Norgesferie

Derfor bør du besøke Brønnøysund

Denne perla langs Helgelandskysten er så mye mer enn et register.

SIGNATURFJELLET: Torghatten er et av de mest kjente turistmålene i Brønnøysund, men det er flere andre opplevelser som også er verdt turen til byen du kanskje forbinder med Brønnøysundsregistrene. Foto: Stine Wiik Sandøy.
SIGNATURFJELLET: Torghatten er et av de mest kjente turistmålene i Brønnøysund, men det er flere andre opplevelser som også er verdt turen til byen du kanskje forbinder med Brønnøysundsregistrene. Foto: Stine Wiik Sandøy. Vis mer
Publisert

National Geographic har kåret den til en av verdens vakreste kjøreturer, UNESCO har gitt den unike kysten verdensarvstatus, og vår egen turistforening har kåret den til Norges Vakreste Kystperle.

Vi snakker om Helgelandskysten - og den første byen langs kyststripa når du kommer sørfra, er Brønnøysund.

I sommer har undertegnede journalist feriert her, og hun lot seg virkelig imponere. Derfor får du en reiseguide til kystbyen, som blant annet er kjent for et myteomspunnet fjell og «kystens beste» softis.

Torghatten til topps, rundt eller gjennom (!)

Foruten å huse mange av landets viktigste registre, er Brønnøysund kjent for et ganske spesielt fjell, nemlig Torghatten. Det som gjør dette fjellet så spektakulært, er hullet som går tvers gjennom det.

Rent geologisk forklares hullet i Torghatten med at havnivået var høyere etter siste istid og ei bølge fra havet gravde seg igjennom fjellet og dannet en tunnel. Rundt Torghatten finnes det flere grotter som også er påbegynte hull, skriver Trollfjell Geopark.

Litt mer spennende er kanskje sagnet om Trollfjellene i nord som sier at hullet i Torghatten ble dannet da den Hestmannen, som var skuffet i kjærlighet, skjøt ei pil etter Lekamøya. Kongen i Sømnafjellene så dette og kastet hatten sin imellom til møyas forsvar, slik at pilen gikk tvers igjennom hatten og dannet hullet, ifølge VisitNorway.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer