Varmerekorder i Norge:

Den tørreste og varmeste norgesferien

Følg «russerluften», råder værforsker. Og ta en kikk på vær-rekordene.

NESBYEN VARMESTE: Nesbyen har hatt den norske varmerekorden siden 1970. Foto: Lars Storheim/Visit Nesbyen
NESBYEN VARMESTE: Nesbyen har hatt den norske varmerekorden siden 1970. Foto: Lars Storheim/Visit Nesbyen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ligger trolig an til ferie i langstrakte Norge denne sommeren også, for veldig mange. Men vet du hvor du finner de tørreste og varmeste områdene i dette landet?

Kåret Norges varmeste kommune

Jostein Mamen er forsker ved Meteorologisk Institutt og har tidligere vært med på å kåre Norges varmeste kommune.

KÅRET NORGES VARMESTE KOMMUNE: Jostein Mamen er forsker ved Meteorologisk Institutt og har tidligere vært med på å kåre Norges varmeste kommune. Foto: Privat
KÅRET NORGES VARMESTE KOMMUNE: Jostein Mamen er forsker ved Meteorologisk Institutt og har tidligere vært med på å kåre Norges varmeste kommune. Foto: Privat Vis mer

- Vi kåret Norges varmeste kommune i 2009, på Yr. Da vant Nes i det som den gang var Buskerud Fylke. Nesbyen satte norsk varmerekord 20. juni 1970 med 35,6 grader. Om Nesbyen brukes ofte uttrykket bakerovn, at varmen holder seg inne i dalen, sier han til DinSide.

Daglig leder hos Visit Nesbyen, Solveig Hjallen, kan bekrefte at de jevnt over har godt sommervær, blant annet takket være fjell på alle kanter som beskytter stedet mot vind. Og når elva blir varm, holder badevannet lenge på den varme temperaturen.

- Men det å sitte med en rekord er ganske tøft, vi får ikke 35,6 grader hvert år, selv om vi har mye fint vær om sommeren, påpeker Hjallen.

Mamen sier at de varmeste fylkene ved kåringen på yr var Buskerud, Telemark, Nordland og Finnmark.

«Russerluft» gir høy temperatur

- De nordlige fylkene får høye temperaturer når det kommer varmluft fra øst. «Russerluft» er et begrep, som dreier seg om at det kommer varm luft fra Russland om sommeren. Det betyr fralandsvind i Nord-Norge. Det kan i tillegg gi en føneffekt som gjør at det blir ekstra høye temperaturer.

Gvarv og Notodden i tidligere Telemark fylke ligger også i områder som ofte byr på høye temperaturer. Årsaken er at de befinner seg i sørvendte dalstrøk.

- Sola kommer lett til og varmer opp dalbunnen.

Tørt i Skjåk

Dersom du ønsker deg en tørrest mulig ferie, da skal du legge turen til sidedalene øverst i Gudbrandsdalen, som Skjåk og Lesja.

- I Skjåk faller det under 300 millimeter nedbør i året. Området ligger i nedbørsskyggen av fjellene rundt. Det regner på losiden og faller lite eller ingen nedbør på lesiden.

Et annet tørt område er Saltdal kommune i Nordland fylke. Også Saltdal ligger i et dalføre som er beskyttet mot nedbør.

- I den nye normalperioden 1991-2020 er Saltdal tørrest i Norge med bare 211 millimeter nedbør årlig. Værstasjonen ble nedlagt i 2012. Saltdal har også flere av varmerekordene i Nordland.

Vet du dette om det norske været?

  • En av klimaendringene vi vil merke godt er at vi vil få oftere og mer intense regnskyll.
  • Områdene rundt Oslofjorden og langs kysten av Sørlandet har målt de største nedbørmengdene for korte varigheter.
  • Vet du hvilke klimautfordringer ditt fylke står overfor? Det finner du ut av her.
  • Om 80 år vil Tromsø ha temperaturer tilsvarende det Stavanger har i dag. Det er 1343 kilometer (i luftlinje) mellom Tromsø og Stavanger. (Kilde: Norsk Klimaservicesenter)

Dersom du vil lese mer om norsk klima, anbefaler forskeren Norsk Klimaservicesenters hjemmesider.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer