Denne bussen er en teknisk revolusjon

Sør-Korea har utviklet et induksjonssystem for el-kjøretøy.

Foto: KAIST
Foto: KAIST Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken lanserte sørkoreanske myndigheter noe helt nytt: en vei med nedgravde elektriske felt som lader opp el-busser mens de kjører.

Det dreier seg altså om induksjon, hvor bussenes batteri lades underveis. Dermed trenger de et mye mindre batteri, og behøver ikke stanse for å lades opp. Det skriver Korea Times.

Bussene det er snakk om er foreløpig bare små busser som frakter gjestene ved Seoul Zoo rundt i dyrehagen. Men Online Electric Vehicle (OLEV), som denne busstypen kalles, skal etterhvert transportere koreanere fra a til b også inne i Seoul, håper myndighetene.

Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) har utviklet systemet, som gjør at strømførende ledninger, slik vi ser på el-busser og trikker i Norge i dag, er overflødige. Bussene i dyrehagen kjører en runde på 2,2 kilometer. Elektriske felt er lagt ned i 400 meter av denne runden. Hver gang bussene kjører over feltene, vil batteriene lades. Strømopptakerne under bussen behøver ikke være i direkte kontakt med veien. Faktisk klarer de å ta til seg strøm med 25 centimeters avstand, men jo mindre avstand, jo mer effektiv strømoverføring. OLEV-bussene har en avstand på 11 centimeter mellom strømopptakerne og veggen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer