Tyskland

De tyske coronareglene

De tyske reglene som bestemmer hva du kan gjøre og hva som er åpent.

TYSKE REGLER: Skal du til Tyskland i sommer, er det greit å vite hvilke regler som gjelder for innreise, karantene og andre regler for opphold og aktiviteter. Du oppfordres til å holde minst 1,5 meter avstand til andre til enhver tid, og det er maskeplikt på offentlig transport - og du anbefales å bruke maske på alle offentlige steder. Foto: NTB scanpix
TYSKE REGLER: Skal du til Tyskland i sommer, er det greit å vite hvilke regler som gjelder for innreise, karantene og andre regler for opphold og aktiviteter. Du oppfordres til å holde minst 1,5 meter avstand til andre til enhver tid, og det er maskeplikt på offentlig transport - og du anbefales å bruke maske på alle offentlige steder. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foreløpig er det kun nordiske land Utenriksdepartementet anser som trygge nok som feriemål for nordmenn. Men det kan komme lettelser til flere nærliggende europeiske land fra 20. juli.

Foreløpig har det ikke kommet informasjon om hvilke land dette kan være, men det vil ikke være usannsynlig at norske myndigheter igjen ser til hvordan danskene gjør det.

Danskene åpnet til Tyskland allerede 15. juni, samtidig med at de åpnet grensene til Norge.

På samme tid åpnet også Tyskland sine grenser mot EU, Schengenland - inkludert Norge - og Storbritannia.

Danmark har i tillegg sagt de vil innføre en ny modell for åpning av grensene for land i EU- og Schengen samt Storbritannia, med virkning fra 27. juni. Modellen er bygget på objektive kriterier om smittetall, som den Norge har innført i Norden.

Dersom du tenker deg til Tyskland i sommer, eller norske myndigheter skulle komme til at de åpner for reiser dit, er det regler og informasjon du bør kjenne til, blant annet om hvordan du må forholde deg til innreise, karantene og reise i landet.

Tyskland løftet sine reiseråd for sine innbyggere fra 15. juni og fraråder altså ikke lengre tyskere fra å reise til de fleste EU-land, Schengen (inkludert Norge) og til Storbritannia.

Først og fremst: Pass på, det er økt smittespredning

Et stort smitteutbrudd ved en fabrikk i Nordrhein-Westfalen i Tyskland nylig, har gjort at Gütersloh-området er stengt ned. Generelt har Tyskland sett en oppsving i smittespredningen etter at landet 15. juni åpnet for EU-borgere, Schengen-land og Storbritannia.

Norske helsemyndigheter advarer nordmenn som vurderer å reise til Tyskland nå, og ber om at man holder seg unna: - Nordmenn som planlegger å reise til Tyskland i sommer, bør revurdere planene sine, sier FHI-direktør Frode Forland til Dagbladet.

#1: Innreise

Nordmenn kan fritt reise inn i Tyskland.

Grensekontrollene ble fjernet 15. juni, med flyplasskontroller for lufttrafikk fra Spania som siste skanse - og der ble grensekontrollene lettet 20. juni.

Fra 15. juni kan innbyggere fra andre EU-land, Schengenland og Storbritannia reise inn i Tyskland uten særlig grunn - og dette gjelder alts også nordmenn.

Dette bekrefter også den norske ambassaden i Tyskland.

Det vil være restriksjoner for reisende fra tredjeland, utenfor EU/Schengen.

#2: Må du i karantene?

Ifølge tyske myndigheter, er det kun tilreisende fra risikoland med høy smitte som må i 14 dagers innreisekarantene. Dette gjelder både landet du bor - men også eventuelt andre land du kan ha vært på reise i de siste 14 dagene før ankomst til Tyskland.

Norge er per nå ikke blant disse risikolandene, og risikerer dermed ikke innreisekarantene.

Men vær oppmerksom dersom du har tenkt å kjøre til Tyskland og reiser via Sverige:

Flere tyske delstater har innført 14-dagers karanteneplikt for reisende fra Sverige. Nordmenn som reiser i transitt via Sverige ilegges dermed karanteneplikt.

Det er egne regler som definerer hvorvidt land defineres som risikoland. En liste med hvilke land dette gjelder, holdes oppdatert på nettsida til Robert Koch-instituttet.

Det tyske innenriksdepartementet opplyser også at det kan være varierende regler for karantener i de ulike statene i landet - og råder alle tilreisende til å sjekke reglene for den eller de statene de skal til: Du finner informasjon hos lokale myndigheter.

#3: Maskeplikt

Ifølge det tyske utenriksdepartementet er det maskeplikt på all kollektivtransport.

Det er også påbud om å dekke til munn og nese på offentlige plasser som butikker, enten ved bruk av ansiktsmaske eller skjerf.

Selv om det ikke er påbudt, anbefales det å bruke maske også på alle offentlige steder/plasser.

Det er ikke krav om medisinske munnbind.

#4: Er butikker åpne?

Ja, det er ingen restriksjoner når det kommer til om butikker og varehandel kan ha åpent, men ut fra situasjonen kan det likevel være butikker som har stengt eller begrenset åpningstid.

#5: Hva med restauranter og barer?

Det er tillatt for restauranter, cafeer, nattklubber å holde åpent, mens det er lokale bestemmelser i de ulike forbundsstatene hva gjelder nattklubber og barer.

Sjekk med den enkelte forbundsstaten for eventuelle lokale regler. I Berlin er det for eksempel lov å holde åpent fra klokka 06 til 23.

#6: Hva med museer og attraksjoner?

Forutsatt at de følger smittevernregler, er det tillatt for attraksjoner og museer å holde åpent. Dette gjelder også parker, gallerier og sightseeingbusser og -båter.

Men også her bør du sjekke med forbundsstaten for eventuelle lokale regler.

#7: Hva hvis du blir syk?

Tyske myndigheter oppfordrer turister til å kontakte lege per telefon, dersom de skulle utvikle symptomer på covid-19.

Det finnes også en «hotline» du kan bruke i disse tilfellene: 116 117.

#8: Hold avstand

I Norge er det en meter som gjelder og i Sverige opererer de med «armlengdes avstand».

I Tyskland er det imidlertid 1,5 meter som er regelen for avstanden du bør holde.

#9: Generelle smittevernregler

Også i Tyskland, som her hjemme og i øvrige land gjelder et sett med generelle smittevernråd:

Vask hendene ofte med såpe i 20-30 sekunder; nys i albuen eller i engangslommetørklær; hold avstand fra andre og unngå å håndhilse.

For øvrig anbefales det at du begrenser reiseaktiviteten og unngår kollektivreiser så langt det er mulig.

#10: Maks ti

Ifølge informasjonen som foreligger per i dag, og i alle fall fram til 29. juni, er det kun lov til å samles maks ti personer eller medlemmer av to husholdninger - og dette bør fortrinnsvis skje utendørs.

Helsemyndighetene påpeker at det kan være lokale regler som kan variere mellom de ulike forbundsstatene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer