Deilige Mauritius

”Are you happy, Madam?”, blir jeg spurt av en vakker mann med kritthvitt smil. Han har som oppgave å nærme seg cafebordet mitt ved bassenget med jevne mellomrom, og sørge for at jeg holdes lykkelig. Jeg sitter i en frodig hotellhage på den nordlige delen av Mauritius.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Den amerikanske forfatteren Mark Twain skal ha ment at Gud aller først skapte Mauritius – i resten av sitt skaperverk på jorda gjorde han så godt han kunne for å for å kopiere denne første suksessen.

En deilig klisje

Deilige Mauritius

Alt du forbinder med en sviske av et ferieparadis, vil du finne på Mauritius. Dra dit hvis du nærer en lengsel etter langstrakte hvite strender, kokospalmer og korallrev. Den frodige naturen, både på land og under vann, gir deg rikelig med opplevelser på dovne dager. Latskapen oppstår helt naturlig på hotellstranden. I timevis kan du ligge og se dønningene slå mot korallrevet rundt den azurblå lagunen (corny, men helt sant). Andre dager ligger du i hotellets hage og lytter til tropisk fuglesang. Dagene kan du stykke opp med snorkling blant koraller og fisk i alle regnbuens farger.

Selv om Mauritius ligger omtrent 800 kilometer øst for Madagaskar, har øya blitt et feriemål som øker i popularitet blant kjøpekraftige nordmenn. Reisemål som dette, forbinder man vanligvis med Mick Jagger og andre jet–settere, og fullstendig uoverkommelige priser. Forunderlig nok er ikke dette tilfelle for Mauritius. Den største utgiftsposten er flyreisen – etter det går alt som smurt. En 14 dagers ferie vil koste deg anslagsvis 15.000 - 20.000 kroner. Da har du fått flytur og bra hotell med halvpensjon. Arbeidskraft er billig, og hotellene rikelig bemannet.

 • Se bildene fra ferieparadiset
 • Shopping og mye vann

  Det må sies at Mauritius neppe er noe for deg som ønsker spenning og opplevelser. Noen aktiviteter kan du likevel velge.

  Øya er et anerkjent dykkerparadis. Skulle du etter hvert få nok av dovne dager, består aktivitetstilbudet i hovedsak av vannsport som dykking, vannski og ”deep sea fishing”. Shoppere kan kaste seg inn i jakten på tekstilvarer. Blant annet har Ralph Lauren fabrikk på Mauritius, og veiene er spekket med ekte og falske fabrikkutsalg. En herreskjorte fra Ralph Lauren koster ca 150 NOK, så menn bør reise hit med tilnærmet tom koffert.

  En norsk vestlending vil ha problemer med å bli ekte imponert av de ”waterfalls” turistnæringen har pekt ut som severdige. Etter norsk målestokk er de nærmest som fjellbekker å regne. Likevel anbefales en dag eller to i bil rundt på øya. Du dekker mesteparten av øya på to dager, og naturen er vakker, selv om de store monumentene er fraværende. Over halvparten av befolkningen er hinduer, og du ser nesten like mange små og store hindutempler som det er svinger i veien, offentlige parker eller andre naturlige plasser for en Krishna-figur.

  Frodige folk

  Foto: Elisabeth Realfsen, Torbjørn Øye
  Foto: Elisabeth Realfsen, Torbjørn Øye Vis mer

  Befolkningen er sammensatt av hinduer, tamiler, muslimer, kreoler, kinesere og europeere. Dette har satt sitt tydelige preg på både mat og annen kultur. Alt er en herlig blanding av alle verdens tradisjoner, med sterkt innslag av hindu. Curries og couscous står på menyen, sammen med kråkeboller, grillet fisk og chow mein.

  Sukkerproduksjon er sentral i øyas økonomi, og rom den nasjonale drikken. Til maten serveres øl og vin av både nasjonal og utenlandsk opprinnelse.

  Kronen på dette skaperverket er befolkningen. Sjelden vil du møte så mye varme og hyggelig overskudd hos folk flest. En småbarnsfamilie vi reiste sammen med, var helt overstadige i sin omtale av hvordan butikkpersonale, sjåfører og dørvakter, hvor de enn dro, tok seg tid til å leke med de små. Vår rusletur på en offentlig badestrand en søndag ettermiddag overbeviste oss om at all imøtekommenheten ikke bare var tillærte gode manerer, men utslag av ekte livsglede. Egentlig er jo ikke dette så rart, når man tenker etter. Noen og enhver kunne vel blitt smørblid tvers igjennom av å bo hele året i et vaskeekte ferieparadis.

  Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer