Flyr

- Dekkes ikke

Skal du reise med Flyr? Da bør du være obs på dette.

FOR MANGE TOMME SETER: Flyr vokser i passasjerantall og gjeld. Det er fortsatt for få passasjerer og lav inntekt. Foto: Odd Roar Lange
FOR MANGE TOMME SETER: Flyr vokser i passasjerantall og gjeld. Det er fortsatt for få passasjerer og lav inntekt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyselskapet Flyr kjemper for å overleve. Og i løpet av tirsdag 8. november kan det være klart om selskapet går konkurs eller om de lykkes med å få investorer til å punge ut med flere hundre millioner kroner.

Men hva skal passasjerene gjøre nå? Og hva skal de absolutt ikke gjøre?

HUSK DETTE: Reflekser er ferskvare og blir dårligere med tida både på grunn av slitasje, riper og vask. Med en enkel test finner du fort ut om du bør bytte ut refleksene dine. Video: Kristin Sørdal. Vis mer

Bør du bestille nå?

- Vi ønsker ikke å komme med oppfordring til kundene om hvorvidt de skal booke eller ikke booke en reise hos Flyr. Kundene har nok god oversikt over dette selv, men vi er veldig opptatt av at de skal vite at forsikringen gjelder fullt ut som normalt hvis reisen blir noe av, men at den ikke dekker en eventuell konkurs, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i If forsikring til DinSide.

- Dersom reisen er betalt med et kredittkort, kan man ringe kortutsteder og høre hvilke muligheter man har. Det kan også være en idé å sjekke hva slags billett man faktisk har kjøpt. Kanskje den kan refunderes mot et lavere gebyr?

- Uansett ville jeg som Flyr-kunde fulgt godt med på utviklingen, sier Handeland.

Bruk riktig kort

Andreas Handeland deler Forbrukerrådets tips om riktig kortbruk.

- Bruk kredittkort hvis du skal handle billetter slik situasjonen er nå. Dette kan også være en god idé til vanlig. Da handler du med bankens penger, og kan være bedre beskyttet dersom reisen din skulle bli kansellert.

Men du må være klar over at det er bare flybilletten du får tilbake penger for. Dersom du har bestilt hotell, leiebil, utleieleilighet, konsertbilletter eller andre tjenester, vil ikke disse bli dekket. Her bør du derfor sjekke muligheten for å bestille refunderbare tjenester, slik at du får tilbake pengene dersom flyreisen blir avlyst.

Dette må du vite

16 måneder etter Flyrs første avgang fra Oslo til Tromsø, kan eventyret være over. Men det kan også komme en økonomisk redning i 12. time.

- Dersom du er usikker på om du skal kjøpe flybillett hos Flyr, så er det greit å vite at det finnes andre alternative flyselskap man kan reise med. Vi fraråder ikke kjøp av billetter hos Flyr, men det skader heller ikke å vente å se hvordan det går i morgen. Hvis du velger å bestille, så må du huske å betale med kredittkort, sier Forbrukerrådets ekspert på reisejus, Thomas Iversen.

- Et alternativ for dem som allerede har kjøpt billett er å kjøpe en fullt ut refunderbar billett hos et annet selskap, for sikkerhets skyld. Denne kan man få tilbake pengene for dersom Flyr går som normalt. Så gjelder det bare å huske å avbestille fullprisbilletten dersom du ikke skal bruke den

Hva med reiseforsikringen

- Hva skjer med pengene til de reisende dersom Flyr går konkurs?

TROR PÅ LØSNING: Anita Svanes, kommunikasjonsdirektør i Flyr, er optimistisk med tanke på en økonomisk redning for Flyr. Foto: Odd Roar Lange
TROR PÅ LØSNING: Anita Svanes, kommunikasjonsdirektør i Flyr, er optimistisk med tanke på en økonomisk redning for Flyr. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Vi får pengene fra kredittkortselskapet først etter at flyreisen er gjennomført. Det betyr at alle som har betalt med kredittkort vil få pengene tilbake direkte fra kredittkortselskapene, dersom reisen blir kansellert, sier Anita Svanes, kommunikasjonsdirektør i Flyr til DinSide.

Mange stoler på at reiseforsikringen deres vil dekke utgiftene dersom Flyr skulle gå konkurs.

Men, nei, reiseforsikringen din dekker ikke hendelser som står i direkte eller indirekte sammenheng med konkurs.

- En forsikring dekker mye, men ikke alt. En konkurs er et eksempel på en ting som ikke er dekket, så kundene vil ikke få erstattet reisen sin dersom Flyr skulle gå konkurs, sier Andreas Handeland.

Sydenturen

Dersom du har kjøpt en pakkereise, så kan denne være dekket av Reisegarantifondet så lenge reiseselskapet du kjøpte reisen av er medlem.

Du kan også søke erstatning gjennom kredittkortselskapet hvis du har betalt reisen med MasterCard, Visa, American Express eller et annet kredittkortselskap. Da må du kontakt med kredittkortselskapet eller banken din for å få mer informasjon

Fornøyde reisende

Flyselskapet har satset på høy kundetilfredshet ved å gi passasjerene ekstra god service. Dette har de fått mye gode tilbakemeldinger for. Og antall reisende har økt måned for måned. Men dessverre for Flyr, så har utgiftene økt enda raskere.

Flyr ble en solid vinner av flyselskapene i en kundeserviceundersøkelse som ble offentliggjort tidligere i år.

Flyr oppnådde en kundetilfredshet på 81,6 av 100 oppnåelige poeng. De øvrige «norske» flyselskapene kom sist av de 15 kandidatene i klassen for persontransport: Widerøe fikk 52,9 poeng, SAS fikk 31,6 poeng og Norwegian endte på 30,7 poeng.

Optimister

I Flyr er det optimisme til tross for mange dystre spådommer fra finanseksperter:

- Basert på tilbakemeldingene vi har fått fra våre finansielle rådgivere og de investormøtene vi selv har gjennomført de siste ukene er beløpet på 430 millioner og den lave tegningskursen det som skal til for at pengene kommer på plass.

Emisjonen vil sørge for å dekke det kapitalbehovet vi har. Det bringer oss gjennom vinteren og videre slik at alle kolleger kan komme tilbake på jobb og vi kan tilby våre gjester et fullt ruteprogram med mange spennende reisemål til våren og sommeren, sier kommunikasjonsdirektør Anita Svanes i Flyr til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer