- Den verste krisen flybransjen har opplevd

Flybransjen er i dyp krise, sier svensk flyanalytiker.

Flyanalytiker gir flybransjen en veldig dårlig prognose fremover. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Flyanalytiker gir flybransjen en veldig dårlig prognose fremover. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er akutt for mange flyselskap akkurat nå. Dette er den verste krisen som flybransjen har opplevd, sier flyanalytiker Anders Lidman til svenske Aftonbladet.

Konkursrammede Sterling er langt ifra alene om å bli rammet så hardt av finanskrisen. Mange flyselskap, deriblant Maxjet, Eos og Silverjet, har allerede gått konkurs, og Lidman spår at hele 25 flyselskap til vil gå konkurs innen årsskiftet.

Lidmans spådommer er ikke ulik Ryanair-sjefen Howard Millars; for noen uker siden uttalte han at han trodde bare fem europeiske flyselskap ville klare seg.

Flyanalytiker Per Haagensen i Fondsfinans, sier til DinSide Reise at det er vanskelig å si hva som kommer til å skje:

- Ja, det vil bli konsolidering i luftfarten, men om det blir fem eller ti eller femten, er umulig å si, sier han.

Høye drivstoffpriser er en av hovedgrunnene til nedleggelsene. Ifølge bransjeorganisasjonen Iata har prisene tredoblet seg i løpet av året. Før sto drivstoffutgifter for omtrent 25 prosent av et flyselskaps utgifter, men i dag står de for mellom 40 og 50 prosent.

Også solide selskaper kan falle

- Flyselskapenes utholdenhet utmattes, og til og med vellykkede selskap kan fort havne i trøbbel, sier Lidman til Aftonbladet.

Haagensen sier til DinSide at han ikke tror de norske flyselskapene SAS og Norwegian vil gå konkurs. Han tror at konkurransen fremover fortsatt vil være høy, noe han sier bør være en garanti for ”lave” priser.

Forsvinner billigbillettene?

Vil ikke si hvem

Verken Haagensen eller Lidman vil gå nærmere inn på hvilke flyselskap de tror det kan gå dårlig med fremover. Til tross for det store antallet konkurser, tror ikke Lidman at linjetrafikken kommer til å minske:

- Nei, det vil bli dannet nye flyselskap, og de flyselskapene som er igjen kommer til å utvide rutene sine, sier Lidman.

Norwegian jobber på spreng for å opprette nye ruter som Sterling tidligere har fløyet. Foto: Norwegian
Norwegian jobber på spreng for å opprette nye ruter som Sterling tidligere har fløyet. Foto: Norwegian Vis mer


Norwegian tar over Sterlings ruter

Norwegian har allerede begynt å opprette base i Danmark og utvider med flere ruter fra Sverige. Siden det ble kjent at Sterling hadde gått konkurs, har Norwegian jobbet med å ta over ruter som Sterling tidligere har fløyet.

– Vi har jobbet hardt i morgentimene og utover ettermiddagen for å se på hvilke muligheter vi har til å starte opp rutene på nytt. Norwegian jobber nå med en varig løsning for å hjelpe våre egne passasjerer samt Sterlings passasjerer i tiden framover, sier adm. direktør Bjørn Kjos i en pressemelding.

Dette gjelder følgende ruter:
Stockholm-Alicante – Mandag og fredag
Stockholm-København – Fire daglige flygninger
Stockholm-Malaga – Tirsdag og lørdag
Stockholm-Las Palmas - Torsdag
Stockholm-Nice – Torsdag og søndag

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer