Havarirekord:

- De trenger kjøretimer

Vil ha strengere regler for fritidsbåt-brukerne.

MØTTE VEGGEN: Cabincruiseren endte i fjellveggen og ble påført store skader. Foto: Shutterstock/Tryg forsikring
MØTTE VEGGEN: Cabincruiseren endte i fjellveggen og ble påført store skader. Foto: Shutterstock/Tryg forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er her og båtsesongen er i full gang mange steder langs kysten og på de største innsjøene og vassdragene her i landet. Når frykter forsikringsbransjen og den største båtorganisasjon en ny dyster rekordsommer for fritidsbåthavari.

Ønsker kjøretimer

Aldri før har det vært så mange fritidsbåthavarier i Norge som i fjor, og Tryg Forsikring forventer rekordmange havarier også i år. De ønsker nå obligatoriske kjøretimer i båt for alle som skal føre båter som er over åtte meter (26 fot) lange.

POLERING: Vil du ha en blank båt før du setter den på vannet? Følg våre trinn, så har du blank båt i hele sommer. Video: Rune M. Nesheim Vis mer

– Norge har hatt teoretisk båtførerprøve siden 2010, men det fungerer ikke godt nok. Vi opplever økning i ulykker, båtskader og havarier som vi setter i sammenheng med blant annet manglende ferdigheter til sjøs, sier direktør i Tryg Forsikirng, Hans Jørgen Molvik.

TRYGGERE PÅ SJØEN: - Vi trenger både bedre opplæring og en praktisk test for båtførere, foreslår Hans-Jørgen Molvig, direktør i Tryg Forsikring.
TRYGGERE PÅ SJØEN: - Vi trenger både bedre opplæring og en praktisk test for båtførere, foreslår Hans-Jørgen Molvig, direktør i Tryg Forsikring. Vis mer

Praktisk prøve

I dag kan man ta en prøve på nett for lovlig å føre en 15 meter lang båt. Vi mener at alle som skal føre båt der man trenger båtførerbevis, også må ha et antall kjøretimer i båt samt en praktisk prøve, fortsetter han.

Første kvartal i år hadde Tryg en økning i antall båtskader på nær 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Dette mener båtfolket

Også landets største båtorganisasjon synes forslaget om obligatoriske kjøretimer er positivt.

- Under Båttinget 2022 i Bergen ble det fattet en resolusjon om at Kongelig Norsk Båtforening (KNBF) ønsker at det innføres en obligatorisk praktisk prøve i forbindelse med båtførerprøven, sier generalsekretær Stig Hvide Smith til DinDide.

- Er det økt risiko knyttet til at det er så mange uerfarne båtførere skal på sjøen for første gang denne sommeren?

- Med en økning i skadefrekvens på over 20 prosent i fjor er det dessverre å anta at manglende erfaring også i år vil kunne medføre til økning i antall skader, fortsetter Smith.

BOM STOPP: Båtturen endte oppå brygga for denne båtføreren. Foto: Odd Roar Lange
BOM STOPP: Båtturen endte oppå brygga for denne båtføreren. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Strengere til lands enn til vanns

I en fersk spørreundersøkelse for Tryg svarer 54 prosent at det bør innføres en obligatorisk praktisk båtførerprøve i tillegg til dagens teoretiske prøve. Kun to av ti svarer at de ikke ønsker å innføre en praktisk båtførerprøve.

– Sammenligner man med lovverket på veien er det i dag strengere å kjøre moped enn å føre en cabincruiser på 15 meter til mange millioner kroner. Skal man bedre sikkerheten til sjøs og få ned antall båtskader og dødsulykker med fritidsbåt, er man nødt til å skjerpe kravene til opplæring av båtførere. Da holder det ikke lenger med et nettkurs med avsluttende eksamen, sier Molvig.

FLERE OG STØRRE: Norge får både flere og større fritidsbåter. Det skaper flere ulykker og uhell. Foto: Odd Roar Lange
FLERE OG STØRRE: Norge får både flere og større fritidsbåter. Det skaper flere ulykker og uhell. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Havarier for milliarder

Det har vært rekordsalg av fritidsbåter i pandemiperioden, og det er nå over én million fritidsbåter her i landet. I fjor registrerte forsikringsselskapene rekordhøye 7814 fritidsbåthavarier, til en kostnad av 365 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

Siden 2019 har antall havarier økt med 35 prosent, og de ti siste årene har forsikringsbransjen erstattet havarerte fritidsbåter for 2,6 milliarder kroner.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer