Ferie i Sverige?

De svenske corona-reglene du må vite om i sommer

Dette må du vite om corona-regler, reiser og svenske attraksjoner.

STENGT: Liseberg er foreløpig stengt, på grunn av at de rammes av svenske myndigheters regel om forbud mot arrangementer med folkemengder på over 50 personer. Andre familieparker kan ha åpent, men det vil være restriksjoner med tanke på besøkende. Foto: Liseberg.se
STENGT: Liseberg er foreløpig stengt, på grunn av at de rammes av svenske myndigheters regel om forbud mot arrangementer med folkemengder på over 50 personer. Andre familieparker kan ha åpent, men det vil være restriksjoner med tanke på besøkende. Foto: Liseberg.se Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15. juni åpnet norske myndigheter for at nordmenn kan reise til Danmark, Grønland, Færøyene, Island og Finland - og til områder i Sverige med lav corona-smitte, som foreløpig kun er Gotland. Dette er reiser vi kan gjøre uten å bli pålagt 10 dagers karantene ved hjemkomst til Norge.

Det vil være lov å reise gjennom Sverige for å komme seg til Gotland eller Danmark - og norske folkehelsemyndigheter har sagt at det vil være tillatt å stanse på veien for å gjøre nødvendige ærender. Dette kan du også gjøre uten å bli pålagt karantene ved retur til Norge.

For øvrig vil en ferie eller et besøk til Sverige bli belønnet med 10 dagers karantene ved hjemkomst.

Dersom du planlegger å legge ferien til Sverige på tross av myndighetenes anbefalinger, må du være forberedt på de svenske corona-reglene og ellers forholde deg til de begrensningene og rådene som svenske myndigheter gir til dine innbyggere.

Her er de svenske corona-reglene du må følge dersom du skal feriere eller passere gjennom Sverige i sommer.

Skal du til Danmark? Da kan du sjekke ut de danske corona-reglene her.

Almenne smittevernregler

Også svenskene har almenne smittevernregler slik vi har her til lands:

  • Hold deg hjemme selv om du er syk - også om du bare føler deg litt forkjølt
  • Vask hendene ofte med såpe og vann i minst 20 sekunder
  • Hold en armlengdes avstand til andre både utendørs og innendørs
  • Nys i armkroken
  • Unngå å røre øyne, nese og munn

Kan du reise kollektivt?

På samme måte som her hjemme, oppfordres alle i Sverige til å gå, sykle eller å bruke alternative måter å komme seg rundt på.

Dersom du må reise kollektivt, anbefales du å velge et fremkomstmiddel der du kan bestille plass eller unngå trengsel.

Hold avstand til andre på bussen, t-banen, trikken og andre kollektivreisemidler.

Reisende oppfordres til å vaske hendene etter reisen, eventuelt å benytte desinfeksjonsmiddel. Du oppfordres også til å sjekke retningslinjene til det aktuelle reiseselskapet du skal reise med, fordi de kan ha egne smittevernregler.

Svenske turistmyndigheter advarer om at kollektivtilbudet kan være redusert.

Kan du gå på fest?

Fest og store samlinger med mange mennesker er et høyaktuelt tema i Sverige i forbindelse med den svenske midtsommerfeiringen.

De offentlige feiringene er mange steder avlyst og erstattet av digitale feiringer. Den store midtsommerfeiringen på Skansen i Stockholm er eksempelvis nedskalert kraftig fra å omfatte 20.000-30.000 feststemte midtsommergjester til kun å tillate 6.000 med forhåndskjøpe billetter, ifølge SVT.se

Generelt gjelder det at man skal unngå å delta i større sosiale sammenhenger som fester eller bryllup.

Det er forbudt med offentlige tilstelninger som samler mer enn 50 personer.

Kan du gå på restaurant og cafe?

Ja, i Sverige er restauranter og cafeer åpne, men det er retningslinjer som sier at gjester skal holde minst en armlengdes avstand til andre gjester og at det ikke skal oppstå trengsel eller kø foran kasse eller disk.

Serveringsstedene skal sørge for et system som gjør at det ikke oppstår trengsel for bestilling, henting eller betaling. Henting av mat er kun tillatt dersom dette kan forgå uten trengsel - for øvrig må bestilling og utlevering av mat foregå mens du er plassert ved et bord.

I Sverige er til og med buffé-servering tillatt, så lenge det ikke oppstår trengsel for å forsyne seg.

Takeaway fungerer som normalt, men du skal holde avstand til andre når du venter på at maten din skal bli klar.

Kan du gå på nattklubb eller bar?

Ja, nattklubber og barer har åpent - men de skal sørge for at det ikke oppstår trengsel ved for eksempel bardisk for bestilling av drikke.

Etablissementene må også sørge for at det er romslig nok i lokalet til at gjestene kan holde en armlengdes avstand.

Drikken må inntas sittende ved et bord.

Er butikker åpne?

Mange butikker er åpne, men ifølge den svenske turistinformasjonen kan de ha begrensede åpningstider.

Er museer og attraksjoner åpne?

De fleste museer og teatre er stengt, men uteaktiviteter kan være åpne. Svenske turistmyndigheter anbefaler reisende å sjekke åpningstidene i forkant.

Nasjonalparker er åpne.

SVT.se har en fin oversikt over åpne/lukkede attraksjoner sortert på fylke.

Er Liseberg og andre familieparker åpne?

Svenske myndigheter har et forbud mot arrangementer og offentlige tilstelninger for flere enn 50 personer. Liseberg kommer inn under disse reglene, og har derfor foreløpig stengt.

Ifølge fornøyelsesparken avventer de nye råd fra myndighetene og kan dermed ikke si når de vil kunne åpne igjen.

Er det andre familieparker du tenker deg til, bør du sjekke spesifikt med parken før du reiser. Mange vil ha begrensninger med tanke på antall besøkende og forhåndsbestilte billetter.

Astrid Lindgrens Verden har for eksempel nettopp åpnet, men med begrenset kapasitet og kun for besøkende med maks 1-2 timers reisevei.

BADELAND: 15. juni kan badeanlegg åpne igjen, men alt er ikke som før! Dette er reglene du må forholde deg til dersom du planlegger en tur til et basseng- eller badeanlegg. Bilder: Scanpix. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Hva med strandliv?

Når det gjelder strender, badeplasser og havner er det de generelle smittevernreglene som gjelder. I tillegg bør du ifølge sikkerhetsmyndighetene i Sverige holde to meter avstand til andre på stranden eller ved bassenget.

Svenske folkehelsemyndigheter anser sannsynligheten som smitte via vann som liten - som er likt med den norske anbefalingen.

Norgeskart

Er badeland og svømmehaller åpne?

Svømmehaller er i hovedsak ikke ansett for å komme inn under definisjonen av store forsamlinger og maksgrensen på 50 personer.

Men det kan være unntak:

Populære Skara Sommarland et et av stedene som ikke får lov av myndighetene til å holde åpent. De skriver på sine nettsider at myndighetene har bestemt at de må rette seg etter retningslinjene som steder som ikke får lov til å samle mer en 50 personer - og de får dermed ikke holde åpent. Skara Sommarland vil derfor ikke åpne før neste år.

Sjekk med aktuell svømmehall/badeland før du bestemmer deg for å reise.

(Kilder: krisinformation.se, visitsweden.no og folkhalsomyndigheten.se)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer