De ti vanligste svindeltriksene

Sleipe taxisjåfører, trege restauranteiere, fikse lommetyver og sjarmerende tiggerbarn. Her er noen av de vanligste turistfellene du kan havne i flere steder i verden - fra New York til Bangkok.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

1: Griseri på tøyet
Du er i en populær park, ved en kjent severdighet eller i en travel gate. Plutselig får du noe griseri på klærne dine, det kan ligne spytt, fuglebæsj eller saus. Uansett vil en hjelpsom tilskuer straks melde sin assistanse med fuktig klut og medfølende ord. Og jammen blir tøyet rent. Problemet er at det samme blir lommene dine, som neppe er like rikholdige etter hjelpen, som de var før.

Vanlig triks som du kan bli utsatt for i mange av verdens travle byer, for eksempel Barcelona, Roma, Rio og Lima.

Skroll ned for de øvrige triksene.

2: Den hjelpsomme luringen
Du går langs gaten, og blir stoppet av en hjelpsom innbygger som advarer deg mot tyveri i området. Du får gjerne beskjed om å passe godt på lommebok og verdisaker, og vil gjerne reagere med å kjenne etter at disse er på plass. Dermed har du gitt vedkommende de nødvendige instruksjoner om hvor han skal legge sine klebrige fingre på verdisakene dine, uten at du merker det.

Effektivt tyvtriks som kan oppleves i de fleste storbyer med dårlig rykte, verden rundt.

3: Tverrstopp
Du går på et torg, et fortau eller en travel gate. Personen foran deg bråtstopper for å justere noe h*n bærer på, og du må stoppe opp for ikke å buse rett inn i vedkommende. Mens du er opptatt av å ikke krasje med andre mennesker, blir du lettet for tilgjengelige verdisaker av medhjelpere som har gått bak deg. Barberbladmetoden på ryggsekker, og klebrige finger i lommene er vanlige triks.

Skjer over hele verden, velkjent fra blant annet Sør- og Mellom-Amerika.

Lure pengevekslere og fremmed valuta - da er det lett å gå i baret.
Lure pengevekslere og fremmed valuta - da er det lett å gå i baret. Vis mer

4: (U)lønnsom pengehandel

Du møter en innfødt på gata, som tilbyr langt bedre vekslingskurs enn det du kan få i banker og på hotellet. Ikke helt legalt, men veldig fristende. Du ser h*n telle opp en stor seddelbunke, og leter frem tilsvarende i egen valuta. Du vil helst ikke ferskes med sorte penger i hånden, og skynder deg å putte dem i lomma. Vel fremme på hotellet, tar du dem frem, bare for å finne at du har fått kun småsedler, ugyldige sedler, eller store sedler pakket rundt en bunke papir.

Skjer alle steder der det kan være marked for svart veksling, fra Europa, til Asia til Amerika.

5: Treg veksling
Du står i kassa, og har akkurat betalt med et større beløp enn regningen. Kassabetjenten teller opp vekslepengene, og det går uhyre sakte og nøye for seg. Håpet er selvsagt at du blir lei, eller ikke greier å holde styr på beløpene, og tar imot for lite i vekslepenger.

En annen variant er at du har betalt restaurantregningen med for høy sum. Du skal ha penger tilbake, og venter. Og venter. Og venter ... Ingen kelner i sikte. Til sist er håpet at du gir opp, tar med deg din dårlige selvtillit, og går uten tilgodehavendet.

Kan skje overalt, spesielt i land der du ikke snakker språket. For eksempel Portugal, Spania, Italia.

6: Lur taxisjåfør
Du er i et fremmed land, og velger taxi fra flyplassen fordi det føles tryggere enn å lete deg frem til busser og tog. Veiene videre til status som lurt, kan være mange. Enten har ikke bilen taksameter, og du betaler på forhånd. Da får du beskjed om at du har misforstått, og gitt for lite beløp. Du betaler på ny, og oppdager vel fremme på hotellet at du har betalt dobbelt opp. Alternativt benytter sjåføren seg av at du ikke kjenner veien, og legger opp en rute som tar tre ganger så lang tid som nødvendig, og dermed koster tre ganger så mye. I enkelte land prøver sjåfører seg på å kreve ekstra for alt fra bagasje til antall personer i drosjen.

Første variant er vanlig i USA, spesielt New York. Forøvrig kan du oppleve dette over hele verden.

Leiebiler er som regel lette å kjenne igjen, og gjør deg til et opplagt bytte for svindlere og tyver.
Leiebiler er som regel lette å kjenne igjen, og gjør deg til et opplagt bytte for svindlere og tyver. Vis mer

7: Punktering

Du kjører i en leiebil langs motorveien, og oppdager plutselig at dekket er flatt, eventuelt at andre signaliserer til deg at du har punktert. Du finner første mulige stoppested, og får straks selskap av velvillige hjelpere som kan skifte dekk for deg, hjelpe deg til verksted eller lignende. Alt for å få deg til ikke å følge med bagasjen som fyller bilen til randen. Ved minste uoppmerksomhet kan du regne med at koffertene er lempet over i hjelperens bil, og du står der uten både hjelpere og bagasje.

Vanlig i sørlige Europa, spesielt Frankrike og Spania.

8: Rødt lys
Du har leiebilen full av vesker og bagasje, og stopper for rødt lys. Dørene er ikke låst - dumt. Det neste du får med deg er tyvene som løper ned en sidegate med dine reisevesker fulle av pass, billetter, penger og kredittkort.

Kan skje i mange land, for eksempel sydlige Frankrike, Spania og visse strøk nær byer i USA.

9: Sjarmerende unger
Store barneøyne i skitne fjes, ber om barmhjertig oppmerksomhet fra rike turister. De trenger hjelp til alt fra skolegang til mat, og ber om penger. Men merk deg at dine velvillige donasjoner neppe går til verken skolegang eller mat. Tørste fedre derimot, er mer enn villige til å ta imot fruktene fra barnas tiggerinnsats. Vil du gi noe, gi mat!

Spesielt vanlig i fattige land, og i byer med store forskjeller mellom fattig og rik. For eksempel Nepal, India, Mexico City.

10: Det store kuppet
Du spør drosjesjåføren om å kjøre deg til en bestemt butikk, og h*n foreslår et dusin andre, som gir enda bedre priser. Ikke dumt, tenker du, og lar den lokalkjente guide deg. Men ikke tro at dette dermed gir deg de beste prisene, og varene. Sjåføren kjører deg til en av sine kumpaner eller slektninger, og får prosenter av handelen.

Vanlig for eksempel i Bangkok, og andre byer der mange turister vanligvis shopper langt billigere enn i vesten.

Tilbake til innledningen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer