Den store ketsjupfesten

Verdens villeste matfest - fyll nevene med klissete tomater og fyr løs.

Trengselen er stor, men selve moroa varer under en time. Gjengitt med tillatelse fra Lahoya.net
Trengselen er stor, men selve moroa varer under en time. Gjengitt med tillatelse fra Lahoya.net Vis mer

Allergisk mot tomater, redd for å bli møkkete, hater kliss, syns tomatsaus er noe dritt? Da bør du holde deg milevis unna den spanske byen Buñol øst for Valencia, onsdag 28. august. Dette er nemlig dagen for den årlige tomatkrigen.

Rosévin og vann

Morgenen begynner med at butikkeiere dekker sine vinduer og fasader med plast - en nødvendighet vil du oppdage når dagen skrider frem. Unge spanjoler, flest menn, fyller etterhvert gatene og torget. Rosévin blir sendt rundt til alle som føler behov for å tynne blodet før kampene begynner. Ikke nok med det - bøtter av vann blir også tømt over hodene på de som måtte befinne seg der - som et forspill til den klissete hovedbataljen.

Tomatina for den som ikke er redd for å bli klissete. Gjengitt med tillatelse fra Lahoya.net
Tomatina for den som ikke er redd for å bli klissete. Gjengitt med tillatelse fra Lahoya.net Vis mer

- Tomater, tomater, tomater, roper menneskemengden, og de får svar. Store lastebiler fylt til randen med saftig, rød ammunisjon triller sakte inn på torget. 125.000 kilo tomater er det som skal til for at kaoset bryter løs. Venner som fremmede blir fiender, og ingen kropp skal gå tørr og tomatløs fra torget denne dagen. Gatene fylles opp av sleip, rød gugge, som en gigantisk tomatsuppe, før det hele er over i løpet av mindre enn en halvtime.

Enkle regler

Tonn etter tonn med saftig skyts kjøres inn i gatene. Gjengitt med tillatelse fra Lahoya.net
Tonn etter tonn med saftig skyts kjøres inn i gatene. Gjengitt med tillatelse fra Lahoya.net Vis mer

Det er ikke store krav til deltakerne, men for å unngå ulykker og mistrivsel, bes du følge disse reglene:

 • Ikke ta med flasker eller andre objekter som kan føre til at andre skader seg.

 • Ikke riv i dine og andres t-skjorter.

 • Skvis tomaten før du kaster den, for maksimal effekt og minimal skade.

 • Pass deg for tomatlastebilene som frakter skytset inn i gatene.

 • Så snart det andre skuddet blir avfyrt, må du legge skytset til bakken, og stoppe tomatkastingen.

Vårt tips er å ta på vernebriller og billige klær. Kamerabehengte turister er skyteskive nummer én, så legg speilrefleksen på hotellet og kjøp et vanntett engangskamera om du vil forevige griseriet. Når freden igjen legger seg over tomatsausen, finner du dusjer nede ved elven.

Kriget siden krigen

Helt siden 1945 har innbyggerne gått amok med digre tomater i gatene rundt Buñols torg den fjerde onsdagen i august hvert år. Tomatkrigen har verken religiøse eller politiske overtoner, la tomatina er rett og slett bare noen timers grisete moro. Det hele startet med en utagerende middagsfest i byens sentrum.

Tomatene blir forøvrig ikke dyrket lokalt, men fraktes inn fra produsenter i landsdelen Extremadura, på den andre siden av landet.

Ut på tur?

Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer