Den store bunadstesten

Det finnes hundrevis av forskjellige bunader i Norge. Kan du skille en Setesdalsbunad fra en Hallingdalsbunad? Her kan du teste dine bunadskunnskaper.

Bilde fra bunadsutstilling på Ski Storsenter, 2002.
Bilde fra bunadsutstilling på Ski Storsenter, 2002. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hos Husfliden i Oslo er det travle dager. Mai er høysesong for bunader, med nasjonaldagen som toppunkt.

- I ukene før 17. mai skal folk ha bunadene sine klare til 17., og uken etter har vi mange henvendelser fra folk som har sett spesielle bunader på 17. mai, eller henvendelser om omsøm fra folk som har prøvd bunaden igjen til nasjonaldagen, forteller Turid Liss Agersborg, daglig leder ved Husfliden i Oslo.

Herrebunader i vinden

Agersborg forteller at herrebunader blir stadig mer populært.

- Vi har en veldig stor økning i salg av herrebunader i forhold til i fjor. Da solgte vi 40 til 50 herrebunader i løpet av et år; dette er like mange som vi har solgt hittil i år, forteller hun.

Av herrebunadene er det Gudbrandsdalsbunader som er mest populære blant kundene hos Husfliden i Oslo. Av damebunadene er det Nordlandsbunaden som er den store slageren.

Tilhørighet eller utseende?

Ifølge de offisielle reglene for god bunadsbruk, kan man bære bunad fra fars eller eventuelt mors hjemsted – eller også fra besteforeldrenes hjemsted. Men følger ferske bunadskjøpere denne tradisjonen?

- Noen kjøper bunad etter tilhørighet fordi de vil ha den identiteten, mens andre velger etter utseende. Men vi ser at flere og flere velger etter tilhørighet, forteller Agersborg i Husfliden Oslo.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Flere tester på DinSide Reise:

 • Test deg selv i nasjonaldager

 • Test deg selv om verdens flagg

 • Test deg i drikkekultur verden rundt

 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer