Denne kan redde deg fra rynkene

Ender du alltid opp rød som en hummer på sommeren? En UV-måler kan være løsningen.

UV-måleren sier fra når du har vært lenge nok ute i sola.
UV-måleren sier fra når du har vært lenge nok ute i sola. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kaster klærne så snart muligheten byr seg for litt sol på vår vinterbleke hud. Og like snart ender vi opp med å la oss lure av strålene som var sterkere enn vi trodde.

Akkurat nå er det ekstra fort gjort å bli brent. Det ventes nemlig 15-20 prosent høyere UV-stråling enn det som er vanlig for årstida, ifølge Vg.no.

Les også: Ti sannheter om soling

- Det vanligste problemet med for mye UV-stråling er at de kan gi forbrenning. Deretter kan de gi skader på øynene, og på lengre sikt rynker, pigmentforstyrrelser og i verste fall hudkreft, forklarer Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens Strålevern.

Antall tilfeller hudkreft har økt med hele 500 prosent i Norge fra 1950-tallet og fram til i dag. Dette henger først og fremst sammen med solingsvanene våre, ifølge Kreftforeningen.

Les også: Norge på føflekkreft-toppen

Fakta om UV-stråling

 • UV-indeksskalaen går fra 1 til 11. I Norge er UV-strålingen sterkest rundt St. Hans, og den er sterkere i Sør-Norge enn i Nord-Norge.
 • På sommertid kan strålingen komme opp i seks i Sør-Norge og fire i Nord-Norge.
 • I disse dager ligger UV-strålingen på rundt fem i Sør-Norge, mens rundt Middelhavet ligger den på rundt ni.
 • Når vi oppholder oss på stranda i Syden er vi lite beskyttet fra bygninger rundt og det er stråling fra alle kanter. Det gjør oss ekstra utsatt.

 • Alarm advarer deg

  Flere produsenter tilbyr nå UV-målere som skal gjøre det enklere for oss å vurdere hvor lenge vi kan oppholde oss i sola før vi blir brent.

  - Å måle UV har vært gjort i lang tid, men hittil har det vært forbeholdt profesjonelle aktører. Nå kan alle kjøpe en UV-måler og ta med seg i lomma når de skal på stranda, forklarer Stefan Jacobsen i Soko AS.

  Firmaet produserer og importerer produkter, og er en av de første aktørene som tilbyr UV-målere på det norske markedet. Ifølge Jacobsen tar måleren, som har fått navnet UVI, utgangspunkt i en internasjonal UV-indeksskala. I tillegg kan du stille inn hudtype du har og hvilken solfaktor du bruker.

  Les også: Høy solfaktor ingen garanti

  Dermed vil UV-måleren kunne beregne hvor lenge du kan være ute i sola. Når det er på tide å trekke seg tilbake eller begynne å bruke sunblock, utløses en alarm.

  Sunt folkevett duger ofte

  - En slik måling er spesielt viktig for små barn som er spesielt utsatt for hudskader i sola. Men det er også nyttig når vi oppholder oss på steder hvor vi ikke er klar over hvor sterk strålinga er, som i Syden eller i Alpene, mener Jacobsen.

  Lill Tove Nilsen er enig i at en UV-måler kan være nyttig, men mener ikke at det er noe som alle trenger.

  Dette koster målerne deg

 • Her er utsalgssted og pris for et tilfeldig utvalg av målere:
 • www.medishop.no, 289 kroner
 • www.skritteller.no, 159 kroner
 • www.soko.no, 298 kroner
 • www.multicom.no, 399 kroner
 • Les også om UV-plaster på ac-suncare.no

 • - Kvaliteten på de ulike målerne vil sikkert variere, men de vil gi en god indikasjon på om strålinga er sterk eller svak. Den kan spesielt være en nyttig vekker hvis man beveger seg i områder hvor sola er sterkere enn her hjemme. Men som regel duger sunt folkevett, mener hun.

  Sjekk dagens UV-indeks på nettsidene til Statens strålevern

  Nilsen advarer imidlertid om at vi ofte har en tendens til å overvurdere hudtypen vår og tro at den er sterkere enn den faktisk er.

  - De fleste med nordisk, lys hud ligger på to eller tre på en skala fra en til fire. Mange vil kategorisere seg som en treer, men er gjerne en toer. Det viktigste er å utvise solvett uavhengig av hvilken hud man har, ta pauser og huske at sola er sterkest midt på dagen, understreker hun.

  Har du solvett? Ta testen her


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer