Derfor er det ikke reiseråd

Anbefaler alle å sette seg inn i situasjonen.

BRENNER: Det er kraftige skogbranner flere steder i Hellas. Foto: AP/NTB
BRENNER: Det er kraftige skogbranner flere steder i Hellas. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert

Reisebyråene sliter med å finne husrom og flyseter, melder NTB.

De voldsomme skogbrannene i Hellas har presset hotellkapasiteten og flytrafikken hardt. Hundrevis av nordmenn er fortsatt i områder berørt av skogbranner.

- Tøff situasjon

Siden 17. juli har kraftige skogbranner herjet flere steder i Hellas. Blant de hardest rammede områdene er flere populære ferieøyer. Titusener har blitt evakuert fra Rhodos de siste ukene. Nærmere 2.500 mennesker er evakuert med båt fra den greske øya Korfu. Også på Hellas' nest største øy Evvia blir folk evakuert på grunn av en skogbrann.

- Det er fortsatt en tøff situasjon for de i underkant av 100 norske gjestene våre som fortsatt befinner seg på Rhodos. Mange har nå tilbrakt en andre natt på ett av flere evakueringssentre, for eksempel en idrettshall eller skole. Vi forstår at folk er frustrerte og slitne, men selv om dere ikke hører fra oss, så jobber vi hardt i kulissene for å finne gode løsninger, sier kommunikasjonsansvarlig Anne Mørk-Løwengreen i TUI til NTB.

Også reisebyrået Apollo har problemer med å finne tak over hodet og flyseter til sine kunder.

Ekspertene forklarer hvorfor du bør kle deg i farger, og hvorfor polyester er bedre enn bomull. Video: Storyblocks/Tiktok. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Siden evakueringen har vi jobbet intenst med å forsøke å finne både nye bosteder og ledig flykapasitet hjem. Vi har klart å ordne bosteder for en stor andel av de berørte kundene våre og sendt noen hjem med rutefly, men dessverre ikke alle ennå, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo til NTB.

- Grunnen til at det tar tid er at det er rundt 19.000 evakuerte totalt på øya. Det er den største evakueringen i gresk historie, og det er nesten ingen hotellrom å oppdrive, sier Mørk-Løwengreen.

Hun sier at det har vært en stor utfordring å lokalisere deres gjester, og at de bare kan hjelpe dem som de vet hvor befinner seg. Hun forklarer at mobilnettet har ligget nede, tilgangen på elektrisitet har vært ustabil, og derfor har det vært vanskelig å nå alle på telefon.

- Vår oppfordring nå er: Vent på informasjon fra oss. Ikke dra til flyplassen uten billett. Vi skjønner at dere er utålmodige og frustrerte, men en løsning er på vei, og vårt eneste fokus nå er å hjelpe dere, sier hun.

Utenriksdepartementet ber nå folk om å sette seg inn i situasjonen, og følge lokale myndigheters råd og anvisninger.

Ingen reiseråd

Når myndighetene fraråder å reise til steder, utstedes det offisielle reiseråd. Det foreligger imidlertid ingen slike reiseråd for Hellas nå.

- Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til og råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet. Årsaken er vanligvis krig, krigslignende tilstand eller andre former for uroligheter som etter en samlet vurdering av sikkerhetsrisikoen tilsier at norske borgere ikke bør reise til stedet eller oppholde seg der, forklarer UD på sine nettsider.

De forklarer videre at de også har utstedt reiseråd i ekstraordinære situasjoner, for eksempel i sammenheng med smittefare under pandemier.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer