Derfor bør du ha reiseforsikring

Den dekker faktisk mer enn sykdom og skade.

Monica Rimestad er reiseskadesjef i Tryg. Foto: Tryg
Monica Rimestad er reiseskadesjef i Tryg. Foto: Tryg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Reise uten forsikring et sjansespill. Jeg ville aldri gjort det, sier Monica Rimestad, reiseskadesjef i Tryg Forsikring, til DinSide.

Nordmenn reiser mer og mer, og bare i 2011 ble det utbetalt 1,5 milliarder kroner i reiseerstatninger, noe som er en økning på 12 prosent i forhold til 2010.

Sykdom under reise er den største erstatningsposten med utbetaling av 676 millioner kroner, ifølge tall fra FNO. Dette er en økning på 13,7 prosent fra 2010.

Dekket 700.000 i utgifter

– I Norge er vi vant til gratis helsetjenester, men reiser du utenom EØS-området, er det bare reiseforsikring som dekker deg. Sykehusopphold eller hjemtransport med ambulansefly kan fort koste hundretusener, sier Rimestad i en pressemelding.

Nylig dekket Tryg sykehusutgifter på 400.000 kroner for en nordmann som fikk hjerteinfarkt i USA. I tillegg ble mannens datter tilkalt fra Norge, og Tryg arrangerte hjemtransport, til en prislapp på 300.000 kroner.

– Er du uheldig, tikker hundretusener veldig, veldig fort. Dette kan selvfølgelig bli en belastning for folk. Med reiseforsikring kan du også ta avbrudd i reisen hvis det skjer alvorlige ting, for eksempel med nær familie hjemme i Norge. Da tilrettelegger vi for kunden. Uten reiseforsikring må du ta kostnadene selv, påpeker Rimestad.

Hvilken reiseforsikring bør du velge? Sjekk her!

30.000 for influensasymptomer

Til og med små sykdomsforløp kan kose deg dyrt, spesielt dersom du er på ferie i USA. Rimestad viser til et eksempel hvor en ung jente fikk feber og influensasymptomer og hotellet kontaktet lege. For et besøk på hotellrommet, samt medisiner, skulle legen ha 30.000 kroner.

– Da er det godt å ha forsikringen i orden. Også med småutgifter vil reiseforsikringen raskt lønne seg, sier hun og forteller om en kvinne som fikk allergiske reaksjoner etter myggstikk på Gran Canaria. Hun fikk dekket de 1.200 kronene som legebesøk og medisiner kostet.

Les også: Ingen dekker drivstofftillegget ved avbestilling

Avbestille reise?

Et annet poeng med å ha reiseforsikring er i tilfelle naturkatastrofer. Hvis det skjer en naturkatastrofe, terroraksjon eller andre alvorlige hendelser der du ferierer, kan reiseforsikringen også dekke utgiftene til evakuering.

Trygs råd før og under reisen:

 • Sjekk at du har reiseforsikring, at den dekker dine behov og alle som skal ut og reise
 • Ha med viktige telefon/varslingsnumre og ha dem lett tilgjengelig, i tilfelle sykdom, ulykke eller tyveri
 • Skaff deg gratis-appen "Trygg på reise" (trenger ikke være kunde for å bruke
 • Kontakt politi hvis du blir utsatt for tyveri. Få alltid en kopi av anmeldelsen
 • Kontakt nærmeste konsulat og reiseleder dersom du blir ranet og ikke har penger.

 • – Tryg dekker utgifter ved hjemreise fra områder der det oppstår kritiske situasjoner, selv om myndighetene ikke har beordret evakuering. Vi forholder oss til UDs reiseråd, men også til din subjektive frykt. Skjer det alvorlige begivenheter i området du oppholder deg, kan du etter avtale med oss få dekket evakuering. Vi dekker da reise til et sikkert sted eller helt hjem, forteller reiseskadesjefen i Tryg.

  Dersom det skulle skje en naturkatastrofe eller lignende i et land du har bestilt reise til, kan du også avbestille den hvis du har reiseforsikring.

  – På samme måte kan du etter avtale med oss avbestille reisen dersom du har kjøpt billett, men reisen ikke er påbegynt. Hvis det oppstår en alvorlig og usikker situasjon i et land som gjør at det er overhengende fare for liv og helse, skal du ikke føle deg tvunget til å dra, sier Rimestad.

  Les også: Glemte ting får du ikke dekt på forsikringen

  Sjekk disse vilkårene før du velger forsikring

  • Avbestilling: Skal du reise langt og har kjøpt dyre billetter, er det smart å sjekke hva beløpsgrensen ved avbestilling er. Skulle du bli syk før avreise, er det greit å få dekt hele flybilletten.
  • Reisegods: Har du med verdisaker eller noen ekstra dyre ting i bagasjen, er det viktig å sjekke hva beløpsgrensen er for reisegods i forsikringen.
  • Ulykkesforsikring: Hos enkelte forsikringsselskap må du betale ekstra for å få inkludert en ulykkesforsikring. Også her kan dekningsbeløpet variere med flere tusen kroner.
  For pensjonister er det også verdt å merke seg at de aller fleste forsikringsselskaper har en aldersbegrensning på ulykkesforsikringen. Når denne begrensningen trer inn, varierer fra selskap til selskap. Er du over 65 år, bør du også dobbeltsjekke dette.

  Les også: Glemte ting får du ikke dekt på forsikringen

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer