Derfor bør du gjemme verdisakene dine

Flyvertinne stjal armbånd til 80 000 kroner.

VÆR SMART: Legg alle verdisaker i lommer eller i bagasjen som du skal sende gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Monkey Business Images / Shutterstock / NTB
VÆR SMART: Legg alle verdisaker i lommer eller i bagasjen som du skal sende gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Monkey Business Images / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du har hørt det før, men det er så lett å glemme: Legg aldri verdisakene dine synlig i boksen som sendes gjennom sikkerhetskontrollen.

Det er flere årsaker til det.

Både at det er lett å glemme igjen verdisaker når du er ferdig med turen gjennom sikkerhetssjekken, og at du kan oppleve at de rett og slett blir stjålet.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Dersom du blir plukket ut til en ekstra sikkerhetssjekk kan du risikere at dine verdisaker blir liggende usikret på bagasjebåndet i ett til to minutter.

Uærlig flyvertinne

En 60 år gammel flyvertinne ble denne uka tatt etter at hun stjal et armbånd til 8000 dollar, rundt 84 000 kroner, i sikkerhetskontrollen.

En kvinnelig passasjer gikk først gjennom sikkerhetskontrollen på Reagan National Airport i Virginia med armbåndet på hånda., men det ga utslag i røntgenmaskinen og hun måtte derfor ta det av, legge det i en åpen boks og sende det gjennom sikkerhetskontrollen på nytt.

Forsvant

I løpet av noen hektiske sekunder forsvant armbåndet og kvinnen varslet de ansatte i sikkerhetskontrollen.

Sikkerhetspolitiet fra Metropolitan Washington Airports Authority Police Department ble tilkalt og etter en rask gjennomgang av videoopptak fra området kunne de se at en annen reisende hadde snappet til seg armbåndet.

Gjenkjent

Lisa Farbstein, som er talsperson for Transportation Security Administration (TSA) forteller til Washington Post at en flyvertinne fra Republic Airways som opererer på vegne av American Airlines, Delta og United Airlines etter kort tid ble gjenkjent, pågrepet og mistenkt for tyveriet.

Maksimumsstraffen for grovt tyveri i Virginia er en bot på inntil 2500 dollar og opptil ett års fengsel i.

Legg dem her

Farbstein sier til Washington Post at reisende bør legge gjenstander som lommebøker, telefoner eller store smykker i håndbagasjen, ikke i en åpen boks som sendes gjennom sikkerhetskontrollen.

Dette for å unngå tyveri fra andre reisende. Hun anbefaler også at bærbare datamaskiner bør være lett identifiserbare med et visittkort eller en type stort klistremerke, for å hindre forvekslinger.

Kameraovervåket

Også norske flyplasser har kameraovervåkning ved sikkerhetskontrollen. Å stikke av med andres gjenstander gjør at man raskt kan bli avslørt og identifisert.

Ved landets hovedflyplass, Oslo Lufthavn, er kameraene alltid på.

- Ja, Oslo lufthavn er kameraovervåket, sier kommunikasjonsrådgiver Ylva Celius Trulsen til DinSide.

Hun vil imidlertid ikke svare på om de har noen oversikt over hvor mye som forsvinner eller blir stjålet.

Gjenforenes med eier

- Hender det at folk glemmer noe, og det havner i stabelen av bokser og deretter dukker opp igjen etter en stunds venting?

- Ja, det hender at folk glemmer ting. De fleste gangene blir det avdekket ved at passasjer oppdager det tidlig, og Avinor bistår gjennom for eksempel kamerasøk. Gjenstandene blir da som oftest gjenforent med eier.

Avinor har også følgende beskjed til flypassasjerene:

«Legg alle verdisaker og metallgjenstander (nøkler, mynter, mobiltelefon med mer) i håndbagasje eller ytterklær, før dette sendes gjennom røntgenmaskinen.

Bærbar PC og større elektriske gjenstander må tas ut av sin innpakning og sendes separat gjennom røntgenmaskinen.»

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer