Der størrelsen teller

Chartermytene står for fall, nå blir det romsligere om bord på flyene.

Publisert
Sist oppdatert
Leo Berbu i Apollo er fornøyd med mer seteplass hos Novair.
Leo Berbu i Apollo er fornøyd med mer seteplass hos Novair. Vis mer

Der størrelsen teller

 1. Fra 74 til 89 centimeter


Chartermytene er mange og toppes av historier om klissete grisefester, teite togaparty og supertrange fly. De to førstnevnte er nesten utdødd, og heldigvis går også flytrendene i disse dager litt mer i favør av langbeinte. Apollos flyoperatør Novair kutter for eksempel fra 27. april antall seter inne i flyene - noe som gir mer plass om bord.

- I praksis får vi tre stolrader færre, noe som gir passasjerene syv centimeter ekstra beinplass, sier direktør Leo Berbu i Apollo.

 • Fra 74 til 89 centimeter. Se oversikten over charterselskapenes beinplass om bord
 • Sier ikke alt

  Det er enklest å sammenligne plass om bord ut fra seatpitch. Dette målet viser avstanden fra et fast punkt på setet frem til det samme punktet på setet foran. Men dette målet viser ikke hele sannheten hva gjelder komfort. Lengden på seteryggen betyr mye for plassfølelsen, og enda viktigere er setebredden.

  Din mening

  Syns du flyseter er trange? (Avsluttet)
  Ja, stort sett(74%) 1216
  Noen er for trange, andre er OK(15%) 251
  Nei, det går greit(11%) 181
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  - Det er viktig å huske at seatpitchen ikke er det eneste målet på komfort om bord, sier administrerende direktør i Britannia Airways, Göran Gårdö.

  Britannia flyr først og fremst for Star Tour i Norge, men også passasjerer fra andre selskaper vil tidvis fly med Britannia.

  Kan kjøpes

  - Du kan nå bestille ditt ønskesete mot ekstra avgift. Det er aller mest populært å bestille ekstra seteplass på lange flygninger. Til Thailand forsvinner de romsligste setene tidlig, og du må kanskje være ute et halvt år før avreise for å få ekstra plass. På kortere turer i Europa er det imidlertid ikke like stor kamp om beinplassen, sier informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour.

  Dette bekrefter administrerende direktør i Ving, Christian Grønli.

  MyTravel Airways flyr for selskaper som Ving, Saga og Gulliver.
  MyTravel Airways flyr for selskaper som Ving, Saga og Gulliver. Vis mer


  - Vi kan nesten si at ekstra seteplass kun er populært på reiser utenfor Europa. Med flytider under seks-sju timer er det nesten ingen etterspørsel etter seter med ekstra beinplass. Derfor er det også ofte mulig å sikre seg slike seter helt opp til avreise.

  Hos de tre store charterflyselskapene kan du kjøpe deg ekstra beinplass ved å bestille sete ved nødutgang eller andre steder på flyet med ekstra rom. For dette må du betale ekstra.

  Ikke for alle

  Seter ved nødutgang kan ikke benyttes av alle. Gravide kvinner, barn under 12 år og bevegelseshemmede må finne andre seter. Dessuten bør du være klar over at det ikke er tillatt med håndbagasje under setet foran om du sitter ved nødutgang.

 • Se oversikten over charterselskapenes beinplass om bord
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer