Reiseforsikring

Den beste reiseforsikringen

Dette er det ikke alle som er klar over.

RÅDYR FERIE: Dersom du har feil reiseforsikring kan du, selv om du er i god tro, havne i kjempetrøbbel. Foto: Odd Roar Lange
RÅDYR FERIE: Dersom du har feil reiseforsikring kan du, selv om du er i god tro, havne i kjempetrøbbel. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Du har kanskje lest det eller hørt om det, rådet om å satse på kredittkortets gratis, innebygde reiseforsikring i stedet for å betale for en ordinær reiseforsikring.

Men, er den like god som en «vanlig» reiseforsikring, eller er det skjulte feller som du bør se opp for?

Nå kan DinSide gi deg svaret på spørsmålene som mange stiller seg. Og svaret vil overraske mange.

BRETTETRIKS: Pent brettet tøy gir bedre plass i skuffer og skap og forlenger tekstilets levetid. Sjekk her! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Når gjelder den?

Hovedregelen for reiseforsikring som er innebygd i noen kredittkort (det gjelder nemlig ikke alle kredittkort) er at minst halvparten av transportkostnadene må være betalt med kredittkortet.

Forsikringen kan gjelde for flere personer enn kortinnehaveren. Men det vil i de fleste tilfeller være et tak på hvor mange personer som dekkes.

Skal en gruppe være dekket så må kortholderen være med på hele turen og foreta hele reisen sammen med de vedkommende betalte for. Dette er det ikke alle som er klar over.

SJEKK FØR DU REISER: Reiseforsikringen må være på plass før reisen starter. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK FØR DU REISER: Reiseforsikringen må være på plass før reisen starter. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Dekker de yngste

- Hva skjer dersom antallet i gruppa er større enn antallet som forsikringen gjelder?

- Dersom reisefølge er større enn antallet som er dekket under forsikringen, vil de yngste i reisefølget være dekket, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtid Forsikring til DinSide.

- Hvis kortholder betaler for sin familie, vil de være dekket selv om kortholder ikke er med på reisen. Det er heller ikke antallsbasert hvor mange som er dekket så lenge de går under definisjonen «familie» og er under 21 år.

Vær klar over at den øvre aldersgrensen for barn kan være ulik fra selskap til selskap. Mer om dette litt senere.

Ulik dekningsgrad

Det er viktig å være oppmerksom på at det kan være ulik dekning på så som reisegods, sykdom, avbestilling med mer i forhold til vanlig helårs reiseforsikring.

- Dette er årsaken til at vi anbefaler at kundene setter seg godt inn i hva forsikringen omfatter. Det vil være veldig leit hvis en reise må avbestilles og den er dyrere enn den erstatningen man kan få fra kredittkortets reiseforsikring. Kredittkortets reiseforsikring gjelder kun på den reisen som er belastet kortet, sier Hofstad-Nielsen og påpeker:

- Vi anbefaler at kundene kjøper en helårs reiseforsikring. Da er man dekket også på de korte turene som man tar resten av året.

Hvem gjelder den for?

- Gjelder en slik kredittkortinkludert forsikring dersom kortholder selv ikke er med på reisen?

- Når kortholder ikke er med på reisen, vil forsikringen dekke for ektefelle/samboer med felles adresse som kortholder, samt hjemmeboende barn/stebarn/fosterbarn som ikke har fylt 23 år. (Litt annen aldersgrense, her altså). Øvrige medlemmer av reisefølge er ikke dekket når kortholder ikke er med på reisen, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

- Alternativt til familie gjelder forsikringen for kortholder og inntil tre medreisende. Er det mer enn tre medreisende er de tre yngste dekket. De medreisende må følge samme reiserute, reisetider og oppholdssteder som kortholder for å være forsikret, forklarer Voll.

Passer ikke for gruppereiser

Når både husstandsmedlemmer og medreisende skal på samme reise, gjelder forsikringen først for husstanden, deretter for andre medreisende.

Andre medreisende dekkes bare dersom antall husstandsmedlemmer er 3 eller færre, inntil 4 personer er forsikret inkludert kortinnehaver – Så en hel gruppe vil stort sett ikke være dekket.

Men igjen, ikke glem at dekningene kan variere fra kortselskap til kortselskap. Les derfor nøye over vilkårene før reisen starter.

Kompliserte regler

Det beste for de fleste er å ha en vanlig helårlig reiseforsikring i tillegg til kredittkortforsikringer. Da kan du bruke den siste dersom reiseskaden er større enn dekningen på den første forsikringen. Du kan nemlig fordele kravet på to eller flere forsikringer. Men ikke kreve samme gjenstand dekket flere steder.

- Noen vil synes at forsikringsvilkårene er vanskelig å sette seg inn i?

- Man kan sikkert mene at en reiseforsikring kan ha omfattende vilkår, men på generelt grunnlag er en godt dekket om en trenger hjelp ved sykdom, tyveri eller annen skade. Jeg vil påstå at Norge trolig kan tilby verdens beste reiseforsikring, sier Voll, som fortsetter:

- Det viktigste er ikke hvor du har reiseforsikringen, men at du har tegnet den og at alt er ok før du reiser.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer