Flyreiser

Den billigste dagen

Slik får du den rimeligste flybilletten, den tryggeste reisen og sikreste bestillingen.

DRØMMETUREN: Hvor, når og hvordan bør man kjøpe flybilletter? Foto: Odd Roar Lange
DRØMMETUREN: Hvor, når og hvordan bør man kjøpe flybilletter? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn har for alvor fått igjen reiselysten etter to tøffe år med pandemi. Flyselskapene melder om stadig økning i antall passasjerer.

Reiselysten ser ut til å fortsette også inn i vintermånedene. Charteroperatørene forteller om svært gode salgstall, men bestillingsmønsteret vårt har endret seg.

HUSK DETTE: Reflekser er ferskvare og blir dårligere med tida både på grunn av slitasje, riper og vask. Med en enkel test finner du fort ut om du bør bytte ut refleksene dine. Video: Kristin Sørdal. Vis mer

Tidligere bestilte vi i riktig god tid før ferien. Dette har endret seg under pandemien, da mange ble usikre om reisene lot seg gjennomføre.

Seint, men godt

- Nordmenn har fortsatt et seint bestillingsmønster, og de aller fleste reiser bestilles mye tettere opp til avreise nå enn før pandemien. Nettrafikk viser at vi leter etter de gode tilbudene før vi bestiller, sier pressesjef Nora Aspengren i Tui til DinSide.

Den beste dagen å bestille på

UT PÅ TUR: Vi reiser mer, både innelands og til utlandet. Foto: Odd Roar Lange
UT PÅ TUR: Vi reiser mer, både innelands og til utlandet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men å finne det beste reisemålet er én ting. Den andre er jakten på billige reiser.

Hvilken ukedag er det beste, hvilket tidspunkt bør du reise på og hva er tabbene du bør unngå.

DinSide tar deg gjennom bestillingsreisen, slik at den neste turen din kan bli billigere, bedre og tryggere.

Lurt å vite

PLANLEGGER: Mange nordmenn planlegger nye reiser, men bestiller helst kort tid før avreise. Det er kostbart. Foto: Odd Roar Lange
PLANLEGGER: Mange nordmenn planlegger nye reiser, men bestiller helst kort tid før avreise. Det er kostbart. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Hvorfor endres prisen på flybilletter?

Prisene bestemmes av datamaskiner som har informasjon om den aktuelle etterspørselen og forventet etterspørsel, samt antall seter i de ulike prisklassene.

Noen flyselskap setter automatisk opp prisen når det er mindre enn ei uke til avgang.

Vær klar over at det ikke finnes én dag eller ett fast tidspunkt i uka som har alle flybilletter billigere enn de andre tidspunktene.

Til nettsida Readers Digest (i Norge kjent som «Det Beste»), sier sjeføkonom Hayley Berg i reisetilbudsappen Hopper at det ikke lenger alltid er tirsdag rundt midnatt som er den billigste dagen.

- Vi fant ut at dette bare gjaldt 1,6 prosent av rutene og det ga en besparelse på 6 prosent.

Pass på i helga

REISELYST: Mange nordmenn skal reise hjem i jula. Da bør de kjøpe billetter nå. Foto: Odd Roar Lange
REISELYST: Mange nordmenn skal reise hjem i jula. Da bør de kjøpe billetter nå. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

I stedet viser undersøkelser fra søkemotoren Expedia at den ideelle dagen for å bestille fly er søndag.

For innenlandsflyginger kan du få den beste flybilletten ved å bestille på slutten av helgen. Ved å gjøre det kan du spare rundt 5 prosent. For internasjonale flyginger er besparelsene nesten 10 prosent.

Grunnen til at det er vanskelig å finne det eksakte tidspunktet i uka, måneden eller årstida er at antall flyavganger og størrelsen på flyene endrer seg hele tiden. Det er derfor vanskelig å finne det perfekte svaret.

Bestill tidlig

Siden det er vanskelig å treffe klokkerent på det billigste bestillingstidspunktet så er det viktig å vite at tidlig bestillinger nesten alltid er viktigere enn å treffe på ukedagen.

Det er praktisk talt også umulig å forutsi når prisene stiger eller synker. Siden dette er påvirket av antall bestillinger, og ingen vet når andre passasjerer bestiller sine billetter.

- Den generelle tommelfingerregelen, er å kjøpe billetten minst tre-fire uker på forhånd for innenlandsreiser, sier Berg.

Prisene øker i løpet av de to ukene fram til flyets avgang og øker med 25 prosent to uker ut og ytterligere 30 prosent i den siste uka.

JA, VI ELSKER: Er du klar for vinterens reiser? Sjekk prisene nå. De kommer trolig til å stige. Foto: Odd Roar Lange
JA, VI ELSKER: Er du klar for vinterens reiser? Sjekk prisene nå. De kommer trolig til å stige. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

For internasjonale reiser bør du begynne å planlegge enda tidligere. Her snakker vi om 45 til 60 dager. Og for riktig lange reiser bør du være bestillingsklar 80-90 dager før reisen, ifølge tall fra store søkemotorer som har sjekket millioner av bestillinger.

Ta morgenflyet

Men like viktig som en billig flybillett, er det å komme trygt og sikkert fram til avtalt til. Fly som er mange timer forsinket kan skape problemer med reisen videre, og i noen tilfeller mister man et helt døgn av ferien, fordi flyet ikke kommer seg av gårde.

Statistikk fra flyselskap og flyplasser viser at morgenflyene er de mest punktlige. Disse har stått på flyplassen over natta, renholdet er unnagjort og påfylling av drivstoff, vann og mat til servering er for lengst på plass.

Forsinkelser er mer vanlig om vinteren enn om sommeren, og forsinkelsene forplanter seg utover dagen. Det betyr at flyet mister tidsluka si.

En tidsluke/slot-tid er et tidsvindu som fordeles til flyselskaper med flyavganger der det er stor trafikktetthet og/eller det må innføres begrensninger på antall flyginger.

Tre-fire forsinkelser gjennom en dag gjør at kveldsflyene kan bli flere timer forsinket av gårde.

Vær eller ikke vær

Vinterhalvåret byr på mer og luftigere værforhold enn i sommerhalvåret. Erfarne piloter omtaler gjerne flyging om sommeren og vinteren som vidt forskjellige ting.

Det er det mange passasjerer som også kan skrive under på.

Dersom du synes at turbulens er svært plagsomt, så bør du bestille sete nærmest mulig midten av flyet. Og i alle fall unngå bakerste del hvor bevegelsene er størst.

Flyene er konstruert til å tåle turbulensen som det blir utsatt for.

De fleste ulykker knyttet til turbulens og fly skyldes at passasjeren ikke hadde festet sikkerhetsselen.

Hvordan bestille billetter?

I jakten på billige billetter er det mange som fristes til å slå til på det som ved første øyekast kan virke som et knallgodt tilbud hos såkalte søkemotorer som Bravofly, Scyscanner, Expedia, Momondo, Kiwi, Supersaver, Travellink, Gotogate og en rekke andre.

Vær klar over at disse ikke kjøper flybillettene sine billigere hos flyselskapet enn det du gjør.

VELG RETT SETE: Å betale for å få et bestemt sete er sjelden feil. Foto: Odd Roar Lange
VELG RETT SETE: Å betale for å få et bestemt sete er sjelden feil. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men forretningsmodellen er å legge ut en lav pris på flybilletten og deretter legge til en rekke ekstratjenester som hver for seg ikke er kostbare, men som til slutt gjør at prisen kan bli en god del høyere enn hos flyselskapet.

Pass på når du søker

Når du søker etter flybilletter til et reisemål via søkegiganten Google er det stor sjanse for at disse internettselskapene sine nettsider dukker opp øverst i søket.

De har norske sider, men eies av utenlandske billettformidlingsselskaper, og har ingen norsk kundeservice.

De har imidlertid betalt Google for å komme øverst i søkesvaret, og er ikke nødvendigvis den beste løsningen for den reisende.

Advarer

Forbrukerrådet fraråder å kjøpe billetter gjennom flybookingsportaler.

Mange legger ikke engang merke til at det ikke er flyselskapets nettside de er inne på.

Billettformidlerne tjener sine penger på ekstratjenester som ellers ville være gratis. Slik som betalt SMS-varsling, betalt for å få tilsendt billetter, ekstra dyr pris på setevalg og bagasje med mer.

Når alt går galt

Men når noe går galt på reisen, og det har det gjort for tusenvis av nordmenn i sommer, så har kundene skaffet seg et ekstra problem dersom flyreisen ikke er kjøpt gjennom flyselskapet eller et velrenommert reisebyrå.

- Formidlere eller bookingselskaper er ikke regulert i flypassasjerforordningen, noe som gjør at man står friere til å avgrense ansvaret rent avtalerettslig, sier forbrukerjusekspert Thomas Iversen i Forbrukerrådet og fortsetter:

- Vi ser flere eksempler på at formidlerne bare tar ansvar for egne ekstratjenester, noe som gjør det svært uoversiktlig for forbrukerne som velger å bestille fra formidlere. Jeg er tydelig i min anbefaling om at flyreiser bør bestilles via flyselskapenes egen hjemmeside.

Den trygge måten

Bruk gjerne disse søkemotorene når du leter etter aktuelle flyavganger. Men, når selve kjøpet skal gjennomføres, bør du bruke flyselskapets sider.

Dersom du velger å bruke en søkemotor til bestilling så bør du i alle fall registrere reisen din hos flyselskapet, gjennom deres bonusprogram, slik at de har dine kontaktdata og kan varsle deg dersom det er endringer i flyreisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer