Norgesferie

Derfor bør du besøke Brønnøysund

Denne perla langs Helgelandskysten er så mye mer enn et register.

SIGNATURFJELLET: Torghatten er et av de mest kjente turistmålene i Brønnøysund, men det er flere andre opplevelser som også er verdt turen til byen du kanskje forbinder med Brønnøysundsregistrene. Foto: Stine Wiik Sandøy.
SIGNATURFJELLET: Torghatten er et av de mest kjente turistmålene i Brønnøysund, men det er flere andre opplevelser som også er verdt turen til byen du kanskje forbinder med Brønnøysundsregistrene. Foto: Stine Wiik Sandøy. Vis mer
Publisert

National Geographic har kåret den til en av verdens vakreste kjøreturer, UNESCO har gitt den unike kysten verdensarvstatus, og vår egen turistforening har kåret den til Norges Vakreste Kystperle.

Vi snakker om Helgelandskysten - og den første byen langs kyststripa når du kommer sørfra, er Brønnøysund.

I sommer har undertegnede journalist feriert her, og hun lot seg virkelig imponere. Derfor får du en reiseguide til kystbyen, som blant annet er kjent for et myteomspunnet fjell og «kystens beste» softis.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Torghatten til topps, rundt eller gjennom (!)

Foruten å huse mange av landets viktigste registre, er Brønnøysund kjent for et ganske spesielt fjell, nemlig Torghatten. Det som gjør dette fjellet så spektakulært, er hullet som går tvers gjennom det.

Rent geologisk forklares hullet i Torghatten med at havnivået var høyere etter siste istid og ei bølge fra havet gravde seg igjennom fjellet og dannet en tunnel. Rundt Torghatten finnes det flere grotter som også er påbegynte hull, skriver Trollfjell Geopark.

Litt mer spennende er kanskje sagnet om Trollfjellene i nord som sier at hullet i Torghatten ble dannet da den Hestmannen, som var skuffet i kjærlighet, skjøt ei pil etter Lekamøya. Kongen i Sømnafjellene så dette og kastet hatten sin imellom til møyas forsvar, slik at pilen gikk tvers igjennom hatten og dannet hullet, ifølge VisitNorway.

Uansett hva du måtte tro på, er Torghatten absolutt verdt et besøk hvis du er i Brønnøysund. Turen opp til og gjennom selve hullet er kort og enkel, samt skiltet og tilrettelagt med trapper.

Det er også mulig å gå rundt Torghatten, og selvfølgelig til toppen. Selve toppturen er ganske så krevende med bratt sti der du tidvis må klatre. Undertegnede opplevde også at merkingen på oppturen var noe mangelfull, mens nedfarten var bedre merket. Og, når du endelig kommer opp på toppen, får du fantastisk utsikt i alle retninger, og du kan være så heldig å finne masse multer.

Utforsk med sykkel og kajakk

Turistvert Øystein Dreiås Lund i Brønnøysund anbefaler deg å sykle på Torgøyene, inkludert Saurenøya du kan komme til via lokal ferje. På Sauren er det nemlig idylliske hytteområder, vakkert naturlandskap og utsikt mot havgapet.

TA SYKKELEN FATT: Det er ikke dumt å ha med seg sykkel opp til Brønnøysund og resten av Helgelandskysten. Du kan også leie sykkel flere steder. Foto: Alex Ruelas.
TA SYKKELEN FATT: Det er ikke dumt å ha med seg sykkel opp til Brønnøysund og resten av Helgelandskysten. Du kan også leie sykkel flere steder. Foto: Alex Ruelas. Vis mer

Å sykle fra Brønnøysund sentrum til Torghatten gir imidlertid også flotte opplevelser hvor turistene. De får se både storslått utsikt fra Brønnøysundbrua, vakre innsjøer på veien og hvite sandstrender rundt Torghatten.

Torghatten og Torget har også flotte padleområder, spesielt for nybegynnere. Her har du mange øyer og holmer med strender som gjør at det blir lite med bølger i området. Du trenger ikke dra langt ut før du finner sin egen «sydenstrand» på en fin sommerdag, ifølge Dreiås Lund.

Her kan du overnatte

Det er flere fine overnattingssteder i og rundt Brønnøysund. Undertegnede bodde på Torgarhaugen gjestehus, et koselig bed&breakfast ved foten av Torghatten.

MIDT I SMØRØYET: Torgarhaugen gjestehus ligger ved foten av Torghatten og tilbyr rimelig overnatting og god mat. Foto: Eilin Lindvoll.
MIDT I SMØRØYET: Torgarhaugen gjestehus ligger ved foten av Torghatten og tilbyr rimelig overnatting og god mat. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

På Torgarhaugen er det fine rom, nydelige omgivelser og restaurant hvor du får frokost om morgenen, og om kvelden kan du bestille flere ulike middagsretter. Her kan fjøla deres med lammekjøtt, hvalkjøtt, ulike typer røykelaks, ost og brød anbefales på det sterkeste.

LOKAL FJØL: Denne fjøla med lokale råvarer må du prøve om du skal spise på Torgarhaugen. Foto: Torgarhaugen.
LOKAL FJØL: Denne fjøla med lokale råvarer må du prøve om du skal spise på Torgarhaugen. Foto: Torgarhaugen. Vis mer

I tillegg er det flere hyggelige overnattingssteder å ta av, som du finner på Visithelgeland.no:

... og her kan du spise

Vi har allerede nevnt at du kan få flere gode middagsretter servert på Torgarhaugen gjestehus, som er prikken over i-en etter at du har utforsket den sagnomsuste Torghatten.

Turistkontoret i Brønnøysund kan også anbefale disse spisestedene:

KYSTENS BESTE? Smak og avgjør selv. Foto: TD på kaia.
KYSTENS BESTE? Smak og avgjør selv. Foto: TD på kaia. Vis mer

Siste spisested på lista her fortjener litt ekstra oppmerksomhet - de kan nemlig skilte med (det som ifølge dem) er en av Norges beste isbarer og kystens beste softis.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer