Flysetene A og C, H og J, H og K er ved siden av hverandre

Derfor er flyene fulle av «forsvunnede seter»

Blant annet har ingen seter med bokstaven «i».

VED SIDEN AV HVERANDRE: Her ser du hvordan flysetene med bokstavene H og K står rett ved siden av hverandre hos Thomas Cook Airlines. Også seter med A og C kan være ved siden av hverandre, og ingen har seter med bokstaven «i». Foto: Eline Wøien Hansen
VED SIDEN AV HVERANDRE: Her ser du hvordan flysetene med bokstavene H og K står rett ved siden av hverandre hos Thomas Cook Airlines. Også seter med A og C kan være ved siden av hverandre, og ingen har seter med bokstaven «i». Foto: Eline Wøien Hansen Vis mer
Publisert

Se for deg følgende:

Dere er to stykker som skal fly sammen. Og når dere får boardingkortet, ser du at dere har fått flyseter på samme rad, men med bokstavene A og C.

Tror du da at dere sitter sammen? Eller tror du at det sitter noen mellom dere? Mange vil anta det siste, men slik er det ikke.

Det gjelder ikke bare A og C, men også H og J – og av og til H og K.

Grunnen til de forvirrende setekartene skal være å unngå forvirring.

A og C ved siden av hverandre

La oss starte med flysetene A og C, som ofte står rett ved siden av hverandre, uten noe B-sete i midten.

Du finner dem blant annet på de høyere klassene til SAS og Norwegian, hvor det bare er to seter i bredden. Og du finner dem på Ving-flyene til Thomas Cook, hvor det bare er to seter på hver rad ved vinduene.

- A og C er ved siden av hverandre fordi vi har valgt å ta ut et sete i forhold til hvordan flyet opprinnelig var konfigurert, fortalte den danske kommunikasjonssjefen til Thomas Cook, Lisbeth Nedergaard, til Dinside, da vi snakket med henne om problemstillingen for en tid tilbake.

INGEN I-ER: Setekart over et Dreamliner hos Norwegian. Her ser du både hvordan A og C kan være ved siden av hverandre, på høy klasse, og hvordan det ikke er noen I mellom H og J. Grafikk: Norwegian
INGEN I-ER: Setekart over et Dreamliner hos Norwegian. Her ser du både hvordan A og C kan være ved siden av hverandre, på høy klasse, og hvordan det ikke er noen I mellom H og J. Grafikk: Norwegian Vis mer

Men det er ikke forklaringen til Norwegian. De mener det sørger for at A-seter alltid er ved vinduet, og C-seter alltid er ut mot midtgangen.

- Samt at bokstavene på våre Premium-seter skal gjenspeile de i økonomiklasse så mye som mulig, uttalte talsperson Astrid Mannion-Gibson i Norwegian til Dinside.

H og J ved siden av hverandre

Men det stopper ikke der: På andre sida av flyet er det enda mer variasjon i hvilke seter som faktisk står ved siden av hverandre.

Hos en rekke flyselskap, deriblant på Norwegians fly, finner du G- og J-seter ved siden av hverandre på høye klasser, og H og J ved siden av hverandre lenger bak. Hos Thomas Cook er ofte H og K de to ytterste setene til høyre.

Igjen varierer begrunnelsen.

- I og J tas veldig ofte ut, simpelthen fordi de likner hverandre for mye, og derfor har lett for å skape forvirring når gjestene skal finne plassene sine i flyet, sa Nedergaard i Thomas Cook.

FORKLARER: Talsperson Astrid Mannion-Gibson i Norwegian blir ikke ofte spurt om setekartene sine, men har svar. Foto: Norwegian
FORKLARER: Talsperson Astrid Mannion-Gibson i Norwegian blir ikke ofte spurt om setekartene sine, men har svar. Foto: Norwegian Vis mer

Norwegian er mer opptatt av en annen likhet.

- De aller fleste flyselskap har ikke bokstaven «i» på setene. Dette er for å unngå forvirring med tallet «1», forklarte Mannion-Gibson i Norwegian.

Ingen har I-seter

Wikipedia bekrefter mer av det Norwegian forteller enn hva Thomas Cook hevder.

Det skal være vanlig over hele verden å gi vinduseter og seter mot midtgangen samme bokstav uansett om det er seter mellom dem eller ikke.

Og det er vanlig å hoppe over bokstaven I, altså som i iskrem, fordi den lett forveksles med et ett-tall.

Derfor finner vi ikke ett eneste sete med bokstaven «i» på noen av flyene vi sjekker hos Seatguru, som har setekartene til flyselskap rundt hele verden.

Ser ikke problemet

- Det er sjelden vi mottar forespørsler fra gjester som er nervøse for om de sitter ved siden av hverandre med for eksempel A- og C-seter, sa Nedergaard i Thomas Cook.

Hun tror også folk er flinke til å sjekke setekartene på nettet, hvor man ser hvordan setene er plassert.

Heller ikke Mannion-Gibson i Norwegian melder om paniske tilstander blant passasjerer som havner på A og C eller H og J.

- Vi opplever ikke at dette er noe problem for våre passasjerer.

Deler av saken har vært publisert tidligere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer