Derfor blir du stanset

Dette ser tollerne etter når du passerer grensekontrollen.

LOVLIG ELLER IKKE LOVLIG: Har du med deg for mye gjennom tollen? Da kan tollerne avsløre deg på grunn av oppførselen din. Foto: Gorm Kallestad/NTB
LOVLIG ELLER IKKE LOVLIG: Har du med deg for mye gjennom tollen? Da kan tollerne avsløre deg på grunn av oppførselen din. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mye tobakk, for mye vin og for mye sprit. Nei, vi snakker ikke om julebordet, men om reiser til utlandet. Og framfor alt, hva folk har med seg på hjemreisen.

Noen glemmer at du må ha vært borte fra Norge i minst 24 timer før du kan handle alkohol og tobakk i taxfree-butikken. I tillegg kan det være fristende å ta med litt mer enn den tillatte kvoten.

Doblet antallet

– Det er for mye av de tradisjonelle varene som gjør at reisende får forenklet forelegg hos tolletaten ved hovedflyplassen på Gardermoen, sier Thore Simenstad, senior kommunikasjonsrådgiver ved tolletaten.

GARDERMOEN: En mann fra Estland er tatt i varetekt etter at han stjal varer på tax free-butikken på Gardermoen. Video: Oslo lufthavn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Med dette menes alkohol og tobakk. Produkter som er kostbare i Norge, og ofte billigere i utlandet.

- Vi har vært gjennom en coronaperiode med et begrenset antall reisende. Det slår også ut på statistikken over hvor mange som blir tatt med ulovlige varer eller for stort volum.

I perioden januar til oktober i fjor ble det utstedt 261 forelegg med en totalsum på 514 700 kroner. Dette gir en gjennomsnittssum på 1970 kroner.

For samme periode i år er antall forelegg økt til 577 forelegg med en totalsum på 909 300 kroner. Det gir en lavere gjennomsnittssum enn i fjor, og den lander på 1575 kroner.

Stor treffsikkerhet

Tollerne har gode metoder for å velge ut hvem som skal bli stoppet i en såkalt tilfeldig kontroll.

I fjor hadde hver tiende av de kontrollerte med seg en ulovlig mengde varer. I år er dette tallet mer enn fordoblet.

– Tollerne har hatt en treffprosent på 21 prosent hittil i år, opplyser Simenstad.

Dette betyr ikke at 21 prosent av passasjerene smugler, men at hver femte av dem som stoppes har med seg for mye, eller ulovlige varer.

Ulovlig

I tillegg til «vanlige» taxfreevarer forsøker tollerne også å stoppe innførsel av kjøtt- og melkeprodukter fra land utenfor EU.

Det er forbud mot å ta med seg kjøtt, og kjøttprodukter samt melk og melkeprodukt fra land utenfor EU.

Forbudet gjelder imidlertid ikke dersom du kommer fra landene Sveits, Liechtenstein, Andorra eller San Marino. Reisende fra disse landene blir betraktet som om de kommer fra EØS-land.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer