Den hemmelige badeøya

Berlenga Grande er en spektakulær kontrast mellom pirathistorie og avslapping i solen - og få turister vet om den.

Publisert
Sist oppdatert

Tåken ligger tjukk over kaia i Peniche når Cabo Avelar Pessoa setter seil mot Berlenga. På land står hardbarkede fiskere og renser garnene sine. De ser morskt på oss, som om vi var om bord på Jack Sparrows Black Pearl og skulle reise til verdens ende.

Det er spennende å nærme seg den gamle borgen som nå er hotell.
Det er spennende å nærme seg den gamle borgen som nå er hotell. Vis mer


Over oss sirkler måkene lavt og skriker i konstant dur. Kanskje de tror vi forlater vår egen verden og invaderer deres?

Se bilder fra den mystiske øya her...

Mystisk seilas

Vi runder halvøya havnebyen Peniche ligger på, dønningene blir større og båten vogger seg ut i det åpne tåkehavet.

Det er tidlig om morgenen, og vi er på vei ut i Atlanteren fra Portugals sandkledde kyststripe. Bak oss forsvinner Peniche fort ut av sikte, og det neste vi forventer å se er Reserva Natural da Berlenga.

- Berlengas er et ganske ukjent sted for de fleste turister som kommer til Portugal og kysten nord for Lisboa, men det er et utrolig spennende og avslappende sted. Hit reiser vi når vi vil komme oss litt bort fra maset på fastlandet. Det er på en måte litt hemmelig, sier Antonio Leopoloo.

Han er fra Peniche og har tatt utallige turer til den lille øygruppen, som ligger cirka 10 kilometer ut i havet fra den travle fiske- og surfebyen. På folkemunne heter den øde øygruppen bare Berlengas, og det er kun hovedøya, Berlenga Grande, du kan besøke. De to andre øyene og farvannet rundt ble et naturreservat i 1981.

Drepte 500 i underlegenhet

- En gang på 1500-tallet ble det bygget et kloster her ute, men munkene ble raskt kidnappet av berbere og solgt som slaver i Nord-Afrika, sier Antonio idet tåken letter foran oss og det krigerske landskapet av vridde steinformasjoner og grotter åpner seg som en Pandoras eske.

Så dette er Berlengas.

Idet vi hopper i land sammen med en gjeng halvbrisne portugisiske pensjonister og noen fullutstyrte tyske campingturister, ser vi kontrastene som gjør øyene så spesielle.

Vannet er utrolig klart, som et blåtransparent suppe som rekker til bunnen av Atlanteren. De bratte åsene stuper nesten loddrett ned til bryggen, som omsvermes av fisk i forskjellige størrelser. Her bader noen ungdommer i den morgenkåte solen.

Øya har også fine farger å vise frem.
Øya har også fine farger å vise frem. Vis mer


Vi venter ikke lenge før vi praier en liten vanntaxi, og er på vei rundt hjørnet til Portugals mest unike, og primitive, motell.

- Dette er Forte de Sao Joao Baptista. Borgen ble bygget på 1600-tallet og har en utrolig historie, forteller Antonio.

Som et strategisk punkt å angripe Portugal fra sjøveien, prøvde spanjolene å invadere øya og borgen i 1666. Noe de skulle angre på.

Den lille styrken på 20 mann som holdt fort på øya klarte å forsvare borgen mot den spanske garnisonen på 12 kampskip i hele to dager. Et legendarisk slag mot alle odds. Når de ga seg på grunn av mangel på proviant og vann, hadde de drept 500 spanske soldater fra borgmurene.

Nå er den gamle borgen et spartansk motell som kanskje ikke gir det beste inntrykket innenfra, men settingen finner du i hvert fall ikke maken til. Skal du bo her en natt, så lønner det seg å bestille god tid i forkant, ettersom det er populært blant portugisiske turtelduer.

Litt utpå dagen slipper tåken, og det er klart for deilig sol og bading. Ideelt for turtelduer eller naturelskere.
Litt utpå dagen slipper tåken, og det er klart for deilig sol og bading. Ideelt for turtelduer eller naturelskere. Vis mer


Dykke- og fiskeparadis

I vårt århundre har Berlengas vært preget av forskere og ikke minst fugler. For dette er fuglenes øy mer enn det er menneskenes. Tusenvis av sjøfugl hekker her, og kan være et skue i seg selv der de sitter blant blomsterkledde gresspletter i steinuren.

På grunn av alle fuglene har staten vært svært restriktiv med nybygg på øya, og i dag finner du bare en restaurant, noen rorbuer, fyrhus, et lite pensjonat og en grønnsaksbutikk i tillegg til borgen. Campingplassen er populær blant tilreisende, og krever forhåndsbestilling.

Så hva gjør man på en øde øy som dette for å slå i hjel tiden? Man kan jo ikke drømme seg bort i gammel krigshistorie alt for lenge om gangen. Ikke noe problem.

Berlenga er en kjent dykkedestinasjon i Portugal, samtidig som sportsfisket også er utrolig bra fra og rundt øyene. Noe som er helt gratis og nesten like fantastisk som dykking, er snorkling på Berlengas. Ta med maske og snorkel, og du vil være underholdt hele dagen.

Huleflåten

Vi får lyst til å utforske øya utover borgen og den lille gylne stranden som ligger inne i viken ved båthavnen. Da kommer Senor Macazinha inn i bildet.

Stranden er også fin på Berlengas.
Stranden er også fin på Berlengas. Vis mer


Den tidligere fiskeren har begynt å leve av turistnæringen i stedet for havets goder. Vi hopper om bord i båten hans, og blir med på en guidet tur til noen av øyas mange grotter. Vi får høre om hemmelige innganger til borgen og øya, samtidig som vi ser verdens største elefanthode, Cabeca do Elefante, som suger vann ut av Atlanterhavet (se bildespesial).

Tilbake i den lille havnen begynner det å bli ettermiddag. Solen er på sitt beste, og vi slår oss ned med en gjeng portugisiske ungdommer som pleier å reise hit for å slappe av.

- Du kan ikke slå en lat dag her ute på Berlengas, bare ta med deg noen øl og nyt utsikten, sier den ene av dem.

Vi er enige!

Se flere bilder fra den mystiske øya her...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer