Flybilletter

Dekker karantene-avbestillinger

Reiseforsikringen dekker karantene-avbestillinger.

DEKKER MYE: Men om du bare ombestemmer deg, får du ikke noe tilbake på reiseforsikringen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DEKKER MYE: Men om du bare ombestemmer deg, får du ikke noe tilbake på reiseforsikringen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Etter at Wizz Air annonserte sin inntreden som flyselskap på norske innenlandsruter, har det ikke manglet på kampanjepriser - verken fra Wizz eller fra noen av de allerede eksisterende flyselskapene som flyr mellom norske flyplasser.

Men som Dinside nylig skrev: Det er billettene med de dårligste endrings- og avbestillingsvilkårene som selges til de laveste, annonserte kampanjeprisene.

- Bestill med avbestillingsmulighet

Caroline Skarderud, jurist i Forbrukerrådet, sier til Dinside at man bør være oppmerksom på fordelen med en billett med avbestillingsmulighet.

Det samme sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef, Frende Forsikring:

- Billige billetter nå er kun verdt å vurdere om det følger med mulighet for å avbestille eller endre billetten, først da er det et godt tilbud, sier Heidi Tofterå Slettemoen kommunikasjonssjef, Frende Forsikring.

Skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind understreker også viktigheten av å bestille med avbestillingsmulighet:

- Husk at mange flyselskaper selger billigbilletter som ikke kan refunderes – og reiseforsikringen dekker ikke avbestilling om du «bare» ombestemmer deg. Om en allikevel ønsker å reise kan det lønne seg å legge litt mer penger i både flybillett og hotellopphold slik at dette kan avbestilles uten gebyr. Vi oppfordrer også alle til å sjekke avbestillingsbetingelser hos overnattingssteder ved booking, sier Skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

Vi har spurt forsikringsselskapene hva de eventuelt dekker av avbestillinger for flyvninger innenlands - og hva du egentlig kan risikere dersom du bestiller en flybillett hjem til jul, men havner i en situasjon med karantene, isolasjon eller andre coronarelaterte utfordringer.

Sjekk vilkårene dine

Selskapene kan ha ulike regler, så sjekk vilkårene i forsikringen din.

Frende forsikring er et av selskapene som sier de dekker det dersom du ikke kan reise fordi du må i karantene, eller dersom du er i påvente av testsvar på covid-19-test - dersom du er nærkontakt med en som med sikkerhet har påvist corona-smitte.

Andreas Handeland, informasjonsrådgiver i Europeiske reiseforsikring, som er en del av If, sier at reiseforsikringen generelt dekker avbestilling dersom man får en legeerklæring på at man er syk.

- Vi dekker da kostnader du ikke får refundert av fly- eller reiseselskapet, understreker han.

Som forsikringsselskapene har minnet om under hele pandemien:

Du må selv sjekke hva du eventuelt kan ha krav på å få refundert fra reiseselskapet eller flyselskapet - og så kan reiseforsikringen dekke det resterende.

Karantene grunn god nok

Handeland sier videre at de regner karantene som følge av egen sykdom eller mistanke om korona, på lik linje med akutt og uventet sykdom - og at dette vil være grunn nok for å få dekket en avbestilling.

Men både If og andre forsikringsselskap sier det må dokumenteres med legeerklæring eller koronatest.

- Hva hvis man har testet seg for covid-19 men ikke fått svar?

- Dersom man venter på testresultat som følge av egen sykdom og kan fremlegge dokumentasjon på det, regnes dette som akutt og uventet sykdom. Vi dekker derimot ikke sikkerhetskarantene som følge av samvær med andre som i etterkant har fått påvist smitte, sier Handeland.

Også Frende og Gjensidige sier de dekker avbestilling på grunn av karantene:

- Vi dekker avbestilling dersom man har symptomer forenlig med coronasykdom, er i karantene i henhold til retningslinjene fra FHI, og har blitt testet og venter på svaret, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Forkjølelsessymptomer? - Hold deg hjemme

Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan forsikring, sier til Dinside at de dekker avbestillinger ved forkjølelsessymptomer:

- Ja, har du forkjølelsessymptomer skal du holde deg hjemme. Reiseforsikringen dekker avbestilling av flyreise, sier Richvoldsen.

Både Gjensidige, If og Fremtind (forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB) henviser der til nødvendigheten av en legeerklæring - mens Slettemoen i Frende sier:

- Sykdom må være alvorlig til hinder for gjennomføring av reisen.

Hun understreker også at man bør avvente kjøp av flybilletter eller andre transportreiser:

- Vi mener det bør avventes med å bestille til det er mer avklart hvordan smittesituasjonen blir fremover, sier Slettemoen til Dinside.

Avbestilling ved vente på testsvar?

Hva hvis man har testet seg for covid-19 men ikke fått svar? Dekker reiseforsikringen det?

- Ja, hvis en har vært i nærkontakt med en som med sikkerhet har covid-19, sier Slettemoen i Frende forsikring.

- Dersom man venter på testresultat som følge av egen sykdom og kan fremlegge dokumentasjon på det, regnes dette som akutt og uventet sykdom. Vi dekker derimot ikke sikkerhetskarantene som følge av samvær med andre som i etterkant har fått påvist smitte, sier Handeland.

- Vi dekker det hvis man har symptomer forenlig med coronasykdom, er i karantene i henhold til retningslinjene fra FHI, og har blitt testet og venter på svaret, sier Rysstad.

Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind sier til Dinside at de krever dokumentasjon:

- Reiseforsikringen er som alle andre forsikringer, og det betyr at vi trenger dokumentasjon fra kundene for å kunne behandle og vurdere en skadesak. Hvis kunden avbestiller en reise, fordi hun ble akutt syk eller venter på en test, må vi ha dokumentasjon på at kunden var korona-syk da hun avbestilte.

Dekker isolasjons-avbestillinger

Alle forsikringsselskapene Dinside har snakket med, sier de dekker avbestillinger for deg som eventuelt skulle bli satt i isolasjon på grunn av coronasmitte.

- Isolasjon som følge av smitte regnes også som akutt og uventet sykdom – uavhengig av om kunden har symptomer eller ikke. Så her dekkes avbestilling ved fremleggelse av legeerklæring, sier Handeland i Europeiske.

Dekker ikke «kalde føtter»

I en tid hvor smittebildet er i stadig og rask endring, kan det være at man bestilte en reise innenlands i Norge - men at man seinere ser at det kan være uheldig å reise dit, kanskje på grunn av smitteoppblomstring.

Men frykt for å reise er ikke grunn god nok til at forsikringsselskapet vil dekke avbestillingen din. Slik har det alltid vært - og slik er det også nå:

- Å ombestemme seg er ikke noe som dekkes av en reiseforsikring, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer