Nye nasjonale tiltak påsken 2021

Dekker avbestillinger

Forsikringsselskapene endrer avbestillingsregler etter nye coronaråd.

PÅSKEFERIE? Nå endrer forsikringsselskaper reglene og dekker avbestillinger innenlands som følge av pålagt karantene. Foto: NTB
PÅSKEFERIE? Nå endrer forsikringsselskaper reglene og dekker avbestillinger innenlands som følge av pålagt karantene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag la regjeringen fram nye nasjonale tiltak for å håndtere smittesituasjonen i påska. Noen av de nye tiltakene handler om reiser og sosial kontakt - som rammer mange med planer om familie eller fritidsreiser i påska.

Dinside skrev nylig om hvilke regler som gjelder for endring og avbestillinger av reiser og opphold innenlands - og du kan lese her hva du må forholde deg til dersom du har en bestilling med tog eller fly - eller en booking på hotell.

Nå går flere av forsikringsselskapene ut og melder om at de endrer vilkårene for dekning av avbestillinger også innenlands.

Under visse vilkår, kan reiseforsikringen dekke en avbestilling av reiser eller opphold innenlands.

Nye råd rammer påskeplaner

Det generelle rådet er å holde deg hjemme hvis du ikke er frisk, og test deg så snart som mulig hvis du tror du er smittet med covid-19.

Selv om det ikke er et reiseråd som fraråder reiser innenlands, som det er for utenlandsreiser, er det likevel en rekke nye anbefalinger for innenlandsreiser nå og fram til over påske.

Blant annet er det råd om å ikke dele hytte eller overnatte med eller hos slekt eller venner som du ikke er nærkontakt med i det daglige - og antallet sosiale kontakter bør begrenses.

Dette kan ramme mange med påskeplaner som innebærer overnattinger eller besøk andre steder i landet enn der de bor.

Dette er imidlertid kun anbefalinger - ikke regler.

Du kan se anbefalingene som ble presentert tirsdag, nederst i artikkelen.

NAF viser deg hvordan du best pakker bilen, og hvordan bilen oppfører seg med og uten last på glatta. Vis mer

- Dekker avbestillinger ved karantene

Europeiske melder onsdag at de utvider forsikringsdekningen til å gjelde pålagt smittekarantene.

- Dersom du eller noen i husstanden din blir pålagt karantene av smittesporingsteam eller kommune, og dermed ikke kan reise, kan reiseforsikringen erstatte utgifter du blir sittende igjen med selv. Vi dekker normalt sett ikke karantene, men velger nå å gå utenfor vilkårene i en litt uoversiktlig tid, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, en del av If.

Han sier de får mange spørsmål fra kunder om påskeferien, etter de siste innstrammingene. Mange har booket hotellopphold, leiligheter og hytter de ikke får benyttet på grunn av pandemiens utvikling.

- Vi ønsker derfor å gi en ekstra økonomisk trygghet nå som mange vil oppleve å bli satt i smittekarantene, sier han.

Utvidelsen hos Europeiske gjelder med tilbakevirkende kraft fra årsskiftet, og til og med 30. april.

- Gjelder ikke ved frykt for smitte

Også Gjensidige melder om endringer i vilkårene, slik Europeiske gjør.

Reiseforsikringen utvidet til å dekke avbestillinger dersom du havner i karantene på grunn av smittesporing eller pålegg fra offentlige helsemyndigheter, skriver Gjensidige i en pressemelding.

- Dette gjelder for innenlandsreiser med avreise fra og med 1. januar 2021 til og med 31. august 2021, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Hos Gjensidige dekkes avbestilling når du eller noen i medforsikret familie, blir pålagt karantene av smittesporingsteam eller offentlige helsemyndigheter, når du er syk eller har symptomer som er forenlig med koronasykdom og skal i karantene i henhold til retningslinjene til FHI.

Det dekkes også når din eneste medreisende blir pålagt karantene av smittesporingsteam eller offentlige helsemyndigheter. Du må kunne dokumentere at du har blitt testet og at du må være i karantene.

De påpeker imidlertid at avbestilling ikke dekkes ved frykt for smitte, mistanke om smitte eller selvvalgt karantene, ved innreisekarantene etter et utenlandsopphold eller om du må være hjemme på grunn av restriksjoner fra arbeidsgiver.

- Gjelder ikke testing på eget initiativ

Både Gjensidige og Europeiske sier til Dinside at reiseforsikringen ikke dekker avbestillinger som følge av selvvalgt coronatest og venteperiode for testresultater.

- Det er kun smittekarantene pålagt av kommune eller smittesporingsteam som dekkes her. Denne er uforutsett og akutt, og noe kunden ikke kan noe for, sier Handeland.

- Eksempler der man kun tar en test på eget initiativ, for så å vente på prøvesvar, dekkes ikke. Er man derimot syk, regnes dette som vanlig sykdom, så da dekkes avbestilling, sier han videre.

Europeiske bemerker at reiseforsikringen ikke dekker innreisekarantene, som nå må utføres på hotell.

- Denne vet folk om når de reiser ut, så den dekkes ikke, sier Handeland til Dinside.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Dette er anbefalingene for påskeferien

Les alt om de nye nasjonale tiltakene her, hos Dagbladet.

Kilde for anbefalingene nedenfor: Db.no

Sosialt

 • Hold to meters avstand til andre, både innendørs og utendørs.
 • Du bør begrense sosiale kontakter mest mulig.
 • Du bør unngå besøk av mer enn to personer i eget hjem. Dersom hjemkommunen din anbefaler å unngå besøk, bør du følge dette rådet, enten du er hjemme, på hytta eller annet sted.
 • Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak frarådes overnattingsbesøk i påsken. Barn og unge under 20 år og aleneboende kan likevel ha overnattingsbesøk av inntil to faste venner.
 • Velg helst utendørsaktiviteter. Unngå å oppsøke steder der mange er samlet, og der det ikke er lett å holde avstand

Reiser

 • Reiser utenlands frarådes, med mindre de er strengt nødvendige. Unngå unødvendige reiser i Norge.
 • Reise til (egen/lånt/leid) fritidseiendom kan likevel gjennomføres dersom du er særlig påpasselig med smittevern underveis og på feriestedet. Reis da med de du bor med eller tilsvarende nære, gjør helst innkjøpene før avreise og hold avstand til andre.
 • Det er viktig å undersøke hvilke tiltak som gjelder i kommunen man oppholder seg i, for eksempel via kommunenes nettsider eller helsenorge.no.
 • Hvis du reiser til en kommune med mindre strenge tiltak enn hjemkommunen din, bør du som hovedregel følge anbefalingene som gjelder hjemme.
 • Hvis du er i karantene, eller venter på testsvar, bør du ikke dra på påskeferie, heller ikke til egen hytte.
 • Er du på hytta og blir syk, bør du reise hjem. Hvis du blir ringt opp og satt i karantene, bør du dra hjem.
 • Du kan reise på hotell innenlands, men hold avstand til andre gjester, og begrens opphold i fellesarealene. Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak, bør du ikke reise på hotell eller liknende overnattingssted der mange samles.
 • Det anbefales ikke å gå fra hytte til hytte, siden dette innebærer betydelig økt risiko for smittespredning.
 • Dersom ubetjente hytter skal benyttes, bør det være mulig å reservere på forhånd, slik at ikke flere husstander/reisefølger er der samtidig.
 • Dersom hytter ligger vanskelig tilgjengelig, og behov for helsehjelp og mulighet for karantene/testing kan medføre utfordringer for lokale helsemyndigheter, bør det lokalt vurderes om slike hytter bør anbefales stengt.
 • Ved strengt nødvendige utenlandsreiser (for eksempel barn som skal besøke foreldre i annet land), er det svært viktig å være forsiktig på reisen og å overholde karantenebestemmelsene og krav om testing når man kommer tilbake.
 • Reiselivsaktører bør vurdere å begrense tilgang til fellesarealer, for å redusere smitterisikoen og gjøre det lettere å overholde smittevernanbefalingene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer