Denne kan redde deg fra rynkene

Ender du alltid opp rød som en hummer på sommeren? En UV-måler kan være løsningen.

UV-måleren sier fra når du har vært lenge nok ute i sola.
UV-måleren sier fra når du har vært lenge nok ute i sola. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kaster klærne så snart muligheten byr seg for litt sol på vår vinterbleke hud. Og like snart ender vi opp med å la oss lure av strålene som var sterkere enn vi trodde.

Akkurat nå er det ekstra fort gjort å bli brent. Det ventes nemlig 15-20 prosent høyere UV-stråling enn det som er vanlig for årstida, ifølge Vg.no.

Les også: Ti sannheter om soling

- Det vanligste problemet med for mye UV-stråling er at de kan gi forbrenning. Deretter kan de gi skader på øynene, og på lengre sikt rynker, pigmentforstyrrelser og i verste fall hudkreft, forklarer Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens Strålevern.

Antall tilfeller hudkreft har økt med hele 500 prosent i Norge fra 1950-tallet og fram til i dag. Dette henger først og fremst sammen med solingsvanene våre, ifølge Kreftforeningen.

Les også: Norge på føflekkreft-toppen

Alarm advarer deg

Flere produsenter tilbyr nå UV-målere som skal gjøre det enklere for oss å vurdere hvor lenge vi kan oppholde oss i sola før vi blir brent.

- Å måle UV har vært gjort i lang tid, men hittil har det vært forbeholdt profesjonelle aktører. Nå kan alle kjøpe en UV-måler og ta med seg i lomma når de skal på stranda, forklarer Stefan Jacobsen i Soko AS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer