Derfor bør du elske norsk mygg

De asiatiske tigermyggene stikker nemlig dagen lang, og kan overføre 20 forskjellige virus.

ANGRIPER PÅ DAGTID: I motsetning til de norske myggtypene stikker tigermyggen om dagen (foto: Wikimedia commons av James Gathany/CDC, CC-BY)
ANGRIPER PÅ DAGTID: I motsetning til de norske myggtypene stikker tigermyggen om dagen (foto: Wikimedia commons av James Gathany/CDC, CC-BY) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge finnes det cirka 38 forskjellige myggarter som svirrer rundt på jakt etter blodførende byttedyr. Og nå er sesongen over oss atter en gang, og vi plages gjerne i skumringen, på nattestid (opplevd irriterende soveroms-summing?) eller på morgenkvisten.

I år frykter Nord-Sverige rekordsommer på myggfronten, men det vil uansett alltid være perioder og områder som får ekstra store myggplager.

Kan reagere kraftigere

Ja, den norske myggen er irriterende, men likevel bør du velge myggmidlene med omhu. En mager trøst er at selv om stikket klør, finnes det alltid verre mygg i denne verden - som for eksempel tigermyggen.

– Jeg opplevde å bli stukket av den da jeg var i Beijing i fjor. De er ganske små til å være mygg og stikker på dagtid. Både jeg og de jeg reiste med reagerte litt sterkere enn ellers siden vi er vant til den norske myggen, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyr på Folkehelseinstituttet, til DinSide.

Maskiner mot mygg: Slik kan du ta opp kampen mot myggen UTEN gift

Ikke farlig, men ...

Tigermyggen er lett å kjenne igjen. Den er svart med hvite felter og har en karakteristisk tegning på ryggen.

– Myggen er ikke farlig i seg selv, men problemet er at den er en effektiv overfører av ulike virussykdommer. Tigermyggen er nær relatert med gulfebermyggen, opplyser Ottesen.

Gulfebermygg (foto: Wikimedia commons av James Gathany, CC-BY)
Gulfebermygg (foto: Wikimedia commons av James Gathany, CC-BY) Vis mer


Gulfebermygg er en stikkmygg som er kjent for å være en smittebærer som kan overføre alvorlige sykdommer som denguefeber og gulfeber til mennesker, ifølge Wikipedia.

Dersom du skal ferie i utlandet i sommer, kan du støte på denne myggarten. Også i Europa.

Tigermyggen er vanlig i Sør-Europa; Italia, Sør-Frankrike, Spania og Balkan.

Myggen er i utgangspunktet ikke farlig, men stikker den folk som har virus, kan det lett spre seg videre. Insektet kan potensielt spre over 20 forskjellige virus. Blant annet denguefeber, chikungunya-virus og vestnil-virus, ifølge Forskning.no

Les også: La myggen suge ferdig

Tigermygg på vei til Norge

– Myggen er ikke kommet til Norge ennå, men den er her kanskje om 50 til 100 år fram i tid på grunn av klimaendringer, forteller Ottesen i Folkehelseinstituttet.

Hvis den kommer vil den trolig bosette seg på Sør-Vestlandet .

– Med klimaendringer vil den kunne få fotfeste på større deler av Sørlandet. Da må det være en mild vinter med gjennomsnittstemperatur over null grader, sier Ottesen.

Tigermyggen hører opprinnelig til Asia og har til vane for å legge egg i bildekk. Her blir det fort vannansamling, noe som gjør det til et ideelt klekkested for larvene. På grunn av den internasjonale handelen med bildekk, har tigermyggen fulgt med og spredd seg over hele verden, ifølge Ottesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer