De ti mest populære fjellturene

Turistforeningen presenterer rutene der du ikke går alene.

Tenkt deg til fjells? Se hvilke ruter som er mest populære. Foto: Gaby Bohle/Innovasjon Norge
Tenkt deg til fjells? Se hvilke ruter som er mest populære. Foto: Gaby Bohle/Innovasjon Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske turistforeningen jobber for å få flest mulig av oss opp av sofaen og ut i fjellet.

Nå er høsten her, og det er en glimrende tid å komme seg til fjells. Knallfarger, frisk luft og kanskje litt snø på fjelltoppene er det som venter den som tar turen med fjellsko på beina og kvikklunsj i lommene.

Du er ikke alene dersom du liker å dra til fjells. Den norske Turistforeningen har nå rekordmange medlemmer. 200.000 nordmenn på fjelltur er ikke lite.

Vet du ikke hvor du skal legge fjellturen?

Her er listen over Norges ti mest populære fjellturer. Kanskje en av disse er noe for deg?

Preikestolen er en fin tur. Tør du dingle med beina over kanten? Foto: Stine Okkelmo
Preikestolen er en fin tur. Tør du dingle med beina over kanten? Foto: Stine Okkelmo Vis mer


1. Preikestolen

Preikestolen ved Lysefjorden innenfor Stavanger er en av Norges store turistmagneter. Nesten 100.000 mennesker tar turen ut på det svimlende fjellplatået hvert år. Turen opp tar mellom én time og 2 1/2 timer, avhengig av form og forhold. Det er merket sti fra Preikestolhytta. Stien er ganske bratt visse deler av turen.

2. Besseggen

Besseggen hadde over 40.000 vandringer sist sommer. Det er en grunn til at dette er en av landets mest populære turer. Den fantastiske utsikten over ville Jotunheimen og bratte stier gir en god følelse av mestring. Turen er ikke spesielt vanskelig, og heller ikke utsatt, men gir likevel en luftig følelse med det grønne Gjendevannet 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatn på den andre. De aller fleste tar båten fra Gjendesheim inn til Memurubu, og går tilbake over Besseggen derfra.

Bill. merk: "Fjell og vidde"? Her er fjellets beste sjekkesteder

Slik ser Gaustatoppen ut fra Gaustablikk. Foto: Rjukan Turistkontor
Slik ser Gaustatoppen ut fra Gaustablikk. Foto: Rjukan Turistkontor Vis mer


3. Gaustatoppen

Gaustatoppen er lett tilgjengelig fra veien mellom Rjukan og Tuddal. Hvert år tar rundt 30.000 turen opp på fjellet. Er det klarvær, kan du se en sjettedel av Norges fastland. De aller tøffeste går ut på fjellets vestlige kant, og kikker rett ned på Rjukan. Turen opp tar fra én time til tre timer, avhengig av form og forhold. På toppen kan du spise vafler på turisthytta. Gaustatoppen er også et populært mål om vinteren. Da kan du i visse perioder ta den innvendige fjellheisen opp til toppen. Ta med deg skiene, og du får en helt fantastisk skitur ned igjen. Les mer om det i artikkelen Til toppen uten svette.

Kjeragbolten har kilt seg fast sånn cirka 1.000 meter over fjorden under. De tøffeste tester psyken og går ut på den. Foto: Stine Okkelmo
Kjeragbolten har kilt seg fast sånn cirka 1.000 meter over fjorden under. De tøffeste tester psyken og går ut på den. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


4. Kjerag

Kjerag er majesteten i Lysefjorden. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Selve Kjeragplatået er goldt med mye stein og blankskurte berg. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men besøket til platået og Kjeragbolten har de siste årene tatt helt av. I dag besøkes Kjerag av opp mot 30.000 mennesker hvert år. Terrenget er tungt og krevende, men vel fremme får du lønn for strevet.

5. Rallarvegen

Rallarvegen er den suverent mest populære sykkelturen i fjellet. Det er rundt 20.000 syklister som årlig sykler her. Turen følger anleggsveien som ble laget da Bergensbanen ble anlagt rundt forrige århundreskifte. Her er det mye flott høyfjellsnatur og kulturminner fra et av Norges største anlegg å oppleve.

Lyst til å sykle enda lenger? La deg inspirere av sykkelbloggen til Bjørn Eirik - han tråkket seg fra Jessheim og helt til Tronsø i sommer.

6. Galdhøpiggen

Norges høyeste fjell rager over tindene rundt og gir en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Galdhøpiggen er mer enn et fjell - det er også et symbol på forholdet mellom nordmenn og fjellet. Hvem vet ikke hva 2469 står for? Men selv om fjellet er det høyeste i Norge, er det ikke utilgjengelig. Hver sommer strever rundt 20.000 seg til toppen. I september 2008 kan du forresten se en fotoutstilling på toppen.

7. Over vidden fra Fløyen til Ulriken i Bergen

15.000 går årlig over Ulrikens topp. Turen over vidden er dermed en av de mest kjente turene på Byfjellene rundt Bergen - selvsagt ikke uten grunn. Turen gir opplevelsen av ekte høyfjell til alle årets tider, og er lett tilgjengelig fra både Fløyen og Ulriken.

Vi har tidligere bedt Turistforeningen om å plukke ut de fineste helge- og ukesturene for familien, og for sprekinger. Se hva foreningen foreslo her: De fineste fjellturene

8. Aurlandsdalen

Kombinasjonen av spennende, vill natur og interessant kulturhistorie overvelder de fleste som tar denne turen. Her møtes østland og vestland i et vakkert fjellområdet. Skarvheimen har vært brukt som gjennomfartsvei for de som har tatt sjumilsstøvlene på og gått fra Jotunheimen i nord til Hardangervidda i sør. Kontrastene i landskapet er store, alt fra goldt steinlandskap til frodige, dype daler, mektige fjell og buldrende fossestryk. Denne turen kan gås i flere varianter.

9. Slogen

Slogen er kanskje Sunnmøres fineste topp. Fra fjorden reiser den seg som en slags trekantet pyramide rett opp. Kommer du nærmere, ser du at den ikke er fullt så bratt. I følge Ålesund og Sunnmøre Turistforening er det årlig 3-4.000 som bestiger fjellet. Omgivelsene er imponerende med alpine topper og enkelte små breer rundt på alle kanter. Dypt nede ligger irrgønne daler og Hjørundfjorden med bratte fjellvegger rundt.

Rondevassbu er en av hyttene du kan bo på dersom du vil vandre i Rondane. Foto: Rondvassbu
Rondevassbu er en av hyttene du kan bo på dersom du vil vandre i Rondane. Foto: Rondvassbu Vis mer


10a. Trekanten i Rondane

Har du fire-fem dager til rådighet, og lyst til å oppleve Norges første nasjonalpark, bør du prøve deg på denne klassiske rundturen gjennom Rondane. Dette er en fin tur for ferskinger i fjellet, mellom 4-5.000 går hele eller deler av denne turen årlig. Turen tar deg rundt Rondanes største sammenhengene fjellparti adskilt av Rondvatn, Illmanndalen og Langglupdalen.

10b. Trekanten i Trollheimen

Denne klassiske turen gjennom Trollheimens blomsterfjell har nok mindre trafikk enn Rondane-trekanten, men er mer kjent under "Trekanten". Med start fra Gjevilvasshytta er det en dagsmarsj til Trollheimshytta eller Jøldalshytta, og det samme mellom disse to, det er derfor turen kalles Trekanten. Nær 3.000 vandrere går trekanten hver sommer. Her finnes noen av landets koseligste turisthytter. Du kan starte og ende alle tre stedene, uansett er du sikret en variert og flott opplevelse.

Les mer om turene på Turistforeningens hjemmesider.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer