Denne kunne spart oss for millioner

Frankrike tester snedig billettsystem.

Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang reist kollektivt i Oslo eller Akershus, kan du ikke ha unngått og lagt merke til de nye billettsystemene, som ikke lenger er nye, men snart kan kvalifiseres under kategorien pinlige ideerTeknisk Museum.

Og mens Oslo Sporveien, NSB og SL sparker ballen mellom seg, og lurer på hvem som skal ta skylden for fadesen, fortsetter utviklingen utenfor Norge. Kanskje var det ideen til franskmennene vi heller burde ha støttet oss til?

Et nytt pilotprosjekt i Frankrike går i disse dager ut på å teste en USB-billett. Brikken inneholder et såkalt Weneo smart card, som skal få det å reise kollektivt på nye skinner.

Vil du heller fly? Her slår du kloa i billigbillettene

Intelligent billett

Din mening:

Ønsker du deg elektroniske billettløsninger av denne typen? (Avsluttet)
Ja, det hadde vært flott(72%) 421
Det er sikkert mye feil med denne også(18%) 105
Nei, papir er det eneste man kan stole på(10%) 60
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


USB-pennen er synkronisert med SNCF, et transportselskap i Frankrike, slik kan hver enkelt bruker laste opp togtider og ruter via datamaskinen hjemme, og samtidig utføre transaksjoner for å kjøpe gyldig billett.

USB-brikken skal videre plugges i en leser på togstasjonen, eller leses ved hjelp av et håndholdt apparat av billettkontrollører.

Den skal også være utstyrt med et passbilde, for å sikre at ikke flere reiser med samme billett.

Priskutt i sommer: Rimeligere kollektivreiser i Oslo

Til etterfølgelse?

Kanskje hadde denne løsningen fungert også her hjemme i Norge. Hovedutfordringen med dagens billettsystem, som for øvrig har kostet 500 millioner, har så langt vært problemet med å fusjonere prisene mellom de tre selskapene.

Men hvis hver enkelt passasjer kan kjøpe billettene sine via nettet, og betale for planlagt reiserute derfra, skulle jo dette virke noe enklere?

Skal vi ta ideen ytterligere et steg videre, kan en jo se for seg at både kinobilletter og andre fasiliteter kan handles på samme måte.

Mer fra Frankrike

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer