Reiseundersøkelse

Den største ferie-frykten

Og dette må du huske før du reiser.

TRYGGHET: Mange reisende er bekymret for uro og terror i ferien. Foto: Odd Roar Lange
TRYGGHET: Mange reisende er bekymret for uro og terror i ferien. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig kan vi reise igjen etter at de fleste pandemirelaterte hindringer er fjernet.

Men det betyr ikke det samme som en bekymringsfri sommerferie.

Urolige Europa

En fersk reiseundersøkelse, gjennomført av Ipsos for Gjensidige, viser at halvparten av alle som har planer om å reise til utlandet i sommer er bekymret for urolighetene som preger Europa.

REISE: Dersom du har med innsjekket bagasje, er det flere ting som er viktig å passe på, spesielt et klistremerke. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

Mange gleder seg til en sommer med mindre koronarestriksjoner og har planer om å reise sydover til sol og varme.

Normalt blir det meldt inn flest skader knyttet til sykdom og tapt reisegods hos forsikringsselskapene.

- Men i år er det imidlertid andre ting som har fokus hos mange. Den ferske reiseundersøkelsen viser at krig og terror er en økende bekymring ved utenlandsferie. Faktisk større enn å bli syk, sier Arne Voll, som er kommunikasjonssjef i Gjensidige til DinSide.

BEKYMREDE REISENDE: Arne Voller, kommunikasjonssjef i Gjensidige, forteller om stadig flere bekymrede nordmenn på ferie. Foto: Gjensidige
BEKYMREDE REISENDE: Arne Voller, kommunikasjonssjef i Gjensidige, forteller om stadig flere bekymrede nordmenn på ferie. Foto: Gjensidige Vis mer

Planlegg bedre

- Når så mange er bekymret for krig og terror, så sier det noe om den alvorlige situasjonen vi har i Europa, sier Voll. Det viser at krigen i Ukraina går inn på folk, noe som er lett å forstå, sier Voll. Plutselig er redselen for korona og annen sykdom satt i skyggen av uroligheter, passmangel, steikefare og kaos i flytrafikken.

Selv om ferien i år krever mer planlegging, tror Voll at det likevel er håp om at sommerferien vil gå som planlagt for de fleste.

Sjekk passet

- Ved siden å sjekke utløpsdato på passet, er det også viktig å sjekke at reiseforsikringen er gyldig for alle. Det nytter ikke å tro at reiseforsikringen er i orden, om uhellet er ute. Da er det for sent, advarer Voll.

Politiet kan ikke garantere en leveringstid for pass og nasjonalt ID-kort, og produksjonstiden fra leverandøren endrer seg stadig. I tillegg kommer tiden det tar med posten.

Forventet leveringstid per 18. juli er:

  • Pass: ca. 6 uker pluss postgang. Forsendelsen kommer fra Oslo.
  • Nasjonalt ID-kort: ca. 1 til 2 uker pluss postgang. Forsendelsen kommer fra Oslo.

Enkelte kan oppleve å motta passet eller ID-kortet raskere, men politiet kan ikke garantere en leveringstid. Forventet leveringstid oppdateres jevnlig på denne siden.

Egen reiseforsikring

Mange unge voksne har planer og å reise på tur alene uten foreldre i år.

- Da er det viktig at foreldrene tar ansvar og sjekker at reiseforsikringen er gyldig, før avreise. Og les nøye gjennom forsikringsvilkårene før reisen starer. Husk også at forsikringen ikke dekker streik, Den dekker heller ikke frykt eller bekymring for noe slik at man derfor ønsker å avbestille reisen, avslutter Voll

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer