Den store parasittguiden

GUIDE: De legger egg under huden din. De suger blod. De kan skade deg. Her er noen av krekene som venter på at DU skal bringe genene deres videre.

Publisert
Sist oppdatert

"...Da jeg jobbet i Costa Rica ble jeg ble bitt av en mygg. Denne hadde en parasitt som la egg under huden min. Deretter spiser den seg gjennom huden. Det er ikke farlig, men det er så utrolig ekkelt, selv om alle kollegenen mine synes det var veldig interessant..."

Dette forteller Anne, en amerikansk biolog til DinSide. Hun ble infisert med cochliomya, en parasitt. Noen millioner mennesker får hvert år i seg ulike helseskadelige parasitter gjennom drikkevann eller insektstikk.

- Cochliomya er ikke farlig, en væskende kul som ser ut som en kvise. Parasitten kan enkelt kveles ved å legge et stykke flesk over, sier Gunnar Hasle, lege og innehaver av Reiseklinikken til DinSide.

>> Disse parasittene venter på deg >> Beskytt deg

Programmert til å leve

Parasitter er organismer som helt eller delvis henter sin næring fra en annen levende organisme. Man skiller mellom ekto-parasitter som tærer på en annen organismes overflate, og endo-parasitter, som lever inne i den. Endoparasittene kan igjen deles i mikroparasitter, som formerer seg i verten, og makroparasitter, som sprer formeringsproduktene fra verten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer