Derfor er du gladest i dag

Vinterferieklar? Sjekk hvorfor du er mest fornøyd før ferien.

SPENT FØR FERIEN? Høye forventninger til reisen er trolig årsaken til at du faktisk er lykkeligere før ferien. Foto: Colourbox.com
SPENT FØR FERIEN? Høye forventninger til reisen er trolig årsaken til at du faktisk er lykkeligere før ferien. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferie er assosiert med en rekke positive følelser. Men er folk på ferie lykkeligere enn andre?

Det ønsket nederlandske forskere å finne svar på. Deres nye studie er publisert i Applied Research in Quality of Life, melder nyhetstjenesten Alpha Galileo.

Les også: Vi er lykkeligst på søndager

Gledelige forventninger

1 530 voksne deltok i undersøkelsen. 974 av disse tok ferie i løpet av studieperioden.

Resultatene viser at personer som planla en ferie var gladere enn de som ikke skulle noe sted, som antakeligvis skyldes de høye forventningene til turen.

Men under selve ferien var det ingen forskjell mellom reisende og ikke-reisendes lykkenivåer – med mindre ferien var svært avslappende.

Da registrerte forskerne en svak økning i glede, denne var på sitt sterkeste de første to ukene etter hjemkomst. Effekten var helt borte etter åtte uker.

Les også: Denne maten blir du glad av

Flere små ferier er best

At feriering ikke har en forlenget effekt på hvor lykkelig du føler deg, kommer ikke som en overraskelse, ifølge forskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.