Den nakne sannheten bak okseløpene

Noen protesterer, andre løper - de fleste av oss bare glaner...

Publisert
Sist oppdatert

Okseløpene i Pamplona er i full gang. Kanskje eksponert mer enn noen gang i norske medier. Også med noen tapre nordmenn i oppslagene.

Grunnene til den store interessen er ganske åpenbare; En blanding av blod, fyll og akseptert galskap.

Siden 1911 har 15 personer blitt drept og over 200 alvorlig skadet i løpene. Mange av disse er turister. I år regner man med at byen med 200 000 innbyggere, blir invadert av 2 millioner turister under okseløpene.

Se bilder fra PETAs protest mot okseløpene i Pamplona her.

Europas villeste fest

Den 500 år gamle tradisjonen handler om den store manndomsprøven - for de med trang til å bevise at de har penis ved å løpe i en 850 meter lang brosteinbelagt vei uten muligheter til å unnslippe oksenes vrede.

Galskap i gatene. Er dette tradisjoner eller dyretortur? Si din mening i debattsystemet i bunn av artikkelen.  Foto: sxc.hu
Galskap i gatene. Er dette tradisjoner eller dyretortur? Si din mening i debattsystemet i bunn av artikkelen. Foto: sxc.hu Vis mer


Målet med det hele er å komme seg helskinnet ned til byens tyrefekterarena med livet i behold. Først sendes en gruppe med unge okser ut, før noen litt eldre og rolige okser blir sendt ut i andre pulje for å samle opp de dyrene som blir hengende igjen alene og forvirret i gatene.

Din mening

Bør vi akseptere okseløpene i Pamplona? (Avsluttet)
Nei, dette er er galskap og dyremishandling(68%)
Ja, folk velger selv om de vil løpe foran oksene(20%)
Tradisjoner skal man ikke tukle med(12%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Når oksene når tyrefekterarenaen, blir de drept på tradisjonelt tyrefektervis.

Okseløpet er en viktig del av det som kalles San Fermin-festivalen og den finner sted hvert år i Pamplona. I tillegg til okseløpet, arrangeres det konserter, gatefester, fyrverkeri og dans hver kveld i ni dager. Det hele blir karakterisert som en av Europas aller villeste fester. En karakteristikk festivalen med all rett fortjener.

Se bilder fra Spanias største tyrefekterarena her...

Men ikke alle er like fornøyde med galskapen. Noen av de største motstanderne er People for the ethical treatment of animals, PETA. Hvert år gjør de sitt beste for å få frem hvor uetisk behandlingen av oksene i Pamplona er. I år protesterte de med en "lay down" på gaten i Pamplona to dager før selve løpene begynte.

Se bilder fra protesten her...

Tortur eller tradisjon

Ifølge PETA, viser 72 prosent av alle spanjoler ingen interesse for tyrefekting. Noe som har steget med 54 prosent siden 80-tallet. Organisasjonen hevder at oksene blir slått, sultet og ofte gitt avslappende medikamenter før løpene under festivalen. Det blir også smurt en gelé med bensin i øynene til oksene før de slippes ut i gatene.

- Å torturere og slakte dyr for underholdnings skyld, er noe som hører fortiden til. Hvis Spania vil vise seg som en moderne nasjon i Europa, er det å legge ned et forbud mot tyrefekting og okseløpet det første de burde gjøre. Dette er tortur, ikke tradisjon, uttaler PETAs direktør i Europa, Inger Newkirk i en pressemelding.

Hva mener du? Si din mening i debattsystemet under og stem i artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer