De verste sjekkekatastrofene

Du mener det beste, men så blir det hele bare plunder. Språket kjennes ut som en litt for trang bukse, og du går surr i gloser, koder og skikker. Alt du vil er å sikre seg en plass i din utkåredes hjerte.

Publisert

Long Litt Woon er fra Malaysia og er utdannet sosialantropolog. Hun har bodd 25 år i Norge.

- Innvandrernes situasjon i Norge illustrerer det som er vanskelig i møte med andre kulturer. Når de gjør en feil ler vi fordi de ikke har forstått koden. Nordmenn gjør like mange feil når de reiser ut, sier Long.

Long sier at nordmenn tar mange ting for gitt og feilskjærene er mange. Hun trekker frem overrekkelse av gaver.

- I Malaysia vil en skåne giveren med å vente med gaveåpningen. I Norge skal en jo åpne presangene så raskt som mulig. Det har vært vanskelig for meg som er fra Malaysia å skulle åpne presanger i giverens påsyn, sier Long.

Long anbefaler reisende å lytte til andre:

- Observer. Se hva andre gjør. Snakk med folk og snakk gjerne med flere. Folk har forskjellige oppfatninger om hvordan ting henger sammen, er Longs råd til nordmenn ute i verden.

Trå varsomt

Henrik Ulven har skrevet boken Skikk og bruk. Møte med andre land og kulturer, utgitt av Index Publishing, et datterselskap av Norges Eksportråd. Tidligere i vinter sa Ulven at mange nordmenn tror at den norske væremåten er akseptabel og korrekt rundt om i verden og at dette sjelden stemmer med virkeligheten. Vi tok nok en prat med Ulven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer