Den store Spania-guiden

Tenkt deg til Spania i sommer? Få hjelp til planleggingen her.

Publisert
Sist oppdatert

Spania er nordmenns reisemål numero uno. Skal vi ikke feriere hjemme i Norge, er det store sjanser for at vi drar til Spania.

Og vi er ikke de eneste som gjerne drar til den solfylte Iberiahalvøya. I fjor besøkte 58 millioner turister landet, ifølge tall fra det spanske turisme- og handels-
departementet.

Hvorfor er turistene så glade i Spania?

Det er nok fordi det er et vell av feriemuligheter. De aller fleste drar til Spania for å ligge på stranden, men mange kommer også for kulturopplevelser, mat- og vinopplevelser, for å ta en byferie, shoppe, for å gå i fjellene, osv. osv.

DinSide Reise har skrevet massevis av artikler fra Spania. Her har vi samlet de beste, for å gi deg noen ideer til hvor du skal reise og hva du kan finne på. Helt nederst i artikkelen ser du praktisk info som nyttige nettsider og hvilke direkteruter som går fra Norge.

Sol og badeliv

Det er dette de aller fleste norske turister reiser til Spania for. Det er nemlig ganske garantert at du vil oppleve skyfri himmel og varmt vær i Spania om sommeren - i hvert fall hvis du reiser til landets Middelhavskyst.

Tett med folk og blokker utenfor Alicante. Foto: Marcel Herber
Tett med folk og blokker utenfor Alicante. Foto: Marcel Herber Vis merDet er ikke dermed sagt at det er langs denne kystlinjen de flotteste strendene ligger. Vår emigrerte spaniaekspert avslører i denne artikkelen hvor Spanias ti beste strender ligger.

Det er Costa del Sol som er den største turistmagneten, og her ligger turistresortene på rekke og rad. Har du vært her før? Eller skal hit, men har lyst til å komme deg unna turisthordene? I artikkelen Kos deg del Sol kan du lese om solkystens "uoppdagede" perler.

Sør-Spanias atlanterhavskyst, Costa de la Luz, er et flott alternativ til folksomme Costa del Sol. Riktignok kan det blåse mer, og vannet er kaldere, men strendene er vakrere enn langs solkysten. Og som navnet sier er det noe magisk med lyset her. I artiklene Spanias beste hemmeligheter og Tarifa - tar pusten fra deg får du tips til hva du kan gjøre og hvor du kan bo i Tarifa og langs Costa de la Luz.

Det er forøvrig veldig bra surfe- og kitemuligheter langs Costa de la Luz. Er dette noe for deg, bør du sjekke ut hvor du finner Beste surf på Iberiahalvøya.

Det er forøvrig ikke bare langs Costa del Sol du kan dra på spansk badeferie. Spanjolene selv rømmer nordover når sommervarmen slår til, og da er San Sebastian en favoritt. Vil du få en smak på hvordan det er der om sommeren, sjekker du ut vår bildespesial og ser Spansk strandliv på sitt beste.

Madrid er verdt en reise. Foto: Antonio García
Madrid er verdt en reise. Foto: Antonio García Vis mer


På spansk storbyferie

Blir det nok sol og strand, skal du ikke droppe Spania, for det. Av de spanske storbyene er det nok Barcelona som er den mest populære turistbyen, Det er jo ikke så rart, for denne byen har en spennende miks av shopping, arkitektur, strand og matopplevelser. Barcelona passer også fint for barnefamilier. Tips til hva dere kan finne på får du i saken Barcelona for barn. Trenger du tips til hvor du kan bo, får du det i artikkelen Billig og bra i Barcelona. Flere artikler fra Barcelona finner du her.

Barcelona er den store turistbyen, men det er jo Madrid som er hovedstaden. Byen kan ikke skryte på seg noen strand, men har du ikke vært her, bør du absolutt dra. Her venter Pradomuseet, tapashopping i Latinerkvarteret, rundtur i Kong Carlos slott, barrunder i Chuecha, og fotballkamp på Bernabéu stadion. Sjekk ut tipsene i Storbyguiden: Madrid, Tips til Madrid eller Slik gjør du Madrid. Vil du vite hva du går glipp av hvis du IKKE reiser? I saken Madre mia, Madrid tar vi deg med ut på natterangel i Spanias hovedstad. Dette er ingenting for dem som legger seg tidlig!

En "nykommer" blant de spanske storbyene er Valencia. Her har det skjedd mye spennende både på arkitektur- og kulturfronten, og siden byen i tillegg har vakre strender, er den en flott destinasjon for deg som har vært i Barcelona allerede. Få en smakebit av hva som venter deg i byens nye museumsbydel i saken Verdens vakreste museum.

Tyrefekting er en nasjonalsport i Spania. Foto: Colourbox
Tyrefekting er en nasjonalsport i Spania. Foto: Colourbox Vis mer


Typisk spansk

Hva er det Spania er kjent for, bortsett fra badeliv? Landet har en rik kultur, og tyrefekting, tapas og vinproduksjon er tre stikkord. Vil du vite mer om tyrefekting, som jo er en ganske kontroversiell underholdningsgren, leser du saken Matadorens siste stikk.

Chorizo, manchego, tapenade ... fikk du vann i munnen nå? Er mat en viktig del av ferieopplevelsen, er Spania en bra destinasjon. Ikke minst San Sebastian, som er tapaens "hjemby". Les mer om tapas og snadderrestaurantene i San Sebastian i saken I tapaens vugge.

Men Spania er ikke bare kjent for tapasen. landet har en rik historie, og den kan du finne håndfaste bevis på over hele landet. Sjekk for eksempel ut de spanske Unesco-skattene i saken 1001 skatt.

Spansk øyliv

For mange blir det Kanariøyene år etter år etter år ... Disse øyene, eller i hvert fall Gran Canaria, har vært charterreisemål i flere tiår allerede. En av våre
journalister dro dit for å avgjøre en
Duell mellom Gran Canaria og Tenerife.
Hvilken øy er best?

Mallorca er også en klassiker. Øya har i løpet av de siste årene ristet av seg charterstempelet, og satser nå på mer eksklusivitet. Det sees blant annet på alle de fine hotellene som åpner på øya. Les mer i saken Oppgradert Mallorcaferie.

Kjenner du Spania?


Nyttige nettsider:

 • Spaininfo - Spanias offisielle turistnettside (på norsk)
 • Spaininfo - Spanias offisielle turistnettside (på engelsk)
 • Andalucia Tourism - Andalucias offisielle turistnettside
 • Canarias - Kanariøyenes offisielle turistnettside
 • Islas Baleares - Mallorca, Menorca, Ibiza og Formenteras offisielle turistnettside
 • Go Madrid - Madrids offisielle turistnettside
 • Turisme de Barcelona- Barcelonas offisielle turistnettside
 • Direkteruter til Spania

  Spania er nordmenns foretrukne reisemål utenfor Norge, og dermed er det mange flyselskaper som flyr direkte hit fra norske flyplasser. Her er alle direkterutene:

  Spania = sol. Her fra Gran Canaria.
  Spania = sol. Her fra Gran Canaria. Vis mer


  Fra Oslo
  Alicante: SAS, Norwegian og Sterling
  Barcelona: SAS, Sterling
  Bilbao: SAS
  Gran Canaria: SAS, Norwegian, Sterling
  Ibiza: Norwegian
  Madrid: SAS, Norwegian
  Malaga: SAS, Norwegian, Sterling
  Murcia: Norwegian
  Mallorca: SAS, Norwegian, Sterling
  Sevilla: SAS
  Tenerife: SAS, Norwegian, Sterling
  Valencia: Norwegian

  Fra Sandefjord:
  Barcelona/Girona: Ryanair
  Madrid: Ryanair

  Fra Rygge:
  Alicante: Norwegian
  Barcelona: Norwegian
  Malaga: Norwegian
  Valencia: Norwegian

  Fra Bergen:
  Alicante: SAS
  Gran Canaria: Norwegian (fra 1. nov)
  Malaga: Norwegian
  Murcia: Norwegian

  Fra Trondheim:
  Alicante: SAS
  Malaga: Norwegian
  Murcia: Norwegian

  Fra Ålesund:
  Alicante: SAS

  I tillegg har flere charterselskaper turer til Spania, og her kan du om du ønsker det også bestille bare flybilletter.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer