Denne maten gir deg feriemage

Kanskje like greit å styre unna?

RETT I DASS: Ikke la ferien din ende opp her. Vær forsiktig med mat og drikke i utlandet. Foto: Panther Media
RETT I DASS: Ikke la ferien din ende opp her. Vær forsiktig med mat og drikke i utlandet. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Åh, endelig! Der kom ferien. Du pakker kofferten, drar til varmere strøk og som de fleste turister vil du også smake på det Utlandet har å by på.

Vent litt. Dersom du vil unngå å stifte bekjentskap med campylobacteriose og salmonellos, gjør du lurt i å være forsiktig.

Ifølge Matportalen blir nemlig mer enn 50 prosent av alle som får campylobacter smittet i utlandet. Tilsvarende tall for salmonella er 75-80 prosent.

Les også: Sommerens verste bakteriebomber

Campylobacter og Salmonella


Det er åtte forskjellige typer av Campylobacter, og de rammede får ofte akutt høy feber, diaré som ofte inneholder blod og slim, samt magesmerter og influensaliknenede symptomer, ifølge Lommelegen.no.

Salmonella er en bakterie som ofte gir offeret en kraftig diaré. Det finnes 2500 varianter av denne, men de vanligste typene i Norge heter Norge heter Salmonella Entiritidis og Salmonella Typhimurium, skriver Lommelegen.

Les også: Flere får salmonella om sommeren

Vær på vakt mot dette:


 • isbiter
 • vann fra springen
 • kalde sauser
 • upasteuriserte melkeprodukter
 • mat tilberedt av rå egg (majones, desserter)
 • salat
 • rå skalldyr
 • halvstekt eller rått kjøtt
 • mat som serveres lunken
 • Ikke finn på å drikke drikkevann som ikke er desinfisert. Det kan gi infeksjoner, vanligvis i form av diaré og oppkast - og det trenger du strengt tatt ikke.

  Les også: Lider du av feriesyke?

  Spis og drikk dette:

  Men dette betyr ikke at du skal holde deg unna mat. Husk at varm, kokt og stekt mat er trygt. Det samme gjelder for frukt og grønnsaker som du skreller selv, ifølge Matportalen.

  Du kan trygt drikke nykokt vann, varm te og kaffe, samt flaskevann som du åpner selv.

  Les også: God tarmflora = god feriemage

  Andre tips

  Når du pusser tennene bør du fortrinnsvis burke flaskevann. Ikke gjør den samme tabben som Charlotte i den første «Sex og singelliv»-filmen, og svelg vannet du dusjer eller bader i. Det kan nemlig være forurenset, og slikt merkes på magen...

  Vask alltid hendene nøye etter toalettbesøk og kontakt med dyr. Dette gjelder selvsagt før du lager mat og før du spiser.

  God ferie og lykke til!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer