Derfor blir du stanset

Dette ser tollerne etter når du passerer grensekontrollen.

LOVLIG ELLER IKKE LOVLIG: Har du med deg for mye gjennom tollen? Da kan tollerne avsløre deg på grunn av oppførselen din. Foto: Gorm Kallestad/NTB
LOVLIG ELLER IKKE LOVLIG: Har du med deg for mye gjennom tollen? Da kan tollerne avsløre deg på grunn av oppførselen din. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mye tobakk, for mye vin og for mye sprit. Nei, vi snakker ikke om julebordet, men om reiser til utlandet. Og framfor alt, hva folk har med seg på hjemreisen.

Noen glemmer at du må ha vært borte fra Norge i minst 24 timer før du kan handle alkohol og tobakk i taxfree-butikken. I tillegg kan det være fristende å ta med litt mer enn den tillatte kvoten.

Doblet antallet

– Det er for mye av de tradisjonelle varene som gjør at reisende får forenklet forelegg hos tolletaten ved hovedflyplassen på Gardermoen, sier Thore Simenstad, senior kommunikasjonsrådgiver ved tolletaten.

Med dette menes alkohol og tobakk. Produkter som er kostbare i Norge, og ofte billigere i utlandet.

- Vi har vært gjennom en coronaperiode med et begrenset antall reisende. Det slår også ut på statistikken over hvor mange som blir tatt med ulovlige varer eller for stort volum.

I perioden januar til oktober i fjor ble det utstedt 261 forelegg med en totalsum på 514 700 kroner. Dette gir en gjennomsnittssum på 1970 kroner.

For samme periode i år er antall forelegg økt til 577 forelegg med en totalsum på 909 300 kroner. Det gir en lavere gjennomsnittssum enn i fjor, og den lander på 1575 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.