Du trenger pass på danskebåten og Kiel-ferga

Derfor er det krav om å ha med pass på danskebåten

I vår ble den midlertidige grensekontrollen forlenget nok en gang, blant annet for å motvirke fri bevegelse av potensielle terrorister.

HUSK PASS: Schengen til tross, den midlertidige grensekontrollen gjør at pass er påkrevd på ferger til og fra Norge. Foto: Berit B. Njarga
HUSK PASS: Schengen til tross, den midlertidige grensekontrollen gjør at pass er påkrevd på ferger til og fra Norge. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Norge er som kjent en del av Schengen, som normalt gjør at man kan reise mellom de forskjellige Schengen-landene uten å bli stoppet i grensekontroll. Men etter at det ble innført midlertidig grensekontroll mellom Norge og våre naboland i 2017, er denne kontrollen blitt forlenget flere ganger, sist i 11. mai.

– Fra 11. mai er grensekontrollen videreført for seks nye måneder, bekrefter John Ståle Stamnes, fungerende seksjonssjef for Grense og utlendingsseksjonen i Politidirektoratet, overfor Dinside.

Hovedårsaken til videreføringen av grensekontrollen er å sikre situasjonen i Norge mot en eller flere trusler.

Tiltak for å sikre Norge mot trusler

– Midlertidig personkontroll på indre grense er primært et preventivt tiltak for å sikre situasjonen hjemme mot en eller flere trusler som oppstår, eller allerede eksisterer, utenfor Norge, forteller Gunnar A. Johansen, kommunikasjonssjef i Justis- og beredskapsdepartementet.

Han forteller videre at beslutningen om videreføring ble truffet blant annet på bakgrunn av PSTs trusselvurdering for 2018, og med henblikk på at indre grensekontroll motvirker fri bevegelse av potensielle terrorister.

– Videre har man også lagt vekt på at antallet migranter med uklar identitet innenfor Schengen-området fortsatt er høyt, sier Johansen.

PST skriver blant annet i sin trusselvurdering for 2018 at flere europeiske land er utsatt for alvorlige terrortrusler, og at dette vil prege europeisk kontraterrorarbeid gjennom det kommende året. De skriver også at personer og grupper inspirert av ekstrem islamistisk ideologi vil være den primære terrortrusselen mot Norge det kommende året, at det vurderes som mulig at det vil forekomme forsøk på terrorangrep og at et eventuelt terrorangrep sannsynligvis vil være lite komplekst.

Her er det i hovedsak passkontroller

– Hvorfor gjelder grensekontrollen kun for fergepassasjerer?

– Norske myndigheter vurderer fortløpende det operasjonelle og geografiske omfanget av den indre grensekontrollen. Dagens kontrollomfang er basert på en politifaglig vurdering, men det er også tatt hensyn til hvor kontrollene kan utføres mest mulig effektivt med minst mulig ulempe for de reisende, sier Johansen.

Han legger til at i tillegg til kontrollene i fergehavnene, gjennomføres det også intensivert territorialkontroll i grenseområder mot Sverige – som vil si at det er økt kontroll ved grenseovergangene mot Sverige.

Du bør ha med pass

Selv om både pass og nordisk førerkort er gyldig som ID, anbefaler John Ståle Stamnes i Politidirektoratet at nordiske borgere har med pass om man skal krysse grensa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer