Deilig i Dublin

Dublin har for lengst reist seg fra asken av kullkraftverk og torvfyring. Byen har blitt moderne, men har fortsatt beina godt plantet i mudderet fra elva Liffey.

Fargeskrekk har man ikke her.
Fargeskrekk har man ikke her. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Irlands første og desidert største by, ble i sin tid grunnlagt av vikinger sies det. Og denne vestlige avkroken av Europa var i århundreder et fattig og karrig land å leve i. Men to ganger to bokstaver har bidratt til å snu utviklingen i landet: EU og IT. På hvert sitt vis har den europeiske unionen og it-revolusjonen ført store midler inn i øyriket, og gitt landet en ny giv. Given har faktisk vært så kraftig, at boligprisene i Dublin-området har mangedoblet seg på få år. Så dyrt har det blitt å bo her, at ungdom tvinges til å bo blant skjørtene til mor langt opp i tredveåra.

 • Vi har akkurat tatt en rundtur i og rundt Dublin - se bildene her.
  Skroll ned for mer.

  Gammelt og nytt

  Guinness-flasker på rekke og rad.
  Guinness-flasker på rekke og rad. Vis mer
  Steven Parkinson arbeider i den trendy butikken, Urban Outfitters, i Temple Bar.
  Steven Parkinson arbeider i den trendy butikken, Urban Outfitters, i Temple Bar. Vis mer


  Mange assosierer Irland med yrende pub-liv, U2 og riverdance, men også med abortforbud og dødbringende konflikter mellom protestanter og katolikker. Og alt dette er for så vidt korrekte assosiasjoner. Unge jenter som ikke vil bære frem barn, må fortsatt ta turen over Irskesjøen til liberale briter for hjelp. Nordirske konflikter finnes fortsatt, selv om de ikke har lokket på de største overskriftene de siste årene. U2s medlemmer bort fortsatt i Dublins rikeste områder (artister betaler ikke skatt i Irland, og blir derfor boende), og på de mange pubene kan du fortsatt nyte både irsk folkemusikk og riverdance. Men dette er likevel ikke dekkende for Dublin og Irland i dag.

  Moderne - men irsk

  Selv om irene har unngått å gjemme sin gamle bebyggelse bak utbyggingskåte arkitekters radbrekkende skyskraperprofiler, har byen blitt moderne. Etter at EU har bruk betydelige midler på landet, og etter at IT-boomen gjorde Dublin til Europas Silicon Valley, har profilen endret seg fra en skitten industriby til en internasjonal og moderne metropol. Her finner du shopping som ikke står mye tilbake for London - selv ikke prismessig.

  I Dublin kan du nyte både uteliv og mat i internasjonal klasse. Hoteller likeså. Likevel vil du aldri tvile på hvilket land du besøker: Gateskiltene har tekster både på engelsk og irsk (alle barn lærer irsk på skolen, men få praktiserer språket daglig) og i butikkene kan du kjøpe keltiske smykker og tykke arangensere. Dessuten er det sant at det er nesten påtrengende grønt her - selv om det er så vanlig å si det om Irland, at det føles som den største klisjeen av alle. Også i Dublins sentrum finner du flere irrgrønne lunger med nesten ugjennomtrengelige buskas og tidlig blomstring. I den relativt kompakte bykjernen finnes store og små parker der du kan finne pusterom fra byens påtrengende trafikkproblemer.

  Bydeler med særpreg

  Duppeditter med vri på hos Urban Outfitters. Merk vekene på toppen av jesushodene som avslører hva slags materiale disse sakene er laget av.
  Duppeditter med vri på hos Urban Outfitters. Merk vekene på toppen av jesushodene som avslører hva slags materiale disse sakene er laget av. Vis mer
  Side om side med gatemoter og suvenirer, kan du finne ut mer om egen fremtid.
  Side om side med gatemoter og suvenirer, kan du finne ut mer om egen fremtid. Vis mer


  I gågaten Grafton Street med omkringliggende sidegater syd for elven, finnes de flotteste butikker og kjøpesentre. Herfra er veien kort til Trinity College, og den fine georgianske bydelen med sine kostbare byhus der advokatfirmaene losjerer.

  Nordover, ned mot elven, ligger bydelen Temple Bar hvor du kan finne ultratrendy ungdomsmote og fantastisk musikkutvalg, side ved side med bisarre småforretninger med spådamer og merkelige suvenirer. Og innimellom dette ligger gallerier, kinoer, revyscener og - jada, barer!

  Krysser du Liffey fra Temple Bar, over den berømte gangbroen Ha'penny Bridge, beveger du deg inn i den mer folkelige bydelen nord for elva, med livlig handel i bruktbutikker og basarer.

  I vest svømmer du bokstavelig talt i øl og whiskey (ja, dette er korrekt skrivemåte for den trippeldestillerte irske varianten av de gylne dråpene). Vi sier bare Guinness og Jameson, så kan du tenke deg resten selv. Mens Guinnessbryggeriet er i full drift, og har eget besøkssenter, så er produksjonen i det gamle Jamesondestilleriet nedlagt, og her drives det nå kun museum.

 • Se mer fra Dublin her.
 • NB: Mer fra Dublin kommer over påske. Følg med!

  Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer