for å oppleve livlig uteliv og fest. Listen kan du se lenger ned i artikkelen.

Nakne norske jenter på bar henges ut på internett

Er du yngre enn 18 år og har lyst til å reise på tur med kompisene i stedet for med mor og far? Alle charterselskapene har de samme reglene hva gjelder umyndig umgdom på tur: Er du under 18, må du ha skriftig samtykke fra foreldre/foresatte om at du får lov til å reise alene. Har du først fått tillatelse fra mor og far til å reise alene, er det imidlertid ingen ytterligere nedre aldersgrense.

Ville ikke gjort det

Spørsmålet er vel bare om det er så klokt å gi ungdom tillatelse til å reise alene på vennetur før de fyller 18.

- Det er veldig viktig at foreldrene tenker før sender barna alene til Syden, jeg ville for eksempel ikke sent en 16-åring alene til Syden, sier informasjonssjef i Apollo, Helen Begby.

- De fleste oppfører seg fint og det er ingen problemer. Men det mange ikke tenker på er at det er mange fristelser der som ikke er hjemme. Og jenter som går ut på byen alene i bikini: Foreldre bør være oppmerksomme på at dette kan skje. Jeg mener at foreldre bør være mye mer kritiske på å si at det er ok at ungdom reiser alene til Syden, fortsetter Begby.

- Jeg ville aldri ha gjort det. Kan hende man stoler på barnet, men man vet ikke hvordan det er med dem de reiser sammen med, man vet ikke hva som skjer når de kommer i en stor gruppe, hva som skjer når barn kommer under press eller når de drikker for første gang. Jeg ville kanskje vært mer redd for danskebåten, men jeg tenker at det er en grunn til at man bør være 18 før man reiser alene, sier informasjonssjef i Star Tour, Elisabeth Larsen-Vonstett.

Ifølge både Ving, Star Tour og Apollo er det veldig få under 18 som reiser alene, de fleste i den alderen reiser sammen med foreldrene.

De heteste partystedene

Men hvor er det så ungdom reiser, som vil ha uteliv og fest på sydenferien?

- Ungdom søker annen ungdom, så det blir store reisemål som Mallorca, Tyrkia og Kypros, og til dels Kreta også, sier salgsdirektør i Ving Norge, Christian Grønli.

- Det skal være andre ungdommer der, og det skal være billig, sier Larsen-Vonstett i Star Tour.

Tips til ungdom

 • Reis ikke uten en god reiseforsikring.
 • Ta ikke med verdisaker på byen.
 • Hold sammen, pass på hverandre og gå aldri alene hjem.
 • Ikke gå fra drinken din uten oppsyn i baren eller på diskotek.
 • Vær forsiktig med alkohol.
 • Unngå drikkekonkurranser og organiserte bar-runder.
 • Vis respekt for lokalbefolkningen og lokale kleskoder.
 • Bryt ikke lover og regler.
 • Kilde: Apollo.no

  Her er stedene som ifølge charterselskapene er mest pop for ungdom på jakt etter festlig uteliv:


   Mallorca: Palma Nova, Magalluf
   Tyrkia: Alanya
   Kypros: Ayia Napa
   Kreta
   Kos
   Rhodos by
   Bulgaria

  Partyøyene i Hellas

  - Er det mye fyll og rør på disse stedene?

  - Jeg synes det har blitt mindre og mindre, synes det har vært bedre de siste årene. Men ikke til å komme utenom at det er steder med mye sene kvelder og høyt konsum av alkohol. Man skal ta det til seg og være klok i hodet og fornuftig, som man er når man er ute på byen hjemme i Norge også, sier salgsdirektør Grønli i Ving Norge.

  - Man bør ha sunt folkevett, oppføre seg som folk og ikke oppføre seg annerledes enn hjemme, råder Grønli.

  - Det er ingen tvil om at det er mye bråk i Ayia Napa midt på sommeren. De aller fleste har en kjempefin ferie og har det gøy. Men noen takler det ikke helt. Det er mye drikkekonkurranser og partycruise som man kanskje bør være skeptiske til å være med på. Bruk hodet og pass på hverandre, råder informasjonssjef Begby i Apollo.

  Ifølge Begby er det juli måned som er den mest populære måneden for ungdommene å reise på tur.

  - Midt på sommeren er det mye ungdom også fra andre steder av verden, sier Begby. Reiser du for eksempel til Ayia Napa i juni eller august, er det et helt annet sted, sier Apollos informasjonssjef videre.

  - Jeg var i Ayia Napa en helg, og så ikke noe fyll. Partygata ligger på et helt annet sted enn der folk flest ferdes, sier informasjonssjef Larsen-Vonstett i Star Tour.

  - Det er ikke noe farlig å dra dit, det er litt med hvordan man oppfører seg selv også, fortsetter hun.

  Ekstremfyll for få

  - Det er en liten håndfull som får veldig mye mediaoppmerksomhet - de fleste er ikke sånn, sier informasjonssjef Begby i Apollo.

  - Ekstremfyll bare noen få som driver med, men som får veldig mye oppmerksomhet. Generelt er det vel mer fokus på en sunn livsstil blant unge nå, enn det har vært tidligere. Flatfylla er ikke vanlig lenger. De fleste som er ungdom nå har kanskje vært på sydentur med familien hele livet, og det oppleves kanskje ikke like nytt og fristende - har man reist hele livet så blir man kanskje litt mer voksen, sier Begby til DinSide.

  - Det er ikke slik at alle reiser for å feste. Det er mange ungdommer som også reiser mer for opplevelser. De er kanskje interessert i å klatre, surfe, kite, sykle - ja, mer aktiviteter. Og de velger steder som tilfredsstiller det, sier Larsen-Vonstett i Star Tour.

  - Våre råd til ungdom går på det at det er viktig at man tenker på samme måte som man gjør på byen her hjemme, når man er ute og reiser. Man legger ikke hodet helt igjen hjemme, råder Begby.

  - Man bør tenke på at i et annet land, har man kanskje andre regler i forhold til for eksempel bekledning - man oppfører seg litt etter hvor man er. Man bør tenke på at man ikke drikker for mye, at man er sammen, ikke drikker noe man ikke vet hva er, man bør være fornuftig - ja, rett og slett oppføre seg vanlig og være fornuftig. Passe på solkrem, ikke drikke når man ligger i sola hele dagen. Man trenger jo ikke gå i de korteste skjørtene og bh ute på byen. Man bør passe på seg selv - som man gjør hjemme, sier Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer